Ο πληθωρισμός τσακίζει τον λαό – Εφαρμογή ΑΤΑ άμεσα!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Οκτ, 2022

Σύμφωνα με το από 9/9/2022 Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ«από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Αυγούστου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2021 προέκυψε αύξηση 10,4%». Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο εν λόγω Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο ρυθμός πληθωρισμού δηλαδή, δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματική πληθωριστική επιβάρυνση των ευάλωτων νοικοκυριών, αφού σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται – κι έχει δυσανάλογα μεγάλη βαρύτητα – πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνει η μικρή μερίδα των εύπορων στρωμάτων του πληθυσμού, όπως ακριβά αυτοκίνητα, πολυτελείς διακοπές, κλπ.

Με σκοπό την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας όσον αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά, επιλέξαμε εκείνα τα προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. αυτά που καταναλώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως βασικά είδη διατροφής, ένδυσης κ υπόδησης, ενοίκια και συντήρηση κατοικίας, ύδρευση, ενέργεια, μεταφορές. Ο κατά ΕΛΣΤΑΤ συντελεστής βαρύτητας (στάθμιση) αυτών των αγαθών και υπηρεσιών ανέρχεται αθροιστικά στο 57% του Γενικού ΔΤΚ, λαμβάνονται δηλαδή υπόψην για τον πληθωρισμό που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ σε ποσοστό 57%. Ο πραγματικός επομένως πληθωρισμός για τα ευάλωτα νοικοκυριά ήταν σχεδόν διπλάσιος, αφού άγγιξε το 20% τον Αύγουστο 2022 συγκριτικά με τον Αύγουστο 2021! 

Το ΜέΡΑ25 προτείνει την θεσμοθέτηση Αυτόματος Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, στο ύψος και στα επίπεδα του πραγματικού πληθωρισμού που δέχονται τα λαϊκά στρώματα. Οτιδήποτε άλλο συνιστά σκέτη κοροϊδία και πολιτική απάτη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο