Τομέας Δικαιωμάτων: Να σταματήσουν οι αντιμεταναστευτικές εγκληματικές ευρωπαϊκές πολιτικές, για να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς πρόσφυγες

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Ιούν, 2023

Με κομμένη την ανάσα διαβάζουμε τα πρώτα δημοσιεύματα που μιλούν για τουλάχιστον 78 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, στα ανοιχτά της Πύλου, μετά από τραγικό ναυάγιο σκάφους που ξεκίνησε από τη Λιβύη.

Όσο οι Αρχές πραγματοποιούν τις έρευνες για τα αίτια και τον ακριβή αριθμό των νεκρών, εμείς δεν έχουμε παρά να σκύψουμε το κεφάλι και να προβληματιστούμε για τους λόγους που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να εμπιστευτούν μια φουσκωτή βάρκα, από τη στεριά, προκειμένου να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Γνωρίζουμε ήδη τι πόρισμα θα βγάλουν οι έρευνες των ελληνικών αρχών, η ευθύνη θα πέσει στα χέρια των προσφύγων που εξαναγκάστηκαν να οδηγήσουν αυτό το παλιό σκάφος υπό την απειλή του θανάτου, ενώ οι πραγματικοί υπεύθυνοι σε Ευρώπη και Λιβύη θα απολαμβάνουν τα ματωμένα κέρδη τους.

Δυστυχώς, οι εγκληματικές αντιμεταναστευτικές ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να μετράμε χιλιάδες νεκρά κορμιά στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Από τις επαναπροωθήσεις και τους φράχτες στα σύνορα, μέχρι την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και τις πολιτικές κοινωνικού αποκλεισμού των προσφύγων από χώρες όπως η Ουγγαρία, δημιουργείται ένα πλέγμα παραβιάσεων των δικαιωμάτων των προσφύγων, αλλά και της ίδιας της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας που διατυμπανίζουν για τον ανθρωπισμό της από την Δύση.

Δεν μας αρκεί η συμπόνια τους, για τους νεκρούς πρόσφυγες. Απαιτούμε, εδώ και τώρα, να αντιμετωπιστεί με ανθρώπινους όρους το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

Ως Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 απαιτούμε από την Κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες πολιτικές ενέργειες που χρειάζονται, ώστε να μην θρηνήσουμε ξανά άλλους νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες.

Να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και οι πνιγμοί προσφύγων.
Να γκρεμιστεί ο φράχτης της ντροπής στον Έβρο και να πάψει η Κυβέρνηση να ταΐζει τον αυταρχισμό και την ακροδεξιά.

Να σεβαστούμε το ευρωπαϊκό δίκαιο για τα δικαιώματα του ανθρώπου και να παρέχουμε στέγη, τροφή, υγεία και εκπαίδευση σε κάθε κατατρεγμένο.
Να αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της Δύσης τις ευθύνες που φέρουν στην δημιουργία των προσφυγικών ροών.

Να υποδεχτούν, εδώ και τώρα, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους αιτούντες άσυλο με ισότιμο τρόπο.

Τομέας Δικαιωμάτων ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο