Συνεχίζεται ο Γολγοθάς του Ασάνζ. Δίπλα του μέχρι την τελική νίκη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Μαρ, 2024

Το μεσημέρι της Τρίτης 26 Μαρτίου ανακοινώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου η απόφαση της δίκης για τη ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ. Το Δικαστήριο έδωσε παράταση στο μαρτύριο του Ασάνζ, δικαιώνοντας τις αμφιβολίες εκατομμυρίων που προειδοποιούν για την απειλή θανάτου αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, ζητώντας περισσότερες διαβεβαιώσεις ότι δε θα απειληθεί η ζωή του. Η πολυαναμενόμενη απόφαση επιφύλαξε και μια ευχάριστη πρώτη νίκη αφού δίνει τη δυνατότητα στον Τζούλιαν Ασάνζ για μια εκ νέου πλήρη ακροαματική διαδικασία.

Ο δημοσιογράφος και συνιδρυτής των WikiLeaks αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες και κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 175 ετών, εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε δίκη-σύμβολο για την ελευθερία του Τύπου, ύστερα από τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων που συνδέουν τις ΗΠΑ με εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Έξω από το Δικαστήριο της Βρετανίας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, συγκεντρώθηκε αλληλέγγυος κόσμος που ζητά δικαιοσύνη για τον Ασάνζ. Στην Αθήνα έξω από την Βρετανική Πρεσβεία πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, ύστερα από κάλεσμα του ΜέΡΑ25, με αίτημα τη μη έκδοσή του στις ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε ανάρτηση πανό και μοίρασμα ενημερωτικού υλικού, ενώ στο σημείο υπήρχαν και αστυνομικές δυνάμεις της ΟΔΟΣ. Όπως επισημάνθηκε αντίστοιχα καλέσματα θα επαναληφθούν και το επόμενο διάστημα, μόλις ξεκινήσει η νέα ακρόαση του Ασάνζ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου παρατείνει τη φυλάκιση του Ασάνζ και τη σωματική και ψυχολογική εξόντωσή του, ενώ η οικογένειά του προειδοποιεί πως αν εκδοθεί στις ΗΠΑ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αυτοκτονήσει. Ως ΜέΡΑ25 επαναλαμβάνουμε πως αυτή είναι η πιο σημαντική υπόθεση ελευθερίας του Τύπου. Όχι μόνο γιατί ο Ασάνζ είναι σύντροφός μας και συνιδρυτής του DiEM25, αλλά γιατί είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα του. Αν ο Ασάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ το Δικαστήριο της Μ. Βρετανίας θα έχει αποδεχτεί πως η ελεύθερη δημοσιογραφία ισοδυναμεί… με κατασκοπεία. Και αυτό θα σημάνει ακόμα πιο μαύρες μέρες για τους δημοσιογράφους και για τη δημοκρατία παγκοσμίως.

Η φυλάκιση ενός δημοσιογράφου που αποκαλύπτει αληθινές πληροφορίες δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη.

Ελευθερώστε τον Ασάνζ – Δικαιοσύνη για τον Τζούλιαν.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο