Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+: Αποτίμηση 1ης ΛΟΑΤΚΙ+ βραδιάς

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Ιούλ, 2021

Ο Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 διοργάνωσε την Κυριακή 4 Ιουλίου την «1η ΛΟΑΤΚΙ+ βραδιά». Σε αυτήν παραβρέθηκαν μέλη του κόμματος, που είτε αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+ είτε όχι, και έγινε εκτενής συζήτηση πάνω στις εμπειρίες, τις απόψεις αλλά και τις διεκδικήσεις μας.

Η αποτίμηση της κατάστασης των ΛΟΑΤΚΙ+ ζητημάτων στην Ελλάδα μας βρήκε μπερδεμένα ως άτομα. Αρχικά αναγνωρίσαμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά τις τελευταίες δεκαετίες. Ακόμα και πριν από λίγα χρόνια, δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι  ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα είχαμε κατακτήσει τη νομική αναγνώριση και το σύμφωνο συμβίωσης. Το pride, που ξεκίνησε στην Αθήνα ως μια σχετικά μικρή συγκέντρωση ανθρώπων, έχει μεγαλώσει δραστικά και έχει επεκταθεί σε πολλές ακόμα πόλεις και δήμους, νιώθουμε την αποδοχή και τη συντροφικότητα από μια ολοένα μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου. Μάλιστα, σε κλάδους όπως ο καλλιτεχνικός, ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι δεδομένα αποδεκτά. Μέσα σε αυτές τις ελπιδοφόρες αλλαγές, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το ήθος και την αποδοχή της διαφορετικότητας από τη νέα γενιά. Μιας γενιάς με πολλά ερεθίσματα, κυρίως μέσα από το διαδίκτυο, που τολμά και κάνει πραγματικότητα στην Ελλάδα μια κοινωνία που σέβεται το συνάνθρωπο όπως ακριβώς είναι και νιώθει, χωρίς διακρίσεις.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στις οπισθοδρομικές τάσεις της βαθιά πατριαρχικής και εκκλησειοκρατούμενης κοινωνίας μας. Έχουμε ζήσει την κριτική για το πώς είμαστε, πώς ντυνόμαστε ή πώς εκφραζόμαστε και με ερωτήσεις τύπου «τι θα πει ο κόσμος;» ή «τι θα πει ο παπάς;». Ακόμα και μέσα στις ίδιες μας τις οικογένειες, μπορεί να είμαστε θύματα βίας, σωματικής ή και ψυχολογικής. Αυτό συχνά μας κάνει να βιώνουμε διπλές ζωές: μια μέσα την οικογένεια και μια έξω από αυτήν. Και πολλές φορές, η μετανάστευση από την επαρχία στην Αθήνα ή στο εξωτερικό είναι μονόδρομος. Ακόμα και μετά το «coming out», οι γονείς μας μπορεί να μην θέλουν να συζητάμε για τις σεξουαλικές προτιμήσεις ή την ταυτότητα του φύλου μας.

Αναφερθήκαμε  στον καλλιτεχνικό κλάδο και είναι πολύ σημαντικό να  τονίσουμε τη διάκριση κατά των τρανς ατόμων αλλά και το πώς συχνά προβάλλονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μέσα από την τηλεόραση: καρικατούρες που γελοιοποιούν καταστάσεις ή γίνονται αποδέκτες ομοφοβικών σχολίων. Παροτι η τάση αυτή ήταν ιδιαίτερα έντονη τις δεκαετίες του ‘90 και 2000, έχει παγιώσει στερεοτυπικές αντιλήψεις  – ευτυχώς όμως τείνει να μειώνεται σημαντικά. Επίσης, συζητήσαμε για τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει η πανδημία στις ζωές των τρανς ατόμων, μιας ομάδας που έχει πληγεί ιδιαίτερα και για την οποία το κράτος έχει μεριμνήσει ελάχιστα.

Κοινός στόχος μας από την 1η ΛΟΑΤΚΙ+ βραδιά είναι η δημιουργία μιας ξεχωριστής ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδας μέσα στο ΜέΡΑ25. Μαζί έχουμε δύναμη και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή που επιθυμούμε και μας αξίζει, σε προσωπικό, σε οικογενειακό, σε κοινωνικό, σε κομματικό, σε βουλευτικό, σε παγκόσμιο επίπεδο! Καιρός να πορευτούμε μπροστά ενωμένα ως άτομα με περηφάνια, φτιάχνοντας μέτωπο ρεαλιστικής ανυπακοής!

Αν ενδιαφέρεσαι να συμμετέχεις, επικοινώνησε μαζί μας στο email του Τομέα Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25: [email protected]. Σε περιμένουμε!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο