Νίκος Μερτζάνης στο Ράδιο ΜέΡΑ: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για να περάσει τα μέτρα που θέλει

Συνεντεύξεις - videos
20 Απρ, 2021

Οι υποψίες τελικά επιβεβαιώθηκαν. Στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα Δημοκρατία δημοσίευσε πρακτικά συνεδριάσεων της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, από τα οποία γίνεται φανερό ότι οι επιστήμονες εργαλειοποιούνται για να περάσει η κυβέρνηση τα μέτρα που θέλει. Για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας και τη σημασία τους μίλησε στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» ο αρχισυντάκτης πολιτικού της Δημοκρατίας, Νίκος Μερτζάνης:

Αρχικά, όλοι αναρωτιόμασταν αν υπάρχουν πρακτικά, γιατί κάποτε μας διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρχαν. Τελικά, τα πρακτικά της Επιτροπής κρατούνται κανονικά και αποδεικνύουν αυτό που υποπτευόμασταν όλοι: η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτήν την επιτροπή ως άλλοθι για να περάσει όποιο μέτρο θέλει και όπως θέλει.

Το χρονικό της αποκάλυψης έχει ως εξής: μια θρησκευόμενη γυναίκα κατέφυγε κατά της Επιτροπής, ο δικηγόρος της αιτήθηκε τα πρακτικά της και, ω του θαύματος, αυτά εμφανίστηκαν για τις συνεδριάσεις που ζητούσε η γυναίκα σχετικά με τα μέτρα για την εκκλησία και το πόσοι άνθρωποι μπορούν να εισέρχονται στους ναούς. Το Συμβούλιο Επικρατείας αναγκάστηκε να ζητήσει τα πρακτικά και με αυτόν τον τρόπο τα ανακαλύψαμε.

Παρόλο που όλοι ζητούσαμε τα πρακτικά μετ’ επιτάσεως, πρόσφατα ο υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε στη Βουλή ότι αυτά δεν δημοσιοποιούνται για να προστατευτούν οι επιστήμονες. Όμως τελικά φαίνεται ότι αυτό γινόταν για προστατευτούν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις και όχι οι επιστήμονες. Αυτό που αναδεικνύεται από τα κείμενα που διέρρευσαν είναι ότι οι ειδικοί καλούνταν να στήνουν εισηγήσεις πάνω σε προειλημμένες αποφάσεις.

Είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί η δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, να εξεταστούν ποιες αποφάσεις λήφθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη και τελικά η πόλη μετατράπηκε σε Μπέργκαμο και γιατί τους τελευταίους μήνες έχουμε τόσους πολλούς νεκρούς, ενώ στην αρχή είχαμε λίγους.

Βέβαια, στα πρακτικά αποτυπώνονται και οι διαφωνίες. Όμως, προκύπτει το ερώτημα: γιατί οι διαφωνούντες δεν παραιτούνταν; Και τελικά, προσυπέγραφαν κάποια μέτρα, τα οποία εκ του αποτελέσματος κρίνονται αποτυχημένα.

Δεν μπορείς να αφήνεις ανεξέλεγκτη την κατάσταση στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς για ένα χρόνο και μετά να έρχεσαι να επιβάλλεις κάποια τεστ αμφιβόλου πιστότητας σαν μέτρο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Επίσης, φαίνεται ότι ο τουρισμός ανοίγει και θα αρχίσουν να έρχονται τουρίστες. Όμως οι Έλληνες δεν μπορούν να πάνε στο διπλανό νομό, ακόμη κι αν έχουν κάνει τεστ.

Το γενικότερο πρόβλημα με αυτήν την κυβέρνηση είναι ότι προσπαθεί να περάσει τα όποια μέτρα λαμβάνει δια της επιβολής και όχι δια της πειθούς. Η κοινωνία από την αρχή κράτησε υπεύθυνη στάση και εξακολουθεί να κρατά, σε αντίθεση με τους κυβερνώντες.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Μερτζάνη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο