Πάνω από όλα το ρεύμα των ολιγαρχών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Δεκ, 2022

Το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος έλαβε χώρα στον Βόλο την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν τόσο «μπλε» —από το φόντο και τα φώτα μέχρι τους επίσημους καλεσμένους— που μας είχε προϊδεάσει και για το περιεχόμενο των συμπερασμάτων του.

Σε αυτά τα συμπεράσματα, που ήρθαν χωρίς κανονική ψηφοφορία και με στήριξη μόνο των κυβερνητικών δυνάμεων, η ΚΕΔΕ κατάφερε να μιλήσει για ένα νέο μοντέλο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, αποδεχόμενη όμως το μνημονιακό πλαφόν και πλαίσιο, να συνταχθεί με την «κυβερνησιμότητα» του αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου του κ. Βορίδη, και άλλα πολλά.

Ανάμεσα σε αυτά, όμως, υπάρχει ένα ακόμα σημείο που σίγουρα δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο.

Η ΚΕΔΕ αναφέρει πως η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ενωμένη διεκδικεί «την άμεση προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρηματοδότηση των δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων, μαζί με καινοτόμα μοντέλα αποθήκευσης της ενέργειας». Μόνο που στο ίδιο κείμενο συμπερασμάτων δεν θα βρει κανείς κάτι που ακούστηκε στο συνέδριο από τον δήμαρχο Άργους-Ορεστικού.

Σε αυτόν τον ακριτικό δήμο, στα πλαίσια εξοικονόμησης ενέργειας και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, ο δήμος συνίδρυσε τον Ιανουάριο του 2019 μία κοινωφελή ενεργειακή κοινότητα. Μια ενεργειακή κοινότητα για την οποία βρήκαν πόρους μέσω ΕΣΠΑ επενδύοντας σε σοβαρά έργα. Έφτιαξαν ένα υδροστρόβιλο που κινείται με την κίνηση του νερού του ποταμού παράγοντας ρεύμα για τα σχολεία, τα δημοτικά κτίρια και τον δημοτικό φωτισμό και θέλησαν την επιπλέον ενέργεια που παράγεται να τη διοχετεύσουν δίκαια σε ευάλωτα νοικοκυριά της περιοχής. Επίσης συνεχίζοντας τις πράσινες πολιτικές εξοικονόμησης, μετέτρεψαν όλα τα δημοτικά κτίρια σε μηδενικής κατανάλωσης και επικουρικά προμηθεύτηκαν αντλίες θερμότητας και στράφηκαν σε χρήση βιομάζας.

Όμως, σε όλο αυτό το πλαίσιο, μπαίνει τραγικό εμπόδιο ο ΔΕΔΔΗΕ, υποστηρίζοντας πως το δίκτυο είναι κορεσμένο. Έχουμε δηλαδή μία ενεργειακή κοινότητα ικανή να καλύψει ένα τεράστιο κομμάτι των αναγκών της και να διοχετεύσει με ενέργεια το ευρύτερο δίκτυο και το κράτος επιλέγει να εξυπηρετήσει τους ιδιώτες προτιμώντας το ρεύμα των ολιγαρχών και καταδικάζοντας τους κατοίκους του Άργους-Ορεστικού σε αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Ο Δήμος, αντιμέτωπος με αυτή την κυβερνητική πολιτική, συνέχισε τις προσπάθειές του, στράφηκε στον σχεδιασμό φωτοβολταϊκού πάρκου με δικό του υποσταθμό και αυτή τη φορά απευθύνθηκε στον ΑΔΜΗΕ.

Ο οποίος με τη σειρά του μπαίνει κι αυτός εμπόδιο, υποστηρίζοντας πως και αυτό το δίκτυο είναι κορεσμένο – ή μάλλον πως το κενό του δικτύου είναι δεσμευμένο από ιδιώτες που μελλοντικά θα παράγουν αιολική ενέργεια.

Αυτή η ιστορία ενός ακριτικού δήμου δεν είναι απλά δείγμα κακοδιαχείρισης ή έλλειψης σχεδιασμού από το κεντρικό κράτος.

Έχουμε μια κοινωνία που πλήττεται από την ενεργειακή και την κλιματική κρίση για να μην πειραχθούν τα ολιγαρχικά συμφέροντα.

Έχουμε μια κυβέρνηση που αρνείται, όπως και οι προκάτοχοι της, να φέρει σοβαρές πολιτικές πράσινης μετάβασης και αντιμετώπισης των πολλαπλών κρίσεων που ζούμε.

Έχουμε το κράτος και τους ιδιωτικοποιημένους διαχειριστές των δικτύων ενέργειας να βάζουν τους ιδιώτες πάνω από την αυτοδιοίκηση, από το δημόσιο και το περιβάλλον — να προτάσσουν ξανά και ξανά το κέρδος των ολιγαρχών πάνω από τα δικαιώματα των πολιτών.

Απαιτείται μεγάλη αύξηση χρηματοδότησης για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων!
Απαιτείται η στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης!
Απαιτείται η επανεθνικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ!
Απαιτείται η ρήξη με την ολιγαρχία!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο