Παγκόσμια εκστρατεία του Γιάνη Βαρουφάκη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Οκτ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Ως αφετηρία πραγμάτωσης του πολιτικού του σχεδίου σε όλα τα επίπεδα -εντός και εκτός των τειχών- εξελίσσεται η είσοδος του ΜέΡΑ25 στην ελληνική Βουλή για τον γραμματέα του, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο τελευταίος ετοιμάζεται πυρετωδώς να «οργώσει» όλο τον πλανήτη σε ένα μόλις εξάμηνο, συνομιλώντας δημιουργικά για μια προοδευτική διακυβέρνηση με κορυφαίους διανοούμενους, ακαδημαϊκούς και προσωπικότητες της δημόσιας σφαίρας. Ταυτόχρονα, καθώς ο πολιτικός χρόνος στο εγχώριο σκηνικό κυλά αντίστροφα, στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΜέΡΑ25 περιλαμβάνονται η οργανωτική ανασυγκρότηση και η καθολική λειτουργία των δομών του κόμματος, με αποκορύφωμα το Κεντρικό Διαβουλευτικό Συνέδριό του τον Μάιο του 2020.

Μοχλό πολιτικής αντεπίθεσης για το ΜέΡΑ25 αναμένεται να αποτελέσει η έντονη προγραμματική παρουσία του στις εργασίες της Βουλής, όπως, άλλωστε, έγινε αντιληπτό από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Πολύ περισσότερο όταν το πολιτικό αφήγημα του Γιάνη Βαρουφάκη διατηρεί αναλλοίωτα τα ριζοσπαστικά και κινηματικά του χαρακτηριστικά, τα οποία δεν αποκλείεται να αναδειχτούν στο προσκήνιο στη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, στους κοινωνικούς αγώνες.

Σε κάθε περίπτωση, η ανασύνταξη των πολιτικών και κοινωνικών του δυνάμεων στον μικρότερο δυνατό χρόνο αποτελεί βασική προτεραιότητα για το ΜέΡΑ25, με τους επιτελείς του να επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους στην προσυνεδριακή διαδικασία. Η τελευταία έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται με ικανοποιητικό ρυθμό, καθώς το κόμμα διαθέτει πλέον οργανώσεις σε κάθε νομό της χώρας, όπως και Προσωρινές Συντονιστικές Επιτροπές (ΠΣΕ), οι οποίες έχουν επιφορτιστεί (από τον προσεχή Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2020) με τη διοργάνωση των Περιφερειακών Συνεδρίων του ΜέΡΑ25 παρουσία του κ. Βαρουφάκη, της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ορόσημο στην πορεία οργανωτικής συγκρότησης του ΜέΡΑ25 συνιστά το Κεντρικό Διαβουλευτικό Συνέδριο, το οποίο προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2020, προκειμένου να αναδειχτούν συμμετοχικά το καταστατικό, το πρόγραμμα και τα νέα κομματικά όργανα. Σημαίνουσα θέση στον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό καταλαμβάνει και η νεολαία, η οποία έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Γιάνη Βαρουφάκη σε ποσοστά άνω του 6%, καθώς παράλληλα με τα Περιφερειακά Συνέδρια θα εξελίσσονται ομιλίες και εκδηλώσεις του ΜέΡΑ25 στα κατά τόπους ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ο γύρος του κόσμου σε έξι μήνες

Σε ένα άλλο επίπεδο πολιτικής λειτουργίας, στην κορυφή της ατζέντας του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, βρίσκεται η διατύπωση μιας διεθνούς εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης ως απάντηση στις κρίσεις χρέους και τη λιτότητα, την οποία στην πραγματικότητα δεν έπαψε να επεξεργάζεται από το 2015 και εξής. Για τον σκοπό αυτό ο κ. Βαρουφάκης σκοπεύει να διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα τους επόμενους μήνες, συμμετέχοντας σε φόρουμ διαλόγου και ακαδημαϊκές και πολιτικές συζητήσεις ανά τον πλανήτη. Πρώτος σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας του -λόγω και της τρέχουσας συγκυρίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις- είναι η Κωνσταντινούπολη, όπου τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου θα συμμετάσχει σε συνέδριο με αντικείμενο την παγκοσμιοποίηση, το οποίο τελείται υπό την αιγίδα της τουρκικής κυβέρνησης. Οι σχέσεις, άλλωστε, του ΜέΡΑ25 με τη γειτονική χώρα εδράζονται στο γεγονός ότι το πανευρωπαϊκό δίκτυο DiEM25 (με ελληνικό βραχίονα το ΜέΡΑ25) διαθέτει από καιρό οργανώσεις Τούρκων Δημοκρατών στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.

Επόμενος σταθμός του Γιάνη Βαρουφάκη, στις αρχές Νοεμβρίου, το Λονδίνο, όπου θα παρευρεθεί στο ίδιο πάνελ με τον θεωρητικό Μπράιαν Ενο, συζητώντας για «Χρήμα και Εξουσία». Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης θα συμμετάσχει ως «τιμώμενος καλεσμένος» σε συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Cambridge από κοινού με τους ακαδημαϊκούς Τζόζεφ Στίγκλιτς και Λόρδο Skidelsky, στο πλαίσιο της επανασύστασης της «Οικονομικής Σχολής Σκέψης» του Cambridge. Στο πυκνό πρόγραμμα διαλέξεων του γραμματέα του Μέρα25 περιλαμβάνονται ακόμη μια διάλεξη στο Cambridge Union για «Το μέλλον του καπιταλισμού» αλλά και στο Kilkenny της Ιρλανδίας, όπου Γιάνης Βαρουφάκης και Πολ Κρούγκμαν αναμένεται να τοποθετηθούν δημόσια για «Το Μέλλον των Οικονομικών». Στους σταθμούς της βρετανικής περιοδείας του κ. Βαρουφάκη εντάσσεται ακόμη η παρουσία του στα μέσα Νοεμβρίου στο Λονδίνο, σε δημόσια συζήτηση με τον Μάρτιν Γουλφ (Chief Economist των «Financial Times»), μιλώντας ανοιχτά για «Το Μέλλον του Καπιταλισμού».

Παράλληλα, δυναμικό «παρών» ετοιμάζονται να δώσουν τα κομματικά στελέχη του ΜέΡΑ25 στην Πράγα, καθώς στις 22 και 23 Νοεμβρίου θα λάβει χώρα το προγραμματικό συνέδριο του DiEM25, συγκεντρώνοντας στελέχη και μέλη του κινήματος απ’ όλη την Ευρώπη. Ως η ελληνική εκδοχή του κινήματος, η παρουσία του ΜέΡΑ25 επιδιώκεται να είναι μαζική και ουσιαστική, στοχεύοντας σε περαιτέρω δικτύωσή του στους κοινωνικούς χώρους και τη νεολαία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Επιμένοντας στην ανάλυσή του ότι η «νέα παγκόσμια κρίση» είναι ante portas, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στο Τορόντο του Καναδά, συζητώντας με τη γνωστή δημοσιογράφο και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν για μια «Διεθνή Πράσινη Νέα Συμφωνία», κρούοντας αμφότεροι τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εκδήλωση μιας νέας κρίσης χρέους στο ορατό μέλλον. Την ίδια ώρα, η επίσκεψη του γραμματέα του ΜέΡΑ25 στον Καναδά θα συνοδευτεί με περιοδείες του σε ομογενειακές δομές και οργανώσεις, καθώς ως πολιτικός φορέας το ΜέΡΑ25 έχει επεξεργαστεί αυτόνομη πρόταση για την ψήφο των αποδήμων, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, «ομογενειακές εκλογικές περιφέρειες».

Κοινός βηματισμός με τους Εργατικούς

Με τους ίδιους, αμείωτους ρυθμούς θα κινηθεί ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και τη νέα χρονιά, προγραμματίζοντας για τον προσεχή Ιανουάριο τη συνδιοργάνωση συνεδρίου στις Βρυξέλλες από το ΜέΡΑ25 και το Εργατικό Κόμμα Βρετανίας (του Τζέρεμι Κόρμπιν) με θέμα «Προς την Προοδευτική Διεθνή», θέμα το οποίο αναδεικνύεται σε βασικό πολιτικό επίδικο για τον Γιάνη Βαρουφάκη στο εξής. Επιπλέον, η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία του με τους Έλληνες ομογενείς εξηγεί και την ανάγκη της παρουσίας του Γιάνη Βαρουφάκη τον ερχόμενο Μάρτιο στην Αυστραλία, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων και συζητήσεων με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης περιοδείας, προκειμένου να τους παρουσιάσει αυτοπροσώπως το πολιτικό σχέδιό του.

της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 123 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο