Οικονομία της χρεοκοπίας, των πλειστηριασμών και της μιζέριας: Το μοντέλο «ανάπτυξης» όλων των μνημονιακών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Οκτ, 2022

Το ιδιωτικό χρέος αποτελεί τον έτερο μεγάλο πυλώνα της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας που επισυνέβη το 2010 – ο άλλος είναι το δημόσιο χρέος. Μέσω τεράστιων δανειακών συμβάσεων και μνημονίων τρομερής εσωτερικής υποτίμησης, εργασιακής ρευστοποίησης και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, οι μνημονιακές κυβερνήσεις παριστάνουν εδώ και πάνω από μια δεκαετία πως η οικονομία μας είναι βιώσιμη. Αυτό που έχουν κατορθώσει όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις είναι να μετατρέψουν την ελληνική οικονομία σε οικονομία του χρέους, της μιζέριας, της απόγνωσης. Οι δήθεν επενδύσεις που επαίρονται ότι έχουν φέρει είναι είτε εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, οι servicers και τα funds, είτε real estate, δλδ πάλι εταιρείες που σπεκουλάρουν και πάνω στα υποθηκευμένα ακίνητα.

Εξωδικαστικός Μηχανισμός

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός φτιάχτηκε για να υπηρετήσει τον ΗΡΑΚΛΗ, τα funds και την οικονομία του χρέους, όχι τους πολίτες, τους δανειολήπτες – που πετιούνται στο δρόμο, όχι τους μικρομεσαίους μαγαζάτορες που βάζουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους πνιγμένοι στα χρέη.

Ας εξετάσουμε τα στοιχεία:

Ιδιωτικό χρέος 

Αθροιστικά, οι «κόκκινες» οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες αγγίζουν τα 261 δισ. ευρώ – γύρω δλδ στο 140% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Ιουλίου του 2022 διαμορφώθηκε στα 112,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς την εφορία στο τέλος του Ιουλίου του 2022 σημειώνει αύξηση κατά 741.827 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 4.230.900 οφειλέτες, όπως καταγράφεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το δεύτερο τρίμηνο. Αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες οφειλής, με τη μεγαλύτερη να πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,7 δισ. ευρώ). Στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί ότι από τα νομικά πρόσωπα προέρχεται το 73% των οφειλών στο συγκεκριμένο εύρος οφειλής με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους να αγγίζει στο τέλος του Ιουλίου του 2022 τα 65,8 δισ. ευρώ.

Όπως καταγράφεται στη 2η Τριμηνιαία Έκθεση Προόδου Έτους 2022 του ΚΕΑΟ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του Ιουνίου 2022 διαμορφώθηκε στα 43,4 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των οφειλετών κατά 439.201, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του β’ 3μήνου 2022 σε 2.392.558 μητρώα.

Η ονομαστική αξία των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) άγγιξε τα 90 δισ. ευρώ στο β’ 3μηνο του έτους, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, τα «κόκκινα δάνεια» που διαχειρίζονται αυτή τη στιγμή οι τράπεζες είναι κοντά στα 15 δισ. ευρώ.

Συνοψίζοντας:

Οφειλές προς Εφορία (ΑΑΔΕ): 112,6 δισεκ.€ +

Οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία: 43,4 δισεκ.€ +

«Κόκκινα» δάνεια σε εταιρείες διαχείρισης: 90 δισεκ.€ +

«Κόκκινα» δάνεια τραπεζών: 15 δισεκ.€ =

Σύνολο ιδιωτικού χρέους: 261 δισεκ.€

Το πρόβλημα του Ιδιωτικού Χρέους  δεν θα λυθεί με τις αγοραίες σας πολιτικές, σίγουρα όχι υπέρ των πολιτών. Απαιτείται άμεσα η κατάργηση του ΗΡΑΚΛΗ, απαιτείται άμεσα η θεσμοθέτηση ενός δημόσιου οργανισμού που θα αναλάβει την διαχείριση του προβλήματος με μόνο κριτήριο την κοινωνία, όπως το σχέδιο ΟΔΥΣΣΕΑΣ που έχουμε επανειλημμένα καταθέσει ως Πρόταση Νόμου στη Βουλή. Καλούμε την κυβέρνηση να ξεκινήσει με το πρώτο βήμα: να νομοθετήσει την απόφαση του Αρείου Πάγου βγάζοντας τους servicers από το παιχνίδι. Ξέρουμε ότι δεν θα το κάνει, είναι άλλοι οι εντολείς τους και οι εντολές που έχουν λάβει. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει όμως ποιους υπηρετεί η κυβέρνηση, σίγουρα όχι τους πολίτες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο