Ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Cambridge: η σχολή του Κέϊνς, το Brexit και τα Οικονομικά ως μια Δύναμη του Καλού

Συνεντεύξεις - videos
11 Νοέ, 2019

Την Πέμπτη 7, Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ως προσκεκλημένος ομιλητής για σειρά ακαδημαϊκών εκδηλώσεων και συνεδρίων με κύριο άξονα την επανασύσταση της Κεϋνσιανής Σχολής.

Στις 7 Νοεμβρίου, στις 8 η ώρα, έλαβε χώρα σε μια κατάμεστη Cambridge Union η κοινή ομιλία για το μέλλον του καπιταλισμού του Γιάνη Βαρουφάκη και της Margaret Levi, καθηγήτριας πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Stanford, διευθύντριας του Κέντρου Έρευνας στις Συμπεριφορικές Σπουδές του ίδιου πανεπιστημίου και βραβευμένης με το βραβείο Skytte, με τίτλο “Can Economics be a Force for Good?” Η εκδήλωση αποτελεί την απαρχή μεγάλης διεθνούς πρωτοβουλίας επανασχεδίασης των οικονομικών στη βάση της «Σχολής του Cambridge», συνέχεια του κεϋνσιανού The Cambridge Circus, την οποία διοργανώνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Cambridge Antara Haldar.

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου ξεκίνησε το κλειστό συνέδριο Common Currency Conference, ένα διήμερο συμπόσιο επανασύστασης της Κεϋνσιανής Οικονομικής Σχολής Σκέψης του Cambridge με πρωτοβουλία πανεπιστημιακών του. Στην προσπάθεια να τεθεί εκ νέου η «Σχολή του Cambridge» στο επίκεντρο της διεθνούς οικονομικής σκέψης με την επανασύστασή της, το συμπόσιο ξεκίνησε με στρογγυλή τράπεζα με τον Γιάνη Βαρουφάκη και συμμετέχοντες την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Cambridge Antara Haldar και τον καθηγητή του ίδιου πανεπιστημίου οικονομολόγο Ha Joon Chang. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κρίση του καπιταλισμού, στα λάθη της οικονομικής επιστήμης (και στα προβλήματα του status της ως επιστήμης), στην ανάγκη διεθνούς Green New Deal, στη χρεωκοπία της νεοφιλελεύθερης σχολής σκέψης στα οικονομικά, η οποία συντηρείται τεχνητά στη ζωή από κεκτημένη συστημική ταχύτητα, στην κριτική στο μοντέλο του homo economicus και στην αντιπρόταση του «κοινωνικού ανθρώπου», κ.ο.κ. Πέρα από το αμιγές οικονομικό κομμάτι, οι ακαδημαϊκοί συζήτησαν εκτενώς τις κοινωνιολογικές, συμπεριφορικές, φιλοσοφικές, ηθικές πτυχές της κρίσης του τρέχοντος οικονομικού μοντέλου. Στο συνέδριο συμμετείχαν οι διεθνούς φήμης ακαδημαϊκοί David Pilling, Paul Collier, Nick Chater, Richard Holton, Drazen Prelec, Fred Block, Bill Janeway, Federica Carugati, Jonah Earle, και Margaret Levi. Στο συνέδριο συμμετέχει επίσης μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη ο καθηγητής Νίκος Θεοχαράκης και ο πανεπιστημιακός Σωτήρης Μητραλέξης.

Στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 8 Νοεμβρίου ο Γιάνης Βαρουφάκης πραγματοποίησε δεύτερη δημόσια ομιλία στην —ακόμα πιο κατάμεστη— Cambridge Union, για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Cambridge και με θέμα το Brexit.  Ακολούθησε συζήτηση με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, αρκετοί από τους οποίους ανέφεραν αποσπάσματα από βιβλία του Γιάνη Βαρουφάκη με σκοπό τη συζήτηση επ’ αυτών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο