Ανυπακοή στις διακρίσεις, στον δρόμο «σπάμε» τις προκαταλήψεις

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Ιούν, 2018

Μόλις το 1951 στην Ελλάδα η ομοφυλοφιλία και η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανθρώπων του ίδιο φύλου κατέστη νόμιμη κι όμως μόλις το 2015 καταργήθηκε η κατάπτυστη διάταξη του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα που ποινικοποιούσε –έστω κι αν δεν έτυχε ευτυχώς εφαρμογής από τα ελληνικά δικαστήρια- τον έρωτα «παρά φύση» .

Από τότε όλως προσφάτως τα τελευταία χρόνια έλαβαν χώρα αρκετές νομοθετικές πρωτοβουλίες,  που αφορούσαν τα δικαιώματα φύλου και σεξουαλικής συμπεριφοράς των ΛΟΑΤ ατόμων (σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου και μόλις πριν από κάποιες εβδομάδες αναδοχή τέκνων), καθιστώντας την Ελλάδα μια από τις χώρες που έχουν προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Όλες όμως οι ως σήμερα κατακτήσεις δεν ήρθαν εξ ουρανού. Είναι αποτέλσμα πολύχρονων και επίπονων αγώνων του κινήματος των γυναικών, του κινήματος της σεξουαλικής απελευθέρωσης και του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος  της δεκαετίας του 60 και των υπόλοιπων δεκαετιών που ακολούθησαν, δια μέσου των οποίων το κίνημα γιγαντώθηκε, δυνάμωσε και βγήκε στον δρόμο, μαχητικά και αποφασιστικά.

Σε  κάθε περίοδο  – σταθμό μεγάλων εκρήξεων και έντονων έμπρακτων διεκδικήσεων της κοινωνίας απέναντι σε θέματα φύλου και σεξουαλικής ζωής, η απάντηση του κατεστημένου ήταν η καταστολή, συνοδευόμενη με μια ακραιφνή προπαγάνδα συντηρητισμού και πουριτανισμού, με τα ΜΜΕ και την Εκκλησία να πρωτοστατούν, ενώ ο ορθός και ο επιστημονικός να παραγκωνίζονται, και ιδίως δε να παραγκωνίζεται ο λόγος και οι φωνές αυτών των ανθρώπων.

Δεν αποτελούν «πολυτέλειες» και δεν αφορούν απλώς μια «ελιτίστικη μεγαλοαστική τάξη», τα ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων, δικαιωμάτων και σεξουαλικού προσανατολισμού. Τα ποιο καταπιεσμένα και κατατρεγμένα στρώματα της κοινωνίας, είναι αυτά που βιώνουν τον ρατσισμό και την ομοφοβία εις διπλούν, αφενός μεν από την κοινωνία (αρχής γενομένης μάλιστα την ίδια την οικογένεια και το σχολείο δυστυχώς) και αφετέρου δε  από την αγορά εργασίας.

Τα παιδιά μας και τα παιδιά σας, στο σχολείο που νιώθουν στοχοποιημένα και περιθωριοποιημένα λόγω των επιλογών τους γύρω από το σώμα, το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους είναι κομμάτι αυτού.  

Το σύστημα, ξέρει πως ότι δεν χωράει στα στενά διαμορφωμένα πρότυπα το είναι «παρεκκλίνον».

Και ξέρει πως να φερθεί στην «παρέκκλιση».

Η ύπαρξη και μόνο ατόμων που προσδιορίζονται διαφορετικά, που επιλέγουν διαφορετικές μορφές ερωτικής σχέσης και προχωρούν στην σύναψη αυτών, αποτελεί μια διαρκή αμφισβήτηση για το ίδιο το σύστημα και τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων. Αυτής δηλαδή, που το εγχώριο και ευρωπαϊκό κατεστημένο έχει βυθίσει τις κοινωνίες στην εξαθλίωση και την μιζέρια!

Εμείς συνδέουμε τους αγώνες των δικαιωμάτων με τους αγώνες ενάντια στα μνημόνια και τον φασισμό, αντιλαμβανόμενοι αυτούς, ως αναπόσπαστα μέρη της πάλης για την πραγματική κοινωνική απελευθέρωση.

Ήρθε η ώρα να δείξουμε Ανυπακοή στο βαθύ κατεστημένο που θέλει να χωράμε στα πρότυπα του έρωτα, σε καλούπια του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, στην επιβολή της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative) σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής.

Ανυπακοή στον σεξισμό και την καταπίεση της γυναίκας, στην περιθωριοποίηση των ομοφυλοφίλων και τον κοινωνικό ρατσισμό, που αυτό το ίδιο σύστημα του βαθέως κατεστημένου τρέφει και αναπαράγει.

Η πολιτική Ανυπακοή που δείχνει το κίνημα μας και η νέα ελπίδα που κομίζει το κόμμα μας είναι και τα δύο πρώτα από όλα το ξύπνημα της ανθρώπινης ελεύθερης και αυτοπροσδιοριζόμενης προσωπικότητας και συνείδησης.

Δεν υπάρχουν δευτερεύοντα ζητήματα που μπορούν να αναβάλλονται για αργότερα όταν θα έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες κοινωνικές δομές.

Δεν υπάρχουν «κοινωνικά αποδιοπομπαίοι» όταν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ΜέΡΑ25 δηλώνει παρόν! Και διαδηλώνει μαζί με τους χιλιάδες ακτιβιστές, μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας και αλληλέγγυους, δείχνοντας Ανυπακοή στον κατεστημένο των διακρίσεων, σπάζοντας τις προκαταλήψεις στον δρόμο!

Διεκδικούμε:

-Πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού

-Καμία διάκριση με βάση το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό

-Επέκταση της ίσης μεταχείρισης και στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, πέραν της αναδοχής

Θα γεμίσουμε με φωνές, συνθήματα και εικόνες από έναν νέο, καινούριο κόσμο που θα αφήνει πίσω του αιώνες καταπίεσης , διακρίσεων και μίσους· στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο φετινό Pride της Αθήνας, όπως θα κάνουμε και στη Θεσσαλονίκη, και οπουδήποτε αλλού, όπως κάνουν τα μέλη μας στο DiEM25 ανά την Ευρώπη, αναγνωρίζοντας τον ως έναν ακόμα καθημερινό σταθμό αγώνα για τις δίκαιες διεκδικήσεις της ΛΟΑΤ κοινότητας, κατά των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και του φόβου.

Ομάδα Δικαιωμάτων Φύλου και Σεξουαλικής Πολιτικής ΜέΡΑ25 #DiEM25 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο