Σαμαράς ή Κυριάκος; Μόριες ή Φαρμακονήσια;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Δεκ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Η Σαλβινική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Συνέδριο της ΝΔ έδωσε τροφή σε παραπολιτικές ερμηνείες περί «ανοιχτής αμφισβήτησης του μετριοπαθούς Κυριάκου» και «βόμβας στο Συνέδριο της ΝΔ».

Θα προτείνουμε μια άλλη ανάγνωση: του Σαμαρά ως επικοινωνιακού «λαγού» που με τη φραστική οξύτητά του θεωρητικά «διαχωρίζει εαυτόν» από την επίσημη μετριοπάθεια της ΝΔ στο θέμα του προσφυγικού, στην πράξη όμως συγκαλύπτει το γεγονός ότι η μετριοπάθεια αυτή είναι μόνο επιφανειακή και φραστική, εμπεριέχοντας στον πυρήνα της μισανθρωπικές πολιτικές όπως η ασφυκτικά επιλεκτική χορήγηση ΑΜΚΑ.

Μια τέτοια «διγλωσσία» είναι αμοιβαία επωφελής. Η ΝΔ καλύπτει ένα ρήγμα στα ακροδεξιά της που της στοιχίζει δημοσκοπικά, αλλά δεν επωμίζεται το κόστος της επίσημης υιοθέτησης μιας τέτοιας ρητορικής. Ο δε Σαμαράς «βγάζει το φίδι» απ’ την «δημοσκοπική τρύπα» για το κόμμα και ταυτόχρονα χτίζει προφίλ ηγεμονίας αυτού του χώρου που μπορεί να του φανεί χρήσιμο στο πολιτικό μέλλον.

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν τί από τα δύο ισχύει. Αν ο Αντώνης Σαμαράς όντως «έριξε το γάντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πρέπει εκείνος να το σηκώσει με μια ηχηρή δήλωση αποστασιοποίησης από την πολιτική λογική του Σαμαρά ή ακόμα και απομάκρυνσής του.
Καμία από τις δύο επιλογές δεν πρόκειται να ανακουφίσουν τους ικέτες που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο. Οι διαμορφωμένες τάσεις του κυβερνώντος κόμματος, έχουν δύο μόνο επιλογές γι αυτούς:

H “φιλελεύθερη εκδοχή» τους επιφυλάσσει εγκλεισμό στις νέες Μόριες και Αμυγδαλέζες. Η «πατριωτική εκδοχή», πνιγμό στα νέα Φαρμακονήσια.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο