Παγκόσμια Ημέρα Λεσβιακής Ορατότητας: Οι λεσβίες ζητάνε το αυτονόητο δικαίωμα στην ορατότητα και στην ελεύθερη έκφραση

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Απρ, 2023

Η 26η Απριλίου από το 2008 έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Λεσβιακής Ορατότητας, με σκοπό να αναγνωριστεί και να καταγράψει τα ζητήματα της λεσβιακής κουλτούρας και ταυτότητας. Στο πλαίσιο της πατριαρχίας, η σκόπιμη αγνόηση της λεσβιακής ταυτότητας συνδυάζεται με απροκάλυπτη/ανοιχτή λεσβοφοβία. Η λεσβιακή ταυτότητα στο δημόσιο λόγο είναι ένα θέμα ταμπού με αποτέλεσμα τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως λεσβίες να παραμένουν συνεχώς ‘’αόρατα’’. Την ίδια στιγμή που η λεσβιακή ταυτότητα συνεχώς αγνοείται, οι λεσβίες υφίστανται λεσβοφοβικές συμπεριφορές τόσο στο οικογενειακό όσο και στο κοινωνικό τους περιβάλλον, ενώ έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με όλα τα πατριαρχικά στερεότυπα που αναπαράγονται συνεχώς, πχ οι λεσβίες είναι στρέϊτ γυναίκες που δεν έχουν βρει τον κατάλληλο άνδρα.

Οι λεσβίες δεν ζητάνε κάποιο επιπλέον προνόμιο, ζητάνε το αυτονόητο δικαίωμα τους στην ορατότητα και στην ελεύθερη έκφραση. Πολιτεία και Κράτος οφείλουν όχι μόνο να προχωρήσουν στην άμεση ενημέρωση και εκπαίδευση γύρω από τις λεσβιακές ταυτότητες, αλλά και στην νομοθέτηση μέτρων που θα προστατεύουν τα άτομα που αποκαλούνται ως λεσβίες και ταυτόχρονα θα τους αναγνωρίζουν δικαιώματα που για άλλα άτομα είναι αυτονόητα (π.χ. ισότητα στον γάμο,) για να σταματήσει το θέμα να είναι ταμπού.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, χαιρετίζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Λεσβιακής Ορατότητας. Στεκόμαστε στο πλευρό των ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως λεσβίες κάθε ηλικίας και δέχονται κοινωνικό αποκλεισμό, όπως οι άνεργες, μετανάστριες , προσφύγισσες, και εργάτριες. Απαιτούμε η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην ουσιαστική παύση του ορισμού της οικογένειας ως ζευγάρι αποτελούμενο από άτομα διαφορετικού φύλου. Την επέκταση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια, με πλήρη δικαιώματα όπως παροχές εγγάμων, επιδόματα, γονικές άδειες. Τη θεσμοθέτηση νόμων που δεν κάνουν καμία διάκριση ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια, σε ζητήματα φορολογίας, δικαιωμάτων συζύγων, διαχείρισης κληρονομιάς. Την άμεση συμπερίληψη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης και των εμπλουτισμό των αναλυτικών προγραμμάτων με βασική ύλη από την Θεωρία των Φύλων, ώστε να αποδομηθούν τα στερεότυπα και οι διακρίσεις και να εξοικειωθούν τα παιδιά με απαραίτητες σημαντικές έννοιες, όπως ο Σεξουαλικός Προσανατολισμός, η Έμφυλη Διαφορετικότητα αλλά και η Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο