Συνάντηση μελών του Σωματείου των Proud Seniors Greece (ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 50 και άνω) με μέλη της Κ.Ο. και του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΜέΡΑ25

Συνεντεύξεις - videos
06 Ιούλ, 2022

Μετά από πρόσκληση της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25, την Τρίτη 5 Ιουλίου στις 15:00 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στα γραφεία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους των Proud Seniors Greece (ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 50 και άνω) οι Γιάννος Κανελλόπουλος, Νίκος Τσατσαλίδης και η Δήμητρα Κυρίλλου και από το ΜέΡΑ25 οι Αντώνης Στεργιώτης, Γιάννος Ζώης (Τμήμα Πολιτικού σχεδιασμού), η βουλεύτρια Απατζίδη Μαρία, καθώς και η Ιόβη Μαραγκού Συντονίστρια στον Τομέα Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25.

Αρχικά, εκ μέρους του Σωματείου έγινε μια γενική ενημέρωση για την ίδρυση και την λειτουργία της οργάνωσής των Proud Seniors Greece (ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 50 και άνω) από το 2015 (αυτοοργανωμένα) έως και σήμερα με την μορφή Σωματείου και παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες δράσης της : Διαμεσολάβηση – αλληλεγγύη, Ψυχαγωγία, Πολιτική δράση.

Πιο συγκεκριμένη αναφορά έγινε στο βασικό σχέδιο προτάσεων που κατέθεσε το Σωματείο (πριν από ένα χρόνο περίπου), οι οποίες και συμπεριελήφθησαν στον σχεδιασμό με σκοπό τη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, όπου μεταξύ άλλων θέσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αφορούν : 1) Την άμεση δημιουργία και υποστήριξη Μονάδων Φιλοξενίας/Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι οποίες να λειτουργούν εξειδικευμένα ως «ασφαλείς χώροι» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένα άτομα, στα πρότυπα των αντίστοιχων του εξωτερικού. 2) Την άμεση παροχή οικονομικής στήριξης, συνταξιοδότησης και ασφάλισης σε ηλικιωμένα ΛΟΑΤΚΙ+ (κυρίως τράνς σεξεργαζόμενα) άτομα, τα οποία δεν έχουν πόρους διαβίωσης λόγω του αποκλεισμού τους από την αγορά εργασίας, τον οποίο βίωσαν λόγω διακρίσεων εξαιτίας της ταυτότητας φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.

Στη συνέχεια σχολιάστηκαν τρέχοντα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, και τη στρατηγική για την εκπλήρωσή τους σε πολιτειακό επίπεδο, το σε εξέλιξη νομοσχέδιο για τα Ίντερσεξ άτομα, αλλά και γενικότερες πολιτικές εξαγγελίες πάνω σε πάγια αιτήματα του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, όπως ο πλήρης γάμος, η παιδοθεσία, κ.α.

Τέλος, έγινε αναφορά στην πολύκροτη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου – Zackie Oh, και συγκεκριμένα στην απόφαση της αποφυλάκισης του Χορταριά, δολοφόνου του Ζακ Κωστόπουλου – Zackie Oh, σε διάστημα μόλις 2 μηνών από την καταδικαστική ετυμηγορία, χωρίς μάλιστα να τηρηθούν στοιχειώδη πρωτόκολλα, όπως το να έχουν καθαρογραφεί τα πρακτικά της δίκης. Το Σωματείο μετέφερε την απογοήτευση, αλλά και την οργή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σχετικά με την έκβαση αυτή, θέτοντας ζήτημα έκφρασης της αποδοκιμασίας για την απόφαση αυτή σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου και του χώρου του κοινοβουλίου. Τα μέλη του ΜέΡΑ25 δεσμεύτηκαν να υπάρξει τοποθέτηση εκπροσώπου τους στο κοινοβούλιο, η οποία να καταδικάζει την απόφαση και να δίνει δημοσιότητα στο απαράδεκτο αυτό γεγονός.

Τα μέλη του Σωματείου τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν συνεργασίες με πολιτικά κόμματα, με τον όρο ότι αυτή θα αφορά συγκεκριμένα ΛΟΑΤΚΙ+/αντισεξιστικά πεδία και αιτήματα και θα στοχεύει στην πραγματοποίησή τους. Κάθε μορφή συνεργασίας θα αφορά πολιτικούς σχηματισμούς πρόθυμους να ανταποκριθούν και να συνδράμουν στα ΛΟΑΤΚΙ+ αιτήματα.

Από τα μέλη του ΜέΡΑ25 επιβεβαιώθηκε η σταθερή στάση του κόμματος στην υπεράσπιση των ζητημάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η εποικοδομητική αυτή συνάντηση έκλεισε δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος, προκειμένου να κρατηθεί στενή επικοινωνία με το ΜέΡΑ25, καθώς επίσης και με τον Τομέα Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ της συγκεκριμένης παράταξης, που θα αφορά την επικοινωνία για θέματα τρέχουσας (ανά καιρούς) ΛΟΑΤΚΙ+ επικαιρότητας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο