Ο Γ. Βαρουφάκης εφ’ όλης της ύλης στο ΝΕΤ24

Συνεντεύξεις - videos
13 Ιαν, 2024

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στη εκπομπή ΝΕΤ24 με τους Βασίλη Ταλαμάγκα, Μιχάλη Παπαδόπουλο και τον Γιάννη Κορωναίο μίλησε για την πολιτική επικαιρότητα της χώρας μας αλλά και διεθνώς, για την οικονομία και τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Ο Γ. Βαρουφάκης, στην ερώτηση πως εξηγεί την παντοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές μετά από μεγάλα σκάνδαλα και τραγωδίες όπως στα Τέμπη, την Πύλο, την Θεσσαλία, τον Έβρο, τη Ρόδο κ.α. επισήμανε το ρόλο που έπαιξε η πανδημία και ο πληθωρισμός στην επικοινωνιακή διαχείριση και τη δικαιολόγηση των κακώς κειμένων. Ειδικά ο πληθωρισμός, έδωσε τη δημοσιονομική δυνατότητα στην κυβέρνηση να κρύψει το πραγματικό χρέος και να προβεί σε κινήσεις πελατειακής λογικής, όπως οι απευθείας αναθέσεις και τα επιδόματα, οι οποίες χωρίς να λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα , της έδωσαν το ποσοστό που χρειαζόταν, ειδικά απέναντι σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που φαινόταν ανίκανη να αντιπαραθέσει ένα πειστικό αφήγημα.

Ως αποτίμηση της κοινοβουλευτικής παρουσίας του ΜέΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπενθύμισε ότι το ΜέΡΑ25 όχι μόνο αντιπολιτεύτηκε σκληρά και με ονοματεπώνυμα απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη, αλλά κατέθεσε και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις που θα μπορούσαν να λύσουν προβλήματα όπως της ακρίβειας στην ενέργεια και των κόκκινων δανείων. Αντίθετα, η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε αντιμέτωπη με την εφαρμογή των δικών της κυβερνητικών πολιτικών από το Μητσοτάκη και γι αυτό αδυνατούσε να κάνει αληθινή αντιπολίτευση, για παράδειγμα στο θέμα του σχεδίου Ηρακλής. Οι δε δεσμεύσεις της απέναντι στην ολιγαρχία δεν της επέτρεψαν να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από τη ΝΔ ούτε σε θέματα όπως η παραχώρηση του Ελληνικού στον κ. Λάτση.

Έπειτα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξήγησε τις ολέθριες συνέπειες που έχει η πολιτική της κυβέρνησης στην ενέργεια, όχι μόνο στο κόστος για τον καταναλωτή σήμερα, αλλά και στην υποθήκευση του μέλλοντος. Ανέφερε ότι όταν οι ίδιοι οι ολιγάρχες πανηγυρίζουν για αύξηση κερδοφορίας της τάξης του 120%, όλα τα χρήματα που δόθηκαν ως επιδότηση ενέργειας, θα βαρύνουν τις επόμενες γενιές. Κι ας κρύβονται τώρα πίσω από την πολιτική της ΕΚΤ να αγοράζει όλα τα ομόλογα. Το τίμημα αυτής της πολιτικής για εμάς είναι το ξεπούλημα ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας στα αρπακτικά ταμεία και την ολιγαρχία. Οι κερδοφορίες που πετυχαίνουν σε βάρος του ελληνικού λαού με την εφαρμογή σχεδίων όπως ο Ηρακλής είναι αμύθητες και γι αυτό στηρίζουν επικοινωνιακά την κυβέρνηση που τους επιτρέπει να έχουν αυτά τα κέρδη.

Ακόμη, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέθεσε την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος , ενώ δεν έβαλε βέτο σε καμία από τις πολιτικές της ΕΕ που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας, έβαλε βέτο μόνο υπέρ των εφοπλιστών και τους δικαιώματός τους να κουβαλάνε το πετρέλαιο του Πούτιν. Την ίδια στιγμή που μας έχει δέσει χειροπόδαρα στο άρμα του ΝΑΤΟ, που υποτίθεται ότι αντιστρατεύεται τον Πούτιν, ενώ ουσιαστικά επιδιώκει ένα διαρκή πόλεμο, εις βάρος του ουκρανικού λαού και προς όφελος της βιομηχανίας όπλων και των κερδοσκόπων.

Στην ερώτηση για τις αιτίες της ακρίβειας στα τρόφιμα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει ένα τόσο ισχυρό καρτέλ σουπερ μάρκετ που κερδοσκοπούν ασύστολα και χωρίς ενόχληση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κερδοσκοπούν μάλιστα και εις βάρος των καταναλωτών, με ποσοστά κέρδους πολύ μεγαλύτερα από τις αυξήσεις των πρώτων υλών, και εις βάρος των παραγωγών με χαράτσια που αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία.

Συμπερασματικά, το αφήγημα της εισαγόμενης ακρίβειας καταρρίπτεται από τα 3 καρτέλ των σούπερ μάρκετ, των καυσίμων και της ενέργειας.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, ο Γ. Βαρουφάκης παρατήρησε την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής αυτοκριτικής για τα κυβερνητικά πεπραγμένα τους, κάτι που έρχεται σε αντίφαση με τις εξαγγελίες του περί νέου ξεκινήματος. Επί της ουσίας έχουμε πλέον, μαζί με το ΚΙΝΑΛ, 3 εκδοχές του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα και οι 3 αρνήθηκαν να έρθουν σε προγραμματικό διάλογο στον οποίο το ΜέΡΑ25 έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλουν να χάσουν την εύνοια της ολιγαρχίας για την οποία το ΜέΡΑ25 είναι κόκκινο πανί. Αυτό αφήνει τη χώρα χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση και το Μητσοτάκη ισχυρό.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο