Τομέας Δικαιωμάτων: Οι απαντήσεις του ΥΠΕΘΑ για τη νησίδα στον Έβρο εκθέτουν την Κυβέρνηση

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Οκτ, 2022

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης σε κοινοβουλευτική ερώτηση βουλευτών, παραδέχεται ότι η νησίδα του Έβρου, που τον περασμένο μήνα μονοπώλησε την επικαιρότητα εξαιτίας του εγκλωβισμού 38 προσφύγων, ανήκει και στην Ελλάδα ένα μέρος της.

Πιο συγκεκριμένα, έγγραφο του υπουργείου καταρρίπτει τους ισχυρισμούς όσων βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν τη νησίδα τουρκική, ανάμεσα στους οποίους και ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος. Αφού οι χάρτες φανερώνουν πως η νησίδα στον Έβρο, λίγο έξω από το χωριό Κισσάρι τέμνεται από την συνοριακή γραμμή και την χωρίζει σε δύο μέρη, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό.

Η τότε στάση της Κυβέρνησης να εγκαταλείψει εγκλωβισμένους -την ώρα που κινδύνευε η ζωή και η υγεία τους- μια ομάδα 38 προσφύγων, ενώ πραγματοποιούσαν εκκλήσεις για παροχή βοήθειας και εξέπεμπαν σήματα κινδύνου, χαρίζοντας λεκτικά τη νησίδα στην Τουρκία, προκειμένου να αποφύγει τη διάσωση των προσφύγων, μας εξοργίζει. Παρά τις τότε διαβεβαιώσεις του κ. Μηταράκη πως οι πρόσφυγες βρισκόντουσαν αποκλειστικά σε τουρκικό έδαφος, η διαδρομή που φαίνεται πως έχουν ακολουθήσει οι πρόσφυγες φανερώνει και παρουσία στην ελληνική πλευρά της νησίδας.

Με την τακτική που ακολούθησε τότε η Κυβέρνηση, επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και έχουν καταγγείλει δεκάδες διεθνείς οργανισμοί -όπως η Ύπατη Αρμοστεία, η Ευρωπαία Επίτροπος κ. Γιόχανσον και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου-, πως η Ελλάδα πορεύεται με μια άκρως αντιμεταναστευτική και απάνθρωπη στάση και συμπεριφορά, πνίγοντας ανθρώπους στο Αιγαίο, αποθώντας πρόσφυγες στον Έβρο και αγνοώντας εκκλήσεις βοήθειας.

Ως Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης για διαστρέβλωση της πραγματικότητας γύρω από την υπόθεση των προσφύγων στον Έβρο και καταδικάζουμε τις αυταρχικές πολιτικές της Κυβέρνησης, όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα. Ως ΜέΡΑ25 δε θα μπούμε στη διαδικασία να διαχωρίσουμε πρόσφυγες-μετανάστες, αφού για εμάς όλοι είναι άνθρωποι και είμαστε υποχρεωμένοι ως κράτος -που θέλουμε να λέμε πως σεβόμαστε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα- να παρέχουμε περίθαλψη και ασφαλή δυνατότητα υποβολής και εξέτασης του Ασύλου, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Μηταράκης βρίσκεται εκτεθειμένος μετά τα επαναλαμβανόμενα ψέματά του για τη νησίδα στον Έβρο. Ζητάμε άμεσα να απομακρυνθεί από τη θέση του Υπουργού Μετανάστευσης, καθώς είναι επικίνδυνος και για την ανθρωπιστική διαχείριση του μεταναστευτικού θέματος, αλλά και για τα εθνικά θέματα της χώρας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο