Τομέας Δικαιωμάτων: Δικαίωση για τους επιζώντες η απόφαση του ΕΔΔΑ για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι – Να βάλει φρένο στον μισαθρωπισμό της Κυβέρνησης σήμερα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Ιούλ, 2022

Με μια απόφαση-κόλαφο 8,5 χρόνια μετά το πολύνεκρο ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους στο Φαρμακονήσι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαιώνει τους 16 επιζώντες και καταδικάζει την Ελλάδα για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή (άρθρο 2 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου) και παραβίαση της απαγόρευσης απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης (άρθρο 3 της Σύμβασης). Το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους προσφεύγοντες.

Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι κλείνει ένας σημαντικός αγώνας που έδωσαν με την ψυχή τους και κόντρα σε όλο το μιντιακό και πολιτικό σύστημα, πολλοί και πολλές αλληλέγγυοι και πρόσφυγες για την δικαίωση των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις ελληνικές αρχές. Η οριστική νίκη και το τέλος στον μισαθρωπισμό θα επέλθει μόνο όταν, κάθε προηγούμενη και η σημερινή Κυβέρνηση, σταματήσουν να κυνηγούν και να επιτίθονται σε κατατρεγμένους ανθρώπους, βουλιάζοντας και πνίγοντας τους στο Αιγαίο ή σκοτώνοντας τους στα σύνορα του Έβρου.

Ως Τομέας Δικαιωμάτων χαιρετίζουμε την απόφαση του Δικαστηρίου και περιμένουμε την αλλαγή στάσης της Κυβέρνησης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο