Τομέας Δικαιωμάτων: Να βρεθεί άμεση λύση για το Διαπολιτισμικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Σεπ, 2022

Το Διαπολιτισμικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου από φέτος μπήκε σε αναστολή, παρότι εδώ και μήνες οι δάσκαλοι του σχολείου εξέπεμπαν σήμα κινδύνου. Το κτίριο που στεγαζόταν κρίθηκε ακατάλληλο και ενώ έγιναν προσπάθειες για αναζήτηση νέου χώρου, ο Δήμος, η Περιφέρεια και το Υπουργείο δεν φρόντισαν εγκαίρως για την μεταφορά του σχολείου, και φέτος το σχολείο δεν θα λειτουργήσει.

Το Διαπολιτισμικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου φιλοξενεί ετησίως περισσότερους από 200 μαθητές και μαθήτριες (Έλληνες και Αλλοδαπούς), όπως γνωρίζουμε είναι παιδιά που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα κατά την ένταξη τους στα πρώτα σχολικά χρόνια. Με την αναστολή του σχολείου, όλοι αυτοί οι μαθητές μεταφέρθηκαν χωρίς κριτήρια σε άλλες σχολικές μονάδες και οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί του σχολείου αντίστοιχα.

Με την αναστολή του σχολείου, οι μαθητές και οι μαθήτριες κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν πίσω στις σχολικές υποχρεώσεις τους και δεν θα μπορούν με υπευθυνότητα να παρακολουθήσουν το νέο επίπεδο μαθημάτων που διδάσκονται σε άλλα τμήματα, αφού δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για διαβαθμισμένες τάξεις, με βάση το μαθησιακό επίπεδο.

Ως Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 κρίνουμε πως η αναστολή του Διαπολιτισμικού Σχολείου είναι ζημιογόνα πρώτα και πάνω απ’ όλα για τα παιδιά που αργότερα θα βρεθούν εκτεθειμένα στην κοινωνία και στην μετέπειτα ζωή τους. Η Ελλάδα δεσμεύεται από τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του παιδιού, από τον ΟΗΕ, και είναι υποχρεωμένη να παρέχει όρους σπουδών με βάση της αρχή της ισότητας των ευκαιριών, και με την αναστολή του σχολείου οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν θα μπορούν με ίσες ευκαιρίες να αντιμετωπίσουν τους συμμαθητές τους.

Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους του Νότιου Τομέα Αθηνών, να γίνει άμεσα νέα προσπάθεια ώστε να βρεθεί κτιριακή μονάδα που θα στεγάσει το Διαπολιτισμικό Σχολείο, ώστε να σταματήσει η αγωνία των εκπαιδευτικών για τη μοίρα των μαθητών τους και το βασανιστήριο για όλα αυτά τα παιδιά που απομακρύνονται από το προηγούμενο σχολικό τους περιβάλλον και θα βρεθούν σε νέο χώρο χωρίς επαρκή υποστήριξη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο