Περιοδεία του ΜέΡΑ25 στην Κέρκυρα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Μαρ, 2026

Σε συναντήσεις με σωματεία από τον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα προχώρησε αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25, αποτελούμενη από τον συντονιστή της Κεντρικής Επιτροπής, Νίκο Θεοχαράκη, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, Λίτσα Αλεξάκη και Ρένα Παπαδοπούλου, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Σάββα Κουνουβέλη, και τα μέλη του ΜέΡΑ25 Κέρκυρας, Μάκη Γκιόκα, Νίκο Παπαδάτο, και Ναταλία Ρέβη.

Αρχικά, έλαβε χώρα συνάντηση με εκπροσώπους σωματείων του χώρου της υγείας, και συγκεκριμένα τη Ντίνα Ιωάννου και τον Μάκη Φρόνιμο, πρόεδρο και ταμία αντίστοιχα του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, τον Αντώνη Λειβαδιώτη, γραμματέα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας (ΕΓΕΣΥΚ) και τον Τάσο Παπατσιώρη, πρόεδρο του Σωματείου Ψυχιατρικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία στην Κέρκυρα, όπως ζητήματα υποστελέχωσης (με οργανική εργασιακή κάλυψη στο 40%, αποστολές προσωπικού σε νοσοκομεία εκτός Κέρκυρας, και εξαντλητικά ωράρια εργασίας που αποτελούν ορατό κίνδυνο και για τους ίδιους τους εργαζομένους και για τους ασθενείς), αλλά και άλλα εργασιακά, κλαδικά, και διοικητικά ζητήματα όπως η μη καταβολή δεδουλευμένων σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, η μη αναγνώριση βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων, η έλλειψη υλικών λόγω καθυστέρησης της έγκρισης πιστώσεων, η μεταφορά σημαντικών δομών από το νησί. Μάλιστα αναφέρθηκε η μεταφορά της διοίκησης του ψυχιατρείου από την Κέρκυρα στην Πάτρα, που δημιουργεί ζητήματα ευθυνών σε περίπτωση ατυχήματος.

Έπειτα, έλαβε χώρα συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Εκπαιδευτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, Χρυσή Καπνιά και Λευτέρη Ατσοπάρδη, κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, ειδικά στις περιοχές της Κέρκυρας, με κυρίαρχο το θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων, της παλαιότητας των κτηρίων ιδιαίτερα στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, και της στέγασης μονάδων προσχολικής αγωγής σε κοντέινερ. Επίσης συζητήθηκε το ζήτημα της υποστελέχωσης λόγω ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με κενά σε βασικές ειδικότητες, η κατάργηση των σχολικών επιτροπών, με ορατή την προοπτική οι δήμοι να μην καλύπτουν έγκαιρα τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, και το στεγαστικό και οικονομικό πρόβλημα με το υψηλό κόστος ζωής που αποτρέπει πολλούς εκπαιδευτικούς από το να εργαστούν στο νησί. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε με τις φετινές μεταθέσεις έφυγαν από το νησί 56 εκπαιδευτικοί και ήρθαν μόλις 8.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της περιοδείας, η αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 προχώρησε και σε δράση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης για τα ζητήματα της δημόσιας υγείας στο νησί, με βασικό μήνυμα πως η Δημόσια Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, και όχι εμπόρευμα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο