Μια σειρά από εγκρίσεις καθώς και οικοδομική άδεια είχαν δοθεί για πολυτελές ξενοδοχείο στο Σαρακήνικο της Μήλου, ακριβώς πάνω στην παραλία. Αφού ξεκίνησαν οι εργασίες και μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων και φορέων της περιοχής, ανεστάλη την τελευταία στιγμή η οικοδόμηση και θα ελεγχθούν, σύμφωνα με το υπ. Περιβάλλοντος, οι άδειες που χορηγήθηκαν.
Τι θα ελέγξει το υπουργείο όμως;
Ποιοι είναι υπεύθυνοι που έμεινε απροστάτευτη χωρίς θεσμικό πλαίσιο προστασίας η Μήλος και εκατοντάδες άλλες περιοχές; Το υπουργείο, σύμφωνα με νεότερο δημοσίευμα, επιρρίπτει ευθύνες στον δήμο της Μήλου ισχυριζόμενο ότι αφού τελείωσε η διαβούλευση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΣΧΟΟΑΠ), με τις ελλείψεις που είχε, έως την καταληκτική ημερομηνία 31-5-2024, δεν μπόρεσε να υποβάλλει διορθωτική ΣΜΠΕ. Πώς θα μπορούσε όμως να το κάνει αφού στην Υπηρεσία Δόμησης υπηρετεί μόνο ένας υπάλληλος;
Το ίδιο το υπουργείο δεν έδωσε παράταση στα ΣΧΟΟΑΠ (όσα καθυστέρησαν), ώστε να τα παραλάβει και να τα εφαρμόσει. Το ίδιο το υπουργείο υποσχέθηκε απαγόρευση δόμησης στις προταθείσες από τα ΣΧΟΟΑΠ περιοχές, μέχρι να ολοκληρωθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια (ΤΠΣ) και πάλι δεν το έκανε.
Το ίδιο το υπουργείο έφερε τον ν.4690/2020, που δίνει δικαίωμα σε μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα να πολεοδομούν κατά το δοκούν εφόσον πρόκειται για τουριστικές επενδύσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Το ίδιο το υπουργείο από την παρέμβαση του ΣτΕ το 2023, μέχρι σήμερα, δεν έχει διορθώσει τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) και δεν έχει θεσπίσει κανόνες σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την αποτροπή της εκτός σχεδίου δόμησης.
Ακόμα και οι μελέτες που έχουν δρομολογηθεί για τα κατά τόπους ΤΠΣ, είναι σε πάρα πολλές περιπτώσεις φωτογραφικές και έρχονται να επικυρώσουν τις βλέψεις μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων, ορίζοντας τοποθεσίες επιλογής των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων για τουριστική χρήση.
Μήπως είναι υπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις που με τις επιταγές της Τρόικας έχουν αφήσει το ελληνικό δημόσιο υποστελεχωμένο, και το περιβάλλον (φυσικό και δομημένο) έρμαιο στις ορέξεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων; Από τη μία νομοθετούν υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων των φίλων τους. Από την άλλη καταργούν στην πράξη τον οποιοδήποτε ελεγκτικό μηχανισμό είχε το κράτος, με την υποστελέχωση, τα παραθυράκια και την πολυπλοκότητα της γραφειοκρατίας.
Ποιους θα ελέγξει το υπουργείο; Τον εαυτό του, τις μνημονιακές κυβερνήσεις ή την Τρόικα, που όλοι μαζί επέτρεψαν αυτή την καταστροφή και θέλουν να ρίξουν την ευθύνη τους σε μία υπηρεσία με έναν υπάλληλο, που οι ίδιοι έχουν παροπλίσει;
Το ΜέΡΑ25 συντάσσεται με τις προσπάθειες των κατοίκων και φορέων της Μήλου να προστατέψουν τον τόπο τους, από τις χρόνιες μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων με στόχο να δώσουν γη και ύδωρ στα μεγάλα επιχειρηματικά, τουριστικά συμφέροντα.
Τομέας Περιβάλλοντος
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.