Τομέας Δημόσιας Διοίκησης: Τι απαντάτε κύριε Βορίδη σχετικά με την τροπολογία για την κινητικότητα;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Μαρ, 2021

Με αιφνιδιαστική τροπολογία, με το άρθρο 490 του Ν. 4781/2021 που υπογράφει ο Υπουργός Εσωτερικών, Μαυρουδής Βορίδης, αλλάζουν εντελώς απρόβλεπτα, και την τελευταία στιγμή, οι όροι της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Πέρα από το αιφνιδιαστικό του νομοθετήματος, το παράλογο και εξοργιστικό είναι ότι οι ρυθμίσεις του άρθρου έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν στον κύκλο κινητικότητας του 2020, ο οποίος έχει ήδη κλείσει!

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναδρομικότητας παραβλέπει αδικαιολόγητα και παραβιάζει την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς το κράτος. Σύμφωνα με την αρχή χρηστής διοίκησης, το κράτος δεν μπορεί να αιφνιδιάζει τους πολίτες ή να ανατρέπει βίαια και απροειδοποίητα τα ήδη νομοθετημένα με απρόβλεπτες συνέπειες στη ζωή τους. Ο νόμος κατά κανόνα λειτουργεί για το μέλλον και, μόνο υπό προϋποθέσεις, αναδρομικά. Στην περίπτωση αυτή φαίνεται να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας που προβλέπει το Σύνταγμα, δεδομένου ότι λαμβάνεται ένα μέτρο υπερβολικό για όσους ήδη εκδόθηκε απόφαση ή έμελλε να εκδοθεί, και το οποίο δεν αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στη διατήρηση των υπαλλήλων στα νησιά, κυρίως.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου με παρόμοιο περιεχόμενο, όπου εκθέτει το ιστορικό και την αθέατη πλευρά της αλλαγής του νομοσχεδίου και καταλήγει στο διπλό αίτημα για ανάκληση της συγκεκριμένης τροπολογίας, καλώντας την κυβέρνηση να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στο Δημόσιο και όλες τις υπηρεσίες των Δήμων, με άμεση προτεραιότητα στους μικρούς και νησιωτικούς Δήμους.

Σχετική ερώτηση κατέθεσε η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι να ανατρέπεται πλήρως ο οικογενειακός και βιοτικός προγραμματισμός όλων των οικογενειών των υπαλλήλων, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία του κύκλου κινητικότητας του 2020, και οι οποίοι οργάνωσαν – με βάση τη βέβαιη ή και δημοσιευμένη έγκριση της μετάταξής τους – τη «μετανάστευση» των οικογενειών τους, την αλλαγή σχολείων των παιδιών τους κ.ο.κ.

Κλείνοντας την ερώτησή της η Σοφία Σακοράφα ζητά να μάθει από τον Υπουργό εάν υπάρχει η κυβερνητική πρόθεση για επανεξέταση του ζητήματος και άμεση ανάκληση της ρύθμισης του άρθρου 490 ν. 4781/2021, για αναδρομική ισχύ ως προς τον Κύκλο Κινητικότητας 2020, για την αποκατάσταση των αδικιών που αυτή συνεπάγεται.

Στο ΜέΡΑ25 περιμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση του Υπουργού και την ερμηνεία των προθέσεών του, μη λησμονώντας ότι πρόσφατα μας ενημέρωσε ειρωνικά ότι το Δημόσιο ποσώς έχει ζημιωθεί από την αποχώρηση 400.000 εργαζομένων του. Εμείς, θα τον παραπέμψουμε στους πολίτες που βλέπουν την ποιότητα της εξυπηρέτησης να μειώνεται δραματικά!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο