Νεολαία ΜέΡΑ25: Για την Ημέρα Πρόληψης ΣΜΝ και την χρήση προφυλακτικών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Φεβ, 2022

Η χθεσινή ημέρα, η 13η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως ημέρα ορόσημο για την προφύλαξη από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και την πρόληψη της μετάδοσης του HIV.

Για το δικαίωμα στον έρωτα και τις ελεύθερες σεξουαλικές επαφές απαιτείται κατάλληλη σεξουαλική συμπεριφορά και εκπαίδευση. Η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει να καταρτίσει εκπαιδευτικά προγράμματα που θα εξηγούν από τις μικρές τάξεις στους εφήβους την ανάγκη χρήσης προφυλακτικού στις ερωτικές επαφές.

Χωρίς φόβο θα πρέπει να παρακολουθούμε την σεξουαλική υγιεινή μας, πραγματοποιώντας ετήσιους ελέγχους για σεξουαλικά νοσήματα. Για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού χρειάζεται να υπάρχουν δωρεάν έλεγχοι, εύκολα προσβάσιμοι, σε μονάδες του ΕΟΔΥ.

Για το δικαίωμα στον έρωτα και το σεξ, χωρίς άγχη και στερεότυπα, απαιτείται πρωτοβάθμια πρόληψη. Η πρόσβαση στην αντισύλληψη έχει κερδηθεί με αγώνες εδώ και πολλά χρόνια.

Καλούμε όλες και όλους, τις νέες και τους νέους να προβούν σε προσωπικό έλεγχο και να παροτρύνουν τους/τις συντρόφους τους να πραγματοποιούν τακτικές εξετάσεις. Η χρήση προφυλακτικού δεν είναι ταμπού, είναι το δικαίωμα στον ασφαλή έρωτα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο