Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαρκές σύμπτωμα μιας αυταρχικής κυβέρνησης που εφαρμόζει το Μεγάλο Ξεπούλημα της χώρας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
09 Απρ, 2021

Είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς αν ο κύριος Χρυσοχοϊδης ήταν περισσότερο αξιολύπητος απ’ ότι εξοργιστικός στην αποψινή του κάθιδρη προσπάθεια στη Βουλή να απεκδυθεί κάθε ευθύνης για κακοδαιμονίες που συμβαίνουν στην Αστυνομία επί Υπουργίας του. Σε κάθε περίπτωση, η ολοκληρωτική έλλειψη διάθεσης καταλογισμού και ανάληψης ευθυνών καθιστά τον Υπουργό Προστασίας από τον Πολίτη ένα διαρκές δίποδο σύμπτωμα αυταρχικής διακυβέρνησης.

Δεν θα σταθούμε στο ελάσσον, τις απολογητικές του εξηγήσεις για τις συνθήκες φύλαξης του δημοσιογράφου Μένιου Φουρθιώτη, αν ήταν ένας, τέσσερις ή δεκατέσσερις οι αστυνομικοί που τον φύλαγαν, για τον πολύ απλό λόγο ότι οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας αρνούνταν ότι υπήρχε έστω κι ένας, οπότε η πειστικότητα του Υπουργού κάηκε από τους ίδιους τους υφισταμένους του.

Πιο σημαντική (επειδή προδιαγράφει και τις μελλοντικές πρακτικές του) ήταν η προσπάθεια να ακυρώσει τις όλο και αυξανόμενες κατηγορίες αστυνομικής αυθαιρεσίας ως ουδέποτε γενόμενες, εκτοξεύοντας κατηγορίες για αβάσιμη σπίλωση της Αστυνομίας, «κόπωση» πολιτών και αστυνομικών λόγω της δύσκολης συνθήκης της πανδημίας κλπ. λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αστυνομία δεν θα γίνει σάκος του μπόξ».

Κύριε Χρυσοχοϊδη σοβαρευτείτε επιτέλους. Τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας ήταν ήδη πάρα πολλά και πάρα πολύ σοβαρά τον πρώτο χρόνο της Υπουργίας σας. Πολύ πριν ανιχνευτεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Γου Χαν, οι αφιονισμένοι αστυνομικοί σας, με τη δική σας ενθάρρυνση και ανοχή, δέρνανε, ξεβρακώνανε, παρενοχλούσανε πολίτες, καταργούσαν το άσυλο της οικίας τους, κουρελιάζανε τα δικαιώματά τους, έφτυναν την αξιοπρέπειά τους και τσάκιζαν τα σώματά τους. Αυτοί είχαν γίνει ο κυριολεκτικός «σάκος του μπόξ» για τους πάνοπλους βασανιστές σας. Καμία «κόπωση» δεν αντιμετώπιζαν τότε, φρέσκιοι-φρέσκιοι και κεφάτοι εκτελούσαν τις εντολές σας – γιατί αν αυτές δεν ήταν οι εντολές σας, τότε έχετε ένα σώμα που δεν σας υπακούει, στην οποία περίπτωση δεν θα έπρεπε να απολαμβάνει της στοργικής κάλυψής σας.

Εξ ίσου εξοργιστικό ήταν το «στρίβειν» δια του Υφυπουργού σας στο ερώτημα της Αντιπροέδρου Σοφίας Σακοράφα για το Ψηφιακό Παρακράτος που εμφανώς έχετε στήσει και ενδυναμώσει. Ο οποίος, πιστός στην πολιτική του Υπουργείου σας, απέφυγε να απαντήσει σε δύο απλά ερωτήματα:

Εσείς, ο κος Χρυσοχοϊδης ή ανώτερός σας έχετε δώσει εντολή για παράνομες παρακολουθήσεις και φακέλωμα των πολιτών;

Αν γίνεται εν αγνοία σας –ρητορική υπόθεση– έχετε διατάξει την οποιαδήποτε έρευνα για το πώς δημιουργήθηκε αυτός ο φάκελος και πώς διέρρευσε;

Τέλος, μην κουράζεστε, εξακολουθητικά ψεύτη και αναξιόπιστε Υπουργέ, να προκαταβάλετε την ταχύτητα με την οποία θα εφαρμοστεί η πλήρης παρουσία εμφανών διακριτικών στις στολές των οργάνων σας: πολύ απλά υπενθυμίζετε με αυτό τον τρόπο ότι τόσο καιρό αυτό είναι κάτι που δεν εφαρμόζεται, ακριβώς για να δρουν οι «προστάτες του πολίτη» στο αντιδημοκρατικό σκοτάδι του ακαταλόγιστου και της ατιμωρησίας που απαιτεί το αυταρχικό αστυνομικό κράτος που χρειάζεται μια κυβέρνηση που εφαρμόζει το Μεγάλο Ξεπούλημα της Χώρας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο