Τομέας Υγείας: Η χώρα σε burn-out

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Οκτ, 2021

Στο ΜέΡΑ25, παρακολουθώντας ανήσυχοι την κοινωνία, υποστηρίζουμε ότι η ψυχολογική κατάρρευση του πληθυσμού και η συνακόλουθη ανάγκη ψυχικής υποστήριξής του για χρονίζουσες καταστάσεις, σημαίνουν ουσιαστικά την αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης. Τόσο στην ανάδειξη, δηλαδή στην επικοινωνία της φύσης των προβλημάτων προς τον ευπαθή πληθυσμό, όσο και στην ενίσχυσή του με καίριες πολιτικές παρεμβάσεις.

Διότι γενικά, οι κυβερνήσεις είναι πολιτικά αποτυχημένες όταν καλούν τους γιατρούς για σωτήριες πολιτικές παρεμβάσεις. Οι δικές τους παρεμβάσεις είναι που οφείλουν να “θεραπεύουν” ανακουφίζοντας με πολιτικά μέσα τα κοινωνικά προβλήματα, ώστε ο πληθυσμός να εργάζεται, να δημιουργεί, να αγωνίζεται και να ελπίζει. Βέβαια όμως, το άλλο σκέλος της παρούσας κατάρρευσης έχει πράγματι να κάνει με την ίδια τη δημόσια υγεία, και ιδίως στον ψυχικό τομέα, που με τη μορφή της κατάθλιψης, συμπαρασύρει και όλα τα υπόλοιπα.

Η παράλληλη πανδημία της κατάθλιψης είναι πολύμορφη και εκπτυσσόμενη. Σύμφωνα με την πιο αξιόπιστη επί του παρόντος διεθνή μελέτη (Lancet, Οκτώβριος 2021), στη χώρα μας οι καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές επίσημα αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με βάση ελληνική μελέτη, η περιεκτικότητα των λυμάτων σε ψυχοτρόπα φάρμακα, νόμιμα και παράνομα, αυξήθηκε σημαντικά (ΕΚΠΑ, Δεκέμβριος 2020). Η σοβαρή εγκληματικότητα έχει αυξηθεί, επίσης, κατακόρυφα, με αποκορύφωμα την επιδημία γυναικοκτονιών που έχει χτυπήσει τη χώρα κατά το τρέχον έτος, το ίδιο και τα διαζύγια. Παράλληλα, η εργασιακή εξουθένωση (burn-out) των υγειονομικών, από χρόνια σωβούσα, “χτυπάει κόκκινο” (βάσει στοιχείων του ίδιου του Υπουργείου Υγείας) και δημιουργεί φαύλο κύκλο επιδείνωσης στην έκβαση όλων των νοσημάτων. Ενώ βεβαίως, οι υγειονομικοί ακόμη αναμένουν την υλοποίηση του προγράμματος ψυχικής υποστήριξης τους που εξαγγέλθηκε το καλοκαίρι μέσω… ΕΣΠΑ, με μόνες υλοποιούμενες μέχρι στιγμής τις αυταρχικές πρακτικές νοσοκομειακής διοίκησης, τις αναστολές εργασίας και τις κρίσιμες μειώσεις του προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία, οι οποίες οδηγούν στο κλείσιμο χειρουργικών αιθουσών.

Το ΜέΡΑ25 χτυπάει συναγερμό. Απαιτείται επειγόντως τομή στη δημόσια υγεία, ιδίως στην πρωτοβάθμια, ιδίως στην ψυχική, ιδίως στην πρόληψη, ιδίως για τους οικονομικά αδύναμους!

Αλλά προς το παρόν, η κυβέρνηση είναι πολύ απασχολημένη, να καταδιώκει μέχρι θανάτου τους μικροκακοποιούς, να ξυλοκοπά βουλεύτριες και λαό, και να επεξεργάζεται μέσω νέων νόμων τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση του λαού από τους επιτήδειους του ιδιωτικού τομέα. Την ίδια στιγμή οι ανάξια κυβερνώμενοι όχι μόνο δεν επικροτούν το σαδιστικό και καταστροφικό έργο της, αλλά μεγάλο μέρος τους παραλύει κοινωνικά και οικονομικά, αρρωσταίνει και σιωπηλά πεθαίνει.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο