Τομέας Δικαιωμάτων: Να βρεθεί λύση για τους πρόσφυγες στον Έβρο – Να μην υπάρξει κι άλλο νεκρό παιδί

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Αυγ, 2022

Η επιχείρηση εργαλειοποίησης του προσφυγικού από τις ελληνικές και τουρκικές αρχές είναι εξοργιστική και απάνθρωπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και το Human Rights 360, εδώ και μέρες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου κοντά στο χωριό Κισσάρι, μια ομάδα προσφύγων περίπου 40 ατόμων.

Η είδηση πως κατέληξε νεκρή η μικρή 5χρονη από τη Συρία, μετά από τσίμπημα σκορπιού -ενώ και η 9χρονη αδερφή της κινδυνεύει από τον ίδιο λόγο- και παρά τις εκκλήσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας στους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον Έβρο, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση για την απεμπλοκή των ατόμων και την διάσωση τους, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Δυστυχώς από την αρχή της κρίσης του προσφυγικού και η σημερινή αλλά και η προηγούμενη Κυβέρνηση δοκίμασαν να χρησιμοποιήσουν τις μεταναστευτικές ροές για να διαπραγματευτούν αμυντικούς εξοπλισμούς, εμπορικές συμφωνίες αλλά και για εσωτερική κατανάλωση εξωτερικής εχθρικής απειλής. Είτε λέγεται Μόρια, είτε Ειδομένη, είτε Μανωλάδα, η πραγματικότητα για τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες είναι άδικη, εξευτελιστική και απάνθρωπη.

Ως Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 ζητάμε, εδώ και τώρα, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να παρέμβει ώστε να βρεθεί άμεση λύση για τους 40 ανθρώπους στον Έβρο και να σταλεί ιατρική αποστολή βοήθειας για να μην υπάρξει και άλλο νεκρό παιδί στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο Υπουργός κ. Μηταράκης και η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν στα χέρια τους το αίμα παιδιών, προσφύγων και μεταναστών από τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και στον φράχτη του Έβρου. Έστω και τώρα ας προσπαθήσουν να εξιλεωθούν για τα όσα δεινά έχουν προκαλέσει σε χιλιάδες ψυχές το προηγούμενο διάστημα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο