Οι ρητινοκαλλιεργητές παλεύουν για το δάσος, τη δουλειά και τον τόπο τους, να μην τους αφήσει η πολιτεία στα χέρια των «αναδόχων»

Συνεντεύξεις - videos
14 Σεπ, 2021

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας Βαγγέλη Γεωργαντζή πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με τους Βουλευτές Κλέωνα Γρηγοριάδη, Μαρία Απατζίδη και Κρίτωνα Αρσένη, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Γεράσιμο Λυμπεράτο και Κώστα Ντάσκα, καθώς και στελέχη του κόμματος.

Ο κ. Γεωργατζής ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς υπέστη συντριπτική καταστροφή από τις πυρκαγιές.

Ο Πρόεδρος των Ρητινοκαλλιεργητών αναφέρθηκε στις εφιαλτικές στιγμές που έζησε ο κόσμος στη Λίμνη και γενικότερα στη Βόρεια Εύβοια, ενώ έκανε λόγο και για πλήρη εγκατάλειψη.

«Τεράστια δύναμη πυροσβεστικής λέγανε τα κανάλια και δεν υπήρχε τίποτα, μόνοι μας σβήσαμε τη φωτιά. Φεύγαν τα πυροσβεστικά και μέναμε μόνοι μας. Ενώ είχαν εντολή να μην ρίξουν νερό αν δεν κινδύνευε ανθρώπινη ζωή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργατζής.

Αυτό που ζητούν τώρα οι ρητινοκαλλιεργητές, είναι να μπουν με συμβάσεις του Υπουργείου στο δάσος να το δουλέψουν. Πρέπει να ξεκινήσει η υλοτομία, να γίνουν τα αντιδιαβρωτικά με κορμοσειρές. Πρόκειται για περίπου 450 άνθρωπους και 250 σε βάθος πενταετίας, στους οποίους θα έπρεπε η Κυβέρνηση τουλάχιστον να δίνει τον κατώτατο μισθό και να τους καλύπτει τα μεταφορικά κόστη.

Αντί για συμβάσεις με το κράτος όμως, η Κυβέρνηση τους βάζει την ΤΕΡΝΑ «με το στανιό», με ψίχουλα και προωθώντας παράλληλα τη ΒΙΠΕ της ΤΕΡΝΑ στην περιοχή.

Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα των ρητινοπαραγωγών, αλλά και των αγροτών και κτηνοτρόφων στην περιοχή. Καμία ΤΕΡΝΑ και κανένας «ανάδοχος» στα καμένα. Βάλτε τους ανθρώπους που γνωρίζουν το δάσος να το δουλέψουν και να το σώσουν, όχι όμως με ενδιάμεσους εργολάβους και μισθούς πείνας. Οι άνθρωποι απαιτούν να παλέψουν και να μείνουν στον τόπο τους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο