Το πλήρες VIDEO από την εκδήλωση «Η Ευρώπη πριν τις Ευρωεκλογές»

Δραστηριότητα
05 Μαρ, 2024

Στο παρακάτω βίντεο περιλαμβάνεται το σύνολο της σημαντικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου από το meta – Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού και το aristera.eu, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Στην εκδήλωση δόθηκαν απαντήσεις σχετικά με την πτώση της ΕΕ, με το πώς φτάσαμε εδώ και κυρίως για το τι πρέπει να γίνει.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πανεπιστημιακός, ο επίσης πανεπιστημιακός Στάθης Κουβελάκης, και ο εκδότης Χάρης Γολέμης. Μίλησαν για την ιστορική πορεία της Ευρώπης από το πάλαι ποτέ βιομηχανικό καρτέλ άνθρακα και χάλυβα στην παντοδυναμία των χρηματοπιστωτικών αγορών, την μετάλλαξη των κρατικών δομών με τον υπερκαθορισμό τους από το κοινοτικό δίκαιο και βέβαια για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μπούλικα Μιχαλοπούλου.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέλυσε την εξέλιξη της ΕΕ από βιομηχανικό καρτέλ σε χρηματοπιστωτικό, μίλησε για την συνθηκολόγηση της σοσιαλδημοκρατίας με τις αγορές και σημείωσε τον τεράστιο κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς, ως απότοκο της σοσιαλδημοκρατικής μετάλλαξης σε ακραίο κέντρο και της σκληρής, ταξικής λιτότητας που πνίγει τους εργαζόμενους. Απάντηση στην απειλή της ακροδεξιάς, κατέληξε, είναι η συστράτευση όλων των Ευρωπαίων εργαζομένων στα κοινά βασικά προτάγματα που όλες και όλοι μοιραζόμαστε: την Ειρήνη, το Αξιοπρεπές Βασικό Εισόδημα και την Ταξική Διάσταση της Περιβαλλοντικής Κρίσης, με το σύνθημα «την Κρίση να πληρώσουν οι πλούσιοι».

Ο Στάθης Κουβελάκης στάθηκε στην υποχώρηση της Δημοκρατίας με την δομική πολιτειακή μετάλλαξη που έχει επιφέρει ο ενωσιακός υπερκαθορισμός, στηλιτεύοντας ιδιαίτερα την έννοια-όχημα των ανεξάρτητων αρχών, βλ. ΑΑΔΕ ή τη Στατιστική Υπηρεσία. Για τη μετεξέλιξη της Ευρώπης ανέφερε πως «η σταδιακή σύγκληση της σοσιαλδημοκρατίας με την κλασική ευρωπαϊκή Δεξιά έθεσε τις βάσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος ως το “σιδερένιο κλουβί” του νεοφιλελευθερισμού».

Ο Χάρης Γολέμης στάθηκε στην ανάγκη ενότητας και κοινού αγώνα του προοδευτικού χώρου απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα παρά τις όποιες διαφωνίες σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ίδιος χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένα μη δεξιά, σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη, αντί να ορθώσουν ένα τείχος στις εθνικιστικές και αντιμεταναστευτικές ιδέες, φλερτάρουν με αυτές για να κερδίσουν ψήφους από τις ιδεολογικά αποπροσανατολισμένες εργατικές τάξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. χώρες.

Απόσπασμα των ομιλιών για τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη:

 

* Tα πρακτικά της συζήτησης θα είναι σύντομα διαθέσιμα και σε έντυπη μορφή από το meta.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο