Νεολαία ΜέΡΑ25: Αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας, η σκέψη μας στους πυροσβέστες που δίνουν την μάχη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Αυγ, 2021

Τις τελευταίες ημέρες δασικές πυρκαγιές κατακλύζουν όλη την Ελλάδα (Εύβοια, Αττική, Ηλεία, Μεσσηνία) με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης να χαθούν στις φλόγες, και πολλοί συνάνθρωποι μας να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους -που με κόπο δημιούργησαν-.

Ενώ οι ελάχιστες πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, η κυβέρνηση επιδεικνύει για ακόμα μια φορά τόσο την ανικανότητα όσο και την απροθυμία της να διαχειριστεί ουσιαστικά την κατάσταση. Γνωρίζοντας εδώ και πολλά χρόνια, πως είμαστε μια χώρα που κάθε καλοκαίρι βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε πυρκαγιές, κάθε κυβέρνηση -προηγούμενη και επόμενη- δεν έχει επί της ουσίας ενισχύσει την πυροπροστασία.

Η επένδυση της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα στην ενίσχυση του αστυνομικού κράτους, οδήγησε στο φαινόμενο, σήμερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης να θεωρεί τις αστυνομικές δυνάμεις ικανότερες να αντιμετωπίσουν την φωτιά σε σχέση με τους πυροσβέστες. Με τον πρωθυπουργό, κατά πως φαίνεται, να προσπαθεί με κόπο να δώσει την εικόνα του θλιμμένου και φιλάνθρωπου “συμπολίτη”, ενώ ο φυσικός πλούτος της χώρας εξαφανίζεται και ήδη προ μηνών να προετοιμάζει “επενδύσεις” σε δασικές περιοχές (βλ. Ερημίτης Κέρκυρα) πριν καούν.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και ισοπεδώνει τον κόσμο. Οι υψηλές αυξήσεις της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την κρατική εγκατάλειψη της πολιτικής προστασίας και της δασοπροστασίας, δημιούργησαν έναν επικίνδυνο συνδυασμό που οδήγησε στο να χάνονται κατοικίες, οικοσυστήματα και δάση.

Στο πρόσφατο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, έκανε το γλωσσικό σφάλμα να θέσει σε προτεραιότητα τις περιουσίες, μπροστά στο περιβάλλον, και είναι δυστυχώς η κατακλείδα όλης της κυβερνητικής πολιτικής που επιλέγει να δώσει εκατομμύρια στους φίλους της ολιγάρχες, είτε είναι τραπεζίτες, αεροπορικές, καναλάρχες είτε είναι τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα για F16 και Rafale. Ενώ η δημόσια υγεία -εν μέσω πανδημίας- κατέρρευσε, ενώ ο εξοπλισμός και το προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι απαρχαιωμένο και ελλιπές. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως για άλλη μια φορά, το μοναδικό μέτρο της κυβέρνησης είναι η ατομική ευθύνη, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να μην επισκεφθούν δάση ή άλση, ή ζητωκραυγάζοντας για τις πετυχημένες εκκενώσεις περιοχών ενώ καίγονται σπίτια.

Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 απαιτούμε:

– Ο κ. Χρυσοχοΐδης να πάψει να “μεριμνά” μονομερώς για την “προστασία” των πολιτών επιβάλλοντας την αστυνομοκρατία του και επιτέλους να προβεί σε σχέδιο επαρκούς ενίσχυσης του πυροσβεστικού σώματος τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό, έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.

– Οι πυρόπληκτες δασικές περιοχές να κηρυχθούν αναδασωτέες από το ελληνικό δημόσιο (και όχι από μια ακόμη “Μητσοτάκης Α.Ε.”) με παράλληλη απαγόρευση όποιων επενδύσεων μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην αναγέννηση του τοπικού φυσικού πλούτου.

– Να αποδεσμευτούν τα 30 εκατομμύρια, που έχουν υπολογισθεί για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και να διατεθούν για ενίσχυση των σωμάτων πολιτικής προστασίας.

Η άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στα αιτήματά μας θα αποδείξει πως πραγματικά ενδιαφέρεται να αφήσει παρακαταθήκη στη νέα γενιά ένα αναζωογονημένο φυσικό περιβάλλον για να χαρούν τα παιδιά της και πως δεν δρα υπέρ των επενδύσεων της βάρβαρης “ανάπτυξης”.

Ο νους και η σκέψη μας είναι στο πλευρό των ανθρώπων της πυροσβεστικής που βρίσκονται εκεί για να δώσουν την μάχη στην πρώτη γραμμή με τις φλόγες, στους συνανθρώπους μας που έχασαν τις περιουσίες τους και σε όλες/όλους εκείνες/ους που παλεύουν να βοηθήσουν εθελοντικά να σώσουν τα σπίτια από την πύρινη λαίλαπα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και καλούμε όσες/όσους μπορούν να συνδράμουν προσφέροντας τα απολύτως αναγκαία τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, και προσωρινή στέγη στις πρωτοβουλίες που αυτοοργανώνται αυτές τις ώρες και τις ημέρες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο