Σαράντος Θεοδωρόπουλος: Η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη ανοίγει έναν ασκό του Αιόλου για τη δημοκρατία

Ράδιο ΜέΡΑ
07 Φεβ, 2023

Τις επικίνδυνες ατραπούς που ανοίγει για τη δημοκρατία στη χώρα μας η τροπολογία που προωθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη επισημαίνει σε παρέμβασή του στο Στίγμα της ΜέΡΑς ο δικηγόρος Σαράντος Θεοδωρόπουλος:

«Η τροπολογία δίνει ουσιαστικά στον Άρειο Πάγο την εξουσία να προχωρά σε ουσιαστικό έλεγχο των προγραμμάτων, των διακηρύξεων και των σκοπών πολιτικών κομμάτων που καταρτίζουν εκλογικούς συνδυασμούς. Παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, θεωρώ ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική, παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, αφού διευρύνει ανεπίτρεπτα τον περιορισμό στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι, η δημοκρατία καθίσταται επιλεκτικά απολύτως ανεκτική στους φασίστες εχθρούς της και μη ανεκτική σε όσους «εχθρούς» θα εφευρίσκονται με μια απόλυτη ρευστότητα πολιτικών κριτηρίων. Σε όσους δηλαδή θεωρεί εχθρούς η κυβέρνηση και η πλειοψηφία του πρώτου τμήματος του Αρείου Πάγου χωρίς τα όρια που υπήρχαν στη νομική μας παράδοση. Θα μπορεί να θεωρηθεί εχθρός κάποιος που κάνει ακτιβισμό ή κάποιος που συμπαραστέκεται σε ανθρώπους που διώκονται για την ιδεολογία τους. Τέτοιου είδους χαρακτηριστικά μπορούν να δοθούν εύκολα και άκριτα από την Αντιτρομοκρατική ή κάποια άλλη υπηρεσία, με απόλυτη ρευστότητα ερμηνείας του νόμου.»

Η τροπολογία δίνει το δικαίωμα στον Άρειο Πάγο να προχωρήσει στην εξέταση της ουσίας των πολιτικών θέσεων και δράσεων του εκάστοτε κόμματος. Με άλλα λόγια, «η διάταξη αφήνει τεράστιο ποσοστό διαπλαστικής αυθαιρεσίας στον Άρειο Πάγο σε σχέση με την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας του κόμματος και της πολιτικής του δράσης. Ανοίγει ουσιαστικά τον ασκό του Αιόλου, αφού ο Άρειος Πάγος θα μπορεί να αξιολογήσει την ουσία των θέσεων των κομμάτων, με κίνδυνο την υπερβολική διεύρυνση των περιορισμών» λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος που προειδοποιεί ότι «είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Αυτή η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί, όχι μόνο γιατί με αυτήν την τροπολογία θα ηρωοποιηθεί το ευρισκόμενο στα σπάργανα κομματικό μόρφωμα του κ. Κασιδιάρη, αλλά και γιατί ανοίγει το παράθυρο για πάρα πολύ μεγάλους κινδύνους. Δεν δίνουμε κανένα συγχωροχάρτι στη Χρυσή Αυγή και σε άλλα τέτοιου είδους μορφώματα, όμως περιφρουρούμε το δικαίωμα στη δημοκρατία.»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο