Τομέας Οικονομίας: Το λιανικό εμπόριο εκπέμπει SOS

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Δεκ, 2021

Με πρωτοβουλία του Τομέα Οικονομίας του ΜέΡΑ25 πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες διαδικτυακή συνάντηση εργασίας του Τομέα Οικονομίας του ΜέΡΑ25 με τον εμπορικό σύλλογο Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Κατά τη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των κατά τόπων φορέων του Νομού ενημέρωσαν τα στελέχη τον Τομέα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις του Λιανικού Εμπορίου του Νομού, με τα συνεχιζόμενα μέτρα χωρίς όμως την αντίστοιχη αρωγή της πολιτείας. Τα μέτρα της Κυβέρνησης στο λιανικό εμπόριο έχουν φέρει μεγάλη μείωση της αγοραστικής κίνησης και ιδιαίτερα λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Παράλληλα έθεσαν την έλλειψη ρευστότητας και τα κουρέματα των χρεών που δημιούργησε η πανδημία και τα αλλεπάλληλα lockdown. Zήτησαν μη επιστρεπτέα αποζημίωση προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, εφ’ όσον με τον τρόπο που δίδεται τώρα, μέσω δανεισμού, δημιουργεί μια νέα γενιά δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, ο εμπορικός συλλόγος Αιτωλίας και Ακαρνανίας έθεσε τα ακόλουθα:

  • Χρηματοδότηση και στις μικρές επιχειρήσεις
  • Διαγραφή μέρους των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία χωρίς την υπαιτιότητα των συναδέλφων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.
  • Καθιέρωση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
  • Επιστροφή του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Δημιουργία ξεχωριστού προγράμματος στήριξης του Λιανεμπορίου.
  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα
  • Άρση του μέτρου για το άνοιγμα των καταστημάτων στις 10 το πρωί.

Η κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε. αδιαφορεί για την σκληρή προσπάθεια επιβίωσης των μικρών και μεσαίων καταστηματαρχών και συνεχίζει να ακολουθεί μία επικοινωνιακή πολιτική παράλογων και αναποτελεσματικών μέτρων, χωρίς πραγματική στήριξη των ΜμΕ.Απροκάλυπτα εξασφαλίζει μοναδικές ευκαιρίες κερδοφορίας στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, βασικός ανταγωνιστής ΜμΕ βάσει της τεράστιας γκάμας προϊόντων που τα σουπερμαρκετ πωλούν, για τις οποίες νομοθετεί χαλαρότερα μέτρα προστασίας – άρα και περισσότερους πελάτες – εις βάρος των μικρών μαγαζιών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια δεξιά ταξική κυβέρνηση που “φύση και θέση” υπηρετεί την ολιγαρχία Αυτή η ιδεολογική και πολιτική επιλογή φέρνει βάρη στα φτωχοποιημένα από την οικονομική κρίση και πανδημία νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις για να ευνοηθούν οι κατέχοντες τον πλούτο της χώρας συγκεντρώνοντας την αγορά στα χέρια τους. Μια ιδεολογική επιλογή των κυβερνήσεων της Δεξιάς και της Ε.Ε.

Απαιτείται άμεσα στήριξη:

  • της μικρής και μεσαίας επιχείρησης με κουρέματα φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, άμεση κατάργηση της προπληρωμής φόρου
  • των νοικοκυριών μέσω γενναίας μείωσης του ταξικού ΦΠΑ.

Το ΜέΡΑ25 καλεί τον κ. Μητσοτάκη από την αρχή της πανδημίας να προβεί σε κουρέματα των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί στην πανδημία, όχι σε αναστολές και αναβολές, ούτε σε «δοσοποιήσεις», ώστε και οι επιχειρήσεις να αντέξουν την επόμενη μέρα και οι εργαζόμενοι τους να μην χάσουν την δουλειά τους. Συνεχίζουμε να συνομιλούμε καθημερινά με φορείς και πολίτες , να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες τους και να αγωνιζόμαστε μαζί τους, αρωγοί στα δίκαια αιτήματα τους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο