Τι σκοπεύει η Κυβέρνηση να κάνει με το επερχόμενο νέο κύμα των κόκκινων δανείων και με την επιστροφή των επιστρεπτέων;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Μάι, 2022

Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση, για την οποία καλούνται υποτίθεται από σήμερα να πάρουν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, χειροτερεύει τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα.

Η αύξηση των επιτοκίων από την κ. Λαγκάρντ θα φέρει ένα νέο κύμα επιβαρύνσεων της τάξης του 1 δις για τα στεγαστικά δάνεια την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να αρχίσει την είσπραξη του επιστρεπτέου μέρους των «επιστρεπτέων» της πανδημίας.

Η κρίση αυτή φυσικά δεν είναι καινούργια, απλώς ξεκινάει μια νέα, πιο έντονη φάση της ίδιας λεηλασίας.

Η νέα αυτή «φάση», με νέα κέρδη για τις τράπεζες, τη στιγμή που θα αυξάνονται και πάλι τα κόκκινα δάνεια μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες για την πλειοψηφία της κοινωνίας, είναι προκλητική. Ιδίως δε, που κανένα κόστος δεν έχει αυξηθεί εν προκειμένω, ενώ ξέρουμε πολύ καλά και από την εμπειρία των καυσίμων, ότι τα κέρδη δεν θα περιοριστούν απλώς πάνω από αυτό το κόστος. Εδώ χρειάζεται λοιπόν, να εφαρμοστεί η πρόταση που καιρό τώρα έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο το ΜέΡΑ25 για να σωθούν τα σπίτια του κόσμου.

Παράλληλα όμως, όσον αφορά το ζήτημα των «επιστρεπτέων», από την πρώτη στιγμή υπήρξαμε κάθετοι και σαφείς: να επιστρέψουν το επιστρεπτέο μέρος των προκαταβολών της πανδημίας, μόνο οι έχοντες. Οι μη έχοντες δεν πρέπει να επιστρέψουν τίποτα, παρά μόνο αν πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους, προβούν σε κάποια αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου ή αλλάξει η σύνθεση της επιχείρησης τους κλπ. Διότι ό,τι και να λέει η Κυβέρνηση, ξέρει καλά πως ακόμα κι αν επιμένει στη λογική της, ουκ αν λάβοις παρά του έχοντος βάλει λουκέτο.

Όλα αυτά λοιπόν, αυτά που πραγματικά απασχολούν την κοινωνία, είμαστε σίγουροι πως δεν θα απασχολήσουν την Σύνοδο Κορυφής, ούτε θα είναι μέρος της πολιτικής της Κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, καθώς η Μητσοτάκης Α.Ε. μάς έχει αποδείξει περίτρανα πως ουδόλως την απασχολούν τα προβλήματα του κόσμου, αρκεί η ολιγαρχία να μπορεί να συνεχίσει να παρασιτεί πάνω στα κουφάρια της οικονομίας της χώρας, βγάζοντας προκλητικές, για την εποχή, προσόδους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο