Πρωτομαγιά 2022: Μαζικός Ενωτικός Αγώνας για φθηνό ρεύμα και αξιοπρεπείς μισθούς

Συνεντεύξεις - videos
30 Απρ, 2022

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της χώρας σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Δεν αρκούσαν τα μνημόνια που εξαΰλωσαν τα δικαιώματα των εργαζομένων μαζί με τις υποχρεώσεις των εργοδοτών. Δεν αρκούσε η διαρκής φτωχοποίηση που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια με τον συνεχή περιορισμό των εισοδημάτων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν αρκούσε η πανδημία που πέραν των τεράστιων ανθρώπινων απωλειών οδήγησε σε περαιτέρω συρρίκνωση της δημόσιας υγείας του λαού.

Ήρθε τώρα και η πρωτοφανής ακρίβεια, ένας ταξικότατος πληθωρισμός και ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην γειτονιά μας, να δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή, τη δουλειά και το μέλλον του κόσμου της εργασίας.

Από τον ματωμένο Μάη με τους εργάτες στο Σικάγο, μέχρι τους καπνεργάτες της Δράμας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και την Πρωτομαγιά του 44′ στην Καισαριανή, ο αγώνας των εργαζομένων είναι γεμάτος αυταπάρνηση, θυσίες και αίμα.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες που οι μνημονιακές Κυβερνήσεις τους έχουν μετατρέψει σε στρατιές ενοικιαζόμενων και δανειζόμενων εργαζομένων σε κρατικοδίαιτους ή “ομιλοδίαιτους” εργολάβους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς άδειες, χωρίς ωράρια, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες, χωρίς πλήρη εργασία και ασφάλιση, χωρίς αξιοπρεπή μισθό, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς καν κατοχυρωμένο πλέον 8ώρο.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες που έχουν να αντιπαλέψουν μια συντηρητική, αντεργατική, μνημονιακή Κυβέρνηση που λειτουργεί ως φερέφωνο της τρόικας, του ΣΕΒ, των funds και της ολιγαρχίας, με έναν Υπουργό Εργοδοσίας να παριστάνει καθημερινά των superman των αντιλαϊκών πολιτικών σε όλο το εύρος της εργασίας, όλων των κλάδων και όλων των ηλικιών.

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι που πέραν όλων των άλλων βλέπουν έναν συνδικαλισμό που στις πιο “επίσημες” τάξεις του έχει καταντήσει εργοδοτικός και κυβερνητικός, αλλά και μια επιθεώρηση εργασίας που απλώς παρακολουθεί σιωπηλά και στωικά, ως μία ακόμα “ανεξάρτητη πλέον αρχή”, απεμπολώντας κάθε ευθύνη του κράτους για την προάσπιση της εργασίας.

Ο κόσμος της εργασίας λοιπόν, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο έχει να δώσει ακόμα πολλούς μεγάλους και αδιάλειπτους αγώνες.

Οι διεκδικήσεις μας όμως, πρέπει να υπερκεράσουν ακόμα και τα πρώην κεκτημένα, καθώς ο αυτοματισμός που παρεισφρέει στην παραγωγή και η τεχνολογία πρέπει να υπηρετήσουν τους εργαζόμενους, την κοινωνία, την νεολαία που συνεχίζει να φεύγει και όχι την ολιγαρχία.

Με τις σύγχρονες μορφές πάλης που αναδύονται δίπλα στις ήδη παραδοσιακές, για να απαιτηθούν σύγχρονα, μικρότερα ωράρια πλήρους απασχόλησης (όπως δειλά έχει αρχίσει να συμβαίνει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου), πλήρη ασφάλιση, πληρωμένες υπερωρίες, νόμιμες άδειες, κατάργηση της ενοικίασης της εργασίας, αξιοπρεπείς και καλύτερους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Μακριά, έξω και κόντρα στις μνημονιακές πεπατημένες των κυβερνώντων και των συμφερόντων που εκπροσωπούν. Με μέτωπο παλλαϊκής, πανεργατικής συστράτευσης απέναντι στα όσα δρομολογεί και η σημερινή μνημονιακή Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για τον κόσμο της εργασίας, την φετινή Πρωτομαγιά καλούμε όλες και όλους να φωνάξουμε και να διεκδικήσουμε μαζί το μέλλον μας.

Το μέλλον για τις νέες και τους νέους, για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους υγειονομικούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, το μέλλον που ανήκει σε όλες και όλους μας, στον κόσμο της εργασίας!

Η 1η Μάη αποτελεί παγκοσμίως ημέρα σύμβολο του αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Με αυτό στο μυαλό μας διεκδικούμε σύγχρονα αιτήματα:

 • Την παροχή άνευ όρων βασικού εισοδήματος.
 • Την εξασφάλιση του δικαιώματος εργασίας για όλους (Universal Job Guarantee)
 • Εξάωρο (ή ακόμα και τετράωρο), με την ίδια αμοιβή.
 • Σύνδεση του ωραρίου και του μισθού
 • Σύνδεση αυξήσεων, ΑΕΠ και πληθωρισμού.
 • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.
 • Την κατάργηση του αυταρχισμού της κυβέρνησης στον τομέα εργασίας, μέσω υποχρεωτικοτήτων και των προστίμων.
Επιπλέον, απαιτούμε, εδώ και τώρα, μέτρα για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια
 • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ
 • Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και της Οριακής Τιμολόγησης
 • Μορατόριουμ στις διακοπές ρεύματος
 • STOP σε πλειστηριασμούς και εξώσεις, πλαφόν στα ενοίκια και ίδρυση Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας
 • Μείωση του ΦΠΑ

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία πολιτών για σχετικό δημοψήφισμα και υπογράφουμε στο www.revmagiaolous.org

Συμμετέχουμε μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ της Κυριακής 1ης Μάη σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικά για την Αθήνα μαζευόμαστε στις 11 το πρωί, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο