Παρέμβαση διαμαρτυρίας και ευαισθητοποίησης των πολιτών από το ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης στην ΕΥΑΘ

Δραστηριότητα
11 Σεπ, 2020

Παρέμβαση διαμαρτυρίας και ευαισθητοποίησης των πολιτών από το ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης στην ΕΥΑΘ, σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του νερού.

Στο κείμενο που μοίρασαν τα μέλη του ΜέΡΑ25 στους πολίτες της Θεσσαλονίκης τονίζουν ότι: Όλη η μνημονιακή διαδικασία είχε στο στόχαστρο από την πρώτη στιγμή τόσο την ηλεκτρική ενέργεια όσο και το νερό. Οι δανειστές μάλιστα δεν δίστασαν να απαιτήσουν την συμπερίληψη των αγαθών αυτών στο λεγόμενο «Υπερταμείο». Η προσπάθεια όμως δεν σταμάτησε εκεί, παρά τις  έντονες αντιδράσεις, τόσο η τρόικα όσο και οι εγχώριοι εκτελεστές των ντερεκτίβων της συνεχίζουν ακάθεκτοι  το μονοπάτι της εκποίησης.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας βρίσκεται διαρκώς στην πολιτική ατζέντα μετά το 2010 και την υπογραφή του 1ου μνημονίου.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, τους αγώνες, τα δημοψηφίσματα και τις δεσμεύσεις, δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Πρόκειται για ιδιωτικοποίηση που δεν αφορά μόνο τα δίκτυα αλλά το νερό αυτό καθευτό, δηλαδή τις πηγές του. Μια τέτοια προσπάθεια αντίκειται ωστόσο ακόμα και στους λεγόμενους «κανόνες της αγοράς» καθώς μιλάμε για ένα φυσικό μονοπώλιο που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να δημιουργήσει τις περιβόητες «ανταγωνιστικές συνθήκες» των ιδιωτών, με κίνδυνο μάλιστα οι Δήμοι να βρεθούν όμηροι τους, καθώς στις συμβάσεις θα προβλέπονται συγκεκριμένοι στόχοι κατανάλωσης και ποσοστά κέρδους, απώλεια τεχνογνωσίας που θα περάσει σε πολυεθνικές καθιστώντας το κράτος όμηρο και στο μελλοντικό ενδεχόμενο επανακρατικοποίησης.

Αντίστοιχες προσπάθειες στο εξωτερικό και την Ευρώπη ειδικότερα, έχουν καταλήξει στην καλύτερη περίπτωση σε φιάσκο και κατ’ επέκταση σε επανακρατικοποίηση του νερού, αφού ανέβηκε η τιμή και έπεσε η ποιότητα.

Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων του οργανισμού και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για την ματαίωση της ιδιωτικοποιήσης του νερού. Αντιπροσωπεία των Οργανώσεων του ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης παρουσία του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και μελών της ΟΕΣΚΕ και της Νεολαίας βρέθηκαν σήμερα το πρωί έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ διεκδικώντας το νερό να παραμείνει δημόσιο αγαθό.

Τα κοινωνικά αγαθά όπως η υγεία, η παιδεία, το ρεύμα και το νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο