Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης: Και Ξαφνικά έγινε σκοτάδι… Το Ιστορικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου της ΕΒΖ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Οκτ, 2020

Δευτέρα 12.10.2020 Η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στην εμβληματική βιομηχανία ζάχαρης στο Πλατύ. Τα χρέη πολλές χιλιάδες ευρώ, μόνο τα δημοτικά τέλη ανέρχονται σε 85.000.

Ήταν 2 χρόνια περίπου πριν όταν ο «άριστος» Άδωνης, προέτρεπε τους τευτλοπαραγωγούς στο Πλατύ να αδειάσουν τη παραγωγή τους στο σπίτι του Πρωθυπουργού… και ο καιρός πέρασε και η ΝΔ έγινε κυβέρνηση και τα εργοστάσια της ΕΒΖ στο Πλατύ και τις Σέρρες ενοικιάστηκαν και τα συστημικά μέσα πανηγύριζαν… και οι αγρότες ήταν σκεπτικοί… Και ο καιρός πέρασε και ο ενοικιαστής δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του… στο Πλατύ το ρεύμα απλήρωτο, στις Σέρρες μόλις πρόσφατα αποφάσισε ο «επενδυτής» να δεχθεί τεύτλα από 1η Νοεμβρίου αλλά όχι για ζάχαρη… μόνο για ζωοτροφές.

Όλα ξεκίνησαν το 2006 όταν έκλεισαν τα εργοστάσια ζάχαρης στη Λάρισα και στην Ξάνθη βάσει του κανονισμού της Ε.Ε. 320/2006 που καθόριζε την σχετική ποσόστωση για την χώρα μας, με την υπογραφή φυσικά της τότε κυβέρνησης της ΝΔ και του Κωνσταντίνου Καραμανλή του νεότερου.

Στη συνέχεια το ξεκοκάλισμα της ΕΒΖ συνεχίστηκε με την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στη Πειραιώς και την προσπάθειά της να «εξυγιάνει» την βιομηχανία, αξιοποιώντας το άρθρο 106βδ του πτωχευτικού νόμου, μετά το τέλος της οποίας το ενεργητικό της ΕΒΖ θα μεταφερθεί σε θυγατρικές της Τράπεζας Πειραιώς. Στη συνέχεια, η Τράπεζα θα επιδιώξει την μίσθωση ή πώληση των εργοστασίων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ήρθαν και οι διοικήσεις της ΕΒΖ από 2007-2015 να κατηγορηθούν ότι ζημίωσαν τη βιομηχανία με 52 εκ. Ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι πουλούσαν και εμπορεύματα κάτω του κόστους ενώ έκαναν και δωρεές ζάχαρης. Στη δικογραφία επίσης αναφέρεται ότι το επίδικο χρονικό διάστημα, οι διοικήσεις της ΕΒΖ σταδιακά έδιναν εμπορεύματα στις τρεις εταιρείες, υπερβαίνοντας το πιστωτικό όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, χωρίς να εξασφαλίζουν τις πληρωμές του προϊόντος. Προέκυψε ότι στις δύο περιπτώσεις πελατών η ζημία για την ΕΒΖ ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ ενώ η τρίτη εταιρεία χρωστάει 1,5 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία η δίκη θα γίνει, μετά από αναβολές, τον Μάιο του 2021.

Για μία ακόμη φορά η παρασιτική ολιγαρχία εσωτερικού και εξωτερικού ρίχνει στα βράχια μία ακόμη παραγωγική βιομηχανία της χώρας μας. Η περήφανη ΕΒΖ κλείνει τα εργοστάσιά της το ένα μετά το άλλο και η εξαιρετικής ποιότητας ελληνική ζάχαρη εξαφανίζετε…. Χιλιάδες αγρότες στη Θεσσαλία και την Μακεδονία βλέπουν την παραγωγή τους να μένει στα χωράφια! Οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία βρίσκονται αντιμέτωποι με το θηρίο της ανεργίας.

Το ΜέΡΑ25 στέκετε δίπλα στους αγρότες και τους εργάτες της ΕΒΖ απαιτώντας την ΑΜΕΣΗ επαναλειτουργία του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας, την επαναλειτουργία του εργοστασίου των Σερρών για την παραγωγή ζάχαρης και όχι ζωοτροφών!

Η ΕΒΖ πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, να παράγει και όχι να συσκευάζει εισαγόμενη ζάχαρη! Για τους αγρότες τους εργάτες και όχι για την τρόικα εσωτερικού – εξωτερικού!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο