Φωτεινή Μπακαδήμα: Οι βουλευτές δεν είναι ανακριτές

Αναδημοσιεύσεις
15 Οκτ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Το αίτημα των τριάντα βουλευτών της ΝΔ αναφορικά με τη διεξαγωγή προκαταρτικής εξέτασης για τον Δημήτριο Παπαγγελόπουλο, τέως αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι ουσιαστικά συνέχιση της υπόθεσης Novartis, με την κυβερνώσα παράταξη να προσπαθεί να στοιχειοθετήσει το επιχείρημα πως κάθε διασύνδεση στελεχών της με την υπόθεση είναι σύλληψη και ενορχήστρωση του κύριου Παπαγγελόπουλου.

Η αιτιολόγηση ακολουθεί το σκεπτικό πως, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρενέβαινε στο έργο της Δικαιοσύνης, ζητώντας από τους αρμόδιους εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση της Novartis να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή και επιθυμούσε να ενημερώνεται και στη συνέχεια να προβαίνει σε δημόσιες αξιολογήσεις στοιχείων της δικογραφίας.

Ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε αδιανόητο να λειτουργεί η Βουλή σαν δικαστικό σώμα, ενώ είναι καθαρά νομοθετικό όργανο. Οι βουλευτές ασκούν νομοθετική εξουσία και δεν μπορούν, ούτε και πρέπει να είναι ανακριτές και εισαγγελείς. Δεν είναι μέρος του ρόλου τους, ούτε ψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό για να διερευνούν δικαστικές υποθέσεις, να προχωρούν σε ποινικές αξιολογήσεις, να εξετάζουν μάρτυρες, να συλλέγουν στοιχεία και να συγγράφουν δικαστικά πορίσματα και κατηγορητήρια. Με την μετατροπή των βουλευτών σε ένα μικτό σώμα, νομοθετικό/δικαστικό, διασαλεύεται η από το Σύνταγμα προβλεπόμενη διάκριση των εξουσιών και αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των πορισμάτων που προκύπτουν από τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, μιας και διέπονται τόσο από μια πολιτική όσο και από μια νομική χροιά.

Διασάλευση που καταδεικνύεται κι από το γεγονός ότι κάθε κόμμα που εκπροσωπείται στην εκάστοτε επιτροπή προβαίνει στην έκδοση διαφορετικού πορίσματος το καθένα, σύμφωνα με το προαποφασισμένο κομματικό συμπέρασμα, με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν, με στόχο να στοιχειοθετήσουν και να υποστηρίξουν μια προαποφασισμένη κατηγορία. Έτσι, η πιθανότητα δίωξης δεν εναπόκειται στην αντικειμενική δικαστική κρίση, αλλά σε μικροπολιτικά συμφέροντα και κομματικές νόρμες, ενώ παράλληλα δίνουμε άφθονη τροφή στα ΜΜΕ με παραπολιτικό υλικό.

Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει τη σαφή του πρόταση για τη δημιουργία ενός Σώματος Δίωξης Πολιτικού και Μεγαλοεπιχειρηματικού Εγκλήματος που θα στοχεύει στην αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής του πολιτικού προσωπικού και της εγχώριας ολιγαρχίας, βάζοντας τέρμα στην μέχρι τώρα ακολουθούμενη πρακτική της σύστασης τέτοιων επιτροπών εντός της Βουλής, οι οποίες ασκούν δικαστικό έργο, τη στιγμή που θα έπρεπε η όποια κοινοβουλευτική επιτροπή να ασχολείται και να εξετάζει μόνο το πολιτικό κόστος.

Το Σώμα Δίωξης που προτείνουμε θα λειτουργεί με πλήρη ανεξαρτησία και θα απαρτίζεται από εισαγγελικούς λειτουργούς, ώστε να διασφαλίζεται όποια δράση απαιτεί εισαγγελική παρέμβαση ή ένταλμα, καθώς και εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό που θα έχει τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, τη συλλογή και ανάλυση στοιχείων, και, το βασικότερο όλων, τις αναγκαίες χρηματοοικονομικές γνώσεις για την παρακολούθηση των χρηματοροών και των διαδρομών του χρήματος σε κάθε υπόθεση. Με τον τρόπο αυτό, θα έχουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών όπως και τη διασφάλιση πως το Κοινοβούλιο διατηρεί τη νομοθετική του ιδιότητα.

Παράλληλα, και πάντα σύμφωνα με την προγραμματική δέσμευση του ΜέΡΑ25 για δημοκρατικό έλεγχο της Δικαιοσύνης, το Σώμα αυτό θα τελεί υπό την εποπτεία του ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικό Σώμα Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών) Δικαιοσύνης, που σύμφωνα με το εκλογικό μας πρόγραμμα θα αποτελείται από 90 άτομα, το 2/3 των οποίων θα είναι κληρωτοί και το 1/3 εκλεγμένοι πολίτες – εκπρόσωποι των κομμάτων, ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ουσιαστικά η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, εφόσον προκύπτει δημοκρατικά από ένα πλήρως αντιπροσωπευτικό όργανο.

Το ΜέΡΑ25 αποχώρησε από τη συζήτηση του αιτήματος στη Βουλή, αρνούμενο να λάβει μέρος σε μια διαδικασία χωρίς ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, παρά μόνο την ενίσχυση της προπαγάνδας και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Άρθρο της βουλευτή του ΜέΡΑ25, Φωτεινής Μπακαδήμα, στην έντυπη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών 15/10/2019

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο