Τομέας Πολιτισμού: Άλλη μία απίστευτη ανηθικότητα της ανεκδιήγητης Υπουργού Λίνας Μενδώνη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Σεπ, 2022

Για άλλη μία φορά η Λίνα Μενδώνη έρχεται με εξόφθαλμα παράτυπες διαδικασίες, παραβιάζοντας τον αρχαιολογικό νόμο, να ξεπλύνει αυτή τη φορά έναν δισεκατομμυριούχο συλλέκτη, για αρχαία αντικείμενα, τα οποία αδιαμφισβήτητα αποτελούν προϊόν λαθρανασκαφών και αρχαιοκαπηλίας.

Ο βουλευτής Κλέων Γρηγοριάδης, αγορητής του ΜέΡΑ25, σε μία καίρια και σκληρή ομιλία του στις 5/9 στη Βουλή κατέδειξε τις ύποπτες διαδικασίες και τον έκνομο χαρακτήρα των νομοθετικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης. Μάλιστα, η τελευταία ενημέρωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έρχεται να τον επιβεβαιώσει, τεκμηριώνοντας με αδιάψευστα στοιχεία ότι η Υπουργός και οι συνεργάτες της γνωρίζουν σαφώς τον χαρακτήρα της συλλογής Στερν και δρουν με τρόπο ώστε να συγκαλύψουν την παράνομη προέλευσή της.

Σήμερα, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, η Βουλή ετοιμάζεται να επικυρώσει μία συμφωνία μεταξύ ιδιωτών -αγαπημένη συνήθεια του καθεστώτος Μητσοτάκη η στήριξη κάθε είδους κλέφτη ολιγάρχη- για μια σειρά από υστερόβουλες στοχεύσεις! Το ξέπλυμα του συλλέκτη με τη νομιμοποίηση μίας παράνομα αποκτηθείσας συλλογής, την παράδοσή της για πολυετή έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης και την έναρξη μιας σειράς ανταλλαγών μουσειακών εκθεμάτων μεταξύ Ελλήνων και ξένων ιδιωτών.

Αυτή τη φορά η τριγωνική σχέση περιλαμβάνει το ΜΕΤ (Μητροπολιτικό Μουσείο), το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει επανειλημμένως βρεθεί υπόλογο για αποδοχή προϊόντων παράνομης εξαγωγής και κατοχής αντικειμένων, τον Leonard Stern, δισεκατομμυριούχο συλλέκτη αρχαίων αντικειμένων κυκλαδικού πολιτισμού και ένα νεοσυσταθέν Ίδρυμα Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, παρακλάδι του Κυκλαδικού Μουσείου, ιδρυμένο πολύ πρόσφατα από την οικογένεια Γουλανδρή, στον παράδεισο των εξωχώριων εταιρειών της Αμερικής, το Delaware.
Στην τριγωνική αυτή σχέση ιδιωτών, φορέων, λαθρανασκαφέων και κλεπταποδόχων έρχεται να βάλει τη νομιμοποιητική σφραγίδα της Ελληνικής Βουλής, η Λίνα Μενδώνη, καταχρώμενη την εξουσία που της εκχωρεί ο ελληνικός λαός, στον οποίο κατ’ αποκλειστικότητα ανήκουν οι θησαυροί του ελληνικού πολιτισμού.

Τα εν λόγω αρχαία αντικείμενα δεν έχουν μέχρι σήμερα εξεταστεί από εμπειρογνώμονα του κυκλαδικού πολιτισμού, αφενός γιατί οι ειδικοί βρίσκονται όλοι σε ελληνικό έδαφος, και αφετέρου, οι εν λόγω αρχαιότητες δεν γνωρίζουμε πότε εξήχθησαν παράνομα από την Ελλάδα. Συνεπώς, μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πόσα από τα αντικείμενα αυτά είναι αυθεντικά ή κίβδηλα. Αντί λοιπόν να ακολουθηθεί η τακτική ανάκτησης και επαναπατρισμού παράνομα εξαχθέντων αρχαίων αντικειμένων, όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος, η Λίνα Μενδώνη θέτει πρωτίστως σε εφαρμογή τις τελευταίες νομοθετικές προβλέψεις, που δίνουν τη δυνατότητα σε ελληνικά μουσειακά εκθέματα να ταξιδεύουν για 50 χρόνια στο εξωτερικό και ανοίγει παράλληλα μία τεράστια πληγή στο χώρο των απαιτήσεων δεκαετιών για την επιστροφή παράνομα εξαχθεισών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εν λόγω κύρωση γίνεται βιαστικά, «στο πόδι», γιατί κατ’ όπως φαίνεται ο Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ετοιμάζεται να κινηθεί εναντίον προσώπων της κοινωνικής ελίτ για παράνομες πράξεις. Για άλλη μια φορά, η Διεθνής της Ολιγαρχίας βρήκε την καλύτερη συνεργό στο πρόσωπο της Λίνας Μενδώνη και της κυβέρνησης της Μητσοτάκης Α.Ε.!

Στη Βουλή, η Υπουργός καταφέρθηκε κατά των συναδέλφων της επιστημόνων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που μάχονται προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αποτρέψουν την παράνομη αυτή προσπάθεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα τον αρχαιολογικό νόμο, ενώ ζητούν τον επαναπατρισμό των αρχαιολογικών αντικείμενων, την εξέτασή τους από ειδικές ομάδες επιστημόνων και την ένταξή τους στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που ετοιμάζεται στο νησί της Νάξου, στην καρδιά δηλαδή του κυκλαδικού πολιτισμού.

Μέσα στα απαράδεκτα που ακούστηκαν στην Βουλή, ακούστηκε το επιχείρημα πως με τον τρόπο αυτό, δηλαδή την πολυετή έκθεση των εν λόγω αντικειμένων στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, μεγάλη μερίδα του κόσμου θα γνωρίσει τον Ελληνικό Πολιτισμό. Η Υπουργός δηλαδή, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια το Βρετανικό Μουσείο στην εμμονή του να κρατάει μακριά από την πατρίδα τους τους θησαυρούς του Παρθενώνα! Σαν να μην έχει φτάσει ακόμα μέχρι τις ΗΠΑ η αίγλη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού!

Το 2022, μετά από δεκαετίες διεθνών διεκδικήσεων, Έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν την άποψη πώς μία σειρά από κλεμμένα από την πατρίδα μας αρχαιολογικά αντικείμενα θα την λαμπρύνουν και θα την κάνουν γνωστή στο εξωτερικό! Πράγματι θα την κάνουν γνωστή και κατάπτυστη για τον τρόπο με τον οποίο προδίδει το λαό της, υφαρπάζοντας την περιουσία του, αυτούς τους εθνικούς θησαυρούς που κατορθώσαμε να γλυτώσουμε από τους άρπαγες ξένους περιηγητές, που συστηματικά αδειάζανε τον τόπο από πολύτιμες αρχαιότητες για αιώνες.

Σήμερα, ως πατριώτες, μέλη του ΜέΡΑ25 και θεματοφύλακες του Πολιτισμού μας, οφείλουμε να προστατεύσουμε τους θησαυρούς μας από τα χέρια των χειρότερων αρπακτικών, από τα χέρια της πιο ανήθικης κυβέρνησης που προσβάλλει ξεδιάντροπα τον Πολιτισμό και τον τόπο μας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο