“Νέα γενιά. Πως άλλαξε η Κοινωνία και τα πιο διάσημα επαγγέλματα το 2040”, του Γιάννη Κυριακόπουλου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Ιούν, 2019

“Όταν η Google σου προσφέρει οτιδήποτε αναζητήσεις σε 0,16 του sec ο κόσμος όλος έχει γίνει ανυπόμονος ..δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε στην ουρά της τράπεζας , ανυπομονούμε ” αναφέρει ο Jeff Jarvis στη θαυμάσια μελλοντολογία του – βιβλίο ” Τι θα έκανε η Google “

Η τεχνολογία και η ανάπτυξη της τις τελευταίες δεκαετίες δημιούργησαν την περίφημη Net Generation την Ψηφιακή Γενιά .

Εάν ένας 45χρονος μπει στον ίδιο χώρο με έναν 17χρονο , ο δεύτερος θα δει με την πρώτη ματιά 75% περισσότερα πράγματα γιατί έχει αναπτύξει νέα νευρωνικά δίκτυα λόγω της ενασχόλησης του με τις νέες τεχνολογίες .

Το iq αυξάνεται δύο μονάδες κάθε 10 χρόνια από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά συνεπώς μιλάμε για μία πανέξυπνη παρούσα γενιά και για άλλες στο μέλλον , ακόμα πιό έξυπνες .

Το ερώτημα είναι : Τι ακριβώς περιμένουμε ;

Χρειαζόμαστε ένα νέο αφήγημα μία νέα . άλλη λογική.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ( Artificial Intelligence ) πρέπει να αποτελέσει βασικό πυλώνα του νέου οράματος για το μέλλον της Ελλάδας .

Να προσελκύσουμε εταιρείες αλλά και να δώσουμε τα κίνητρα για Ελληνικές startups οι οποίες να εργάζονται κατόπιν έρευνας σε σχέδια καινοτόμα που να στηρίζονται στη Τεχνητή Νοημοσύνη .

Σε άρθρο σχετικά με τα πιο ζητηθέντα επαγγέλματα του 2040 εντοπίζουμε τα ακόλουθα :

Ποια θα είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος και πως θα προετοιμαστούμε γιαυτά ;

Augmented Reality Designer & Analyst – Σχεδιαστής και αναλυτής επαυξημένης πραγματικότητας .

Θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιούμε τις εφαρμογές .Αναγνώριση και αλληλεπίδραση στο τοπίο που κινείται και δρα ο χρήστης .Παράδειγμα: φορώντας τα ειδικά AR γυαλιά και κοιτώντας π.χ το σχολείο του παιδιού. Αυτομάτως και μόνο κοιτάζοντας προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση στα ειδικά AR γυαλιά θα εμφανίζονται πληροφορίες του τύπου: Πόσες αίθουσες υπάρχουν – ποιοί καθηγητές διδάσκουν και ποιό μάθημα – που είναι το γραφείο του διευθυντή κλπ. Με τον τρόπο αυτόν, ο χρήστης «εισπράττει» αυτοματοποιημένα κάθε πληροφορία, που χρειάζεται και μπορεί να αξιοποιήσει. Όσο αναπτύσσεται η AR τόσο θα υπάρχει ανάγκη ανάλυσης δεδομένων καθώς θα αναπτύσσονται κάθε στιγμή νέες δυνατότητες για τους χρήστες .

Η AR αυτή τη στιγμή δημιουργεί μία τεράστια παγκόσμια βιομηχανία , υπηρεσιών – οθονών – δεδομένων με ρυθμούς εξωφρενικά γρήγορους .Το 54% της αγοράς των εφαρμογών θα έχει κατακτήσει έως το 2023 .

Θα περπατάμε σε οποιοδήποτε περιβάλλον και θα μας κατακλύζουν οι πληροφορίες για οτιδήποτε βρίσκετε σε ακτίνα που εμείς θα ορίζουμε .

Για τον χρήστη θα είναι μία συναρπαστική εμπειρία αφού θα μπορεί να εντοπίσει και να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμη πληροφορία .

Θα αλλάξουν οι παραδοσιακοί υπολογιστές που γνωρίζουμε σήμερα και οι συσκευές των κινητών μας τηλεφώνων .

Εάν αγοράσετε ένα έπιπλο το οποίο απαιτεί συναρμολόγηση η τεχνολογία AR μέσω των ειδικών γυαλιών θα σας δείξει αμέσως ποιές κινήσεις πρέπει να κάνετε για να το συναρμολογήσετε με επιτυχία , άμεσα και χωρίς λάθη αφού διαρκώς θα σας επισημαίνει τα λάθη σας .

Traffic Controller Drone – Ελεγκτής κυκλοφορίας Drone

Τα Drone αυξάνονται όπως και οι εφαρμοσμένες υπηρεσίες αυτών . Είναι επιτακτική η ανάγκη ρυθμιστών κυκλοφορίας με «εργαλεία» και συστήματα που δεν χωρά ούτε η φαντασία μας τώρα .

Αναλυτής Δεδομένων

Επαγγελματίας ο οποίος συγκεντρώνει δεδομένα από πολλαπλές πηγές ανατροφοδοτούμενες από το ίδιο το πεδίο. Μέσω ειδικών αλγορίθμων μπορεί να προσφέρει λύσεις σε πολυσύνθετες αναζητήσεις και αναγκαίες περιστάσεις . Ο αναλυτής δεδομένων το 2040 θα μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα πολλούς τομείς δράσεων όπως για παράδειγμα το πελατολόγιο του να είναι και από το χώρο της υγείας. Π.χ Σε κάθε «έξυπνο» σπίτι θα υπάρχουν εκατομμύρια αισθητήρων .Κάποιοι από αυτούς θα ελέγχουν την υγεία. Περπατώντας στο σπίτι οι αισθητήρες θα δίνουν συνεχώς πληροφορίες σήματα στον αναλυτή για την κατάσταση της υγείας μας , αρτηριακή πίεση – καρδιακές αρρυθμίες – απλές ιώσεις εποχιακές κ.τ.λ.π . Ο αναλυτής αξιολογεί μέσω αλγορίθμων την κατάσταση και ενεργεί ανάλογα προς επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος με τον καταλληλότερο τρόπο .

«Εικονικός» διευθυντής καταστήματος

Οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν ηλεκτρονικά, αλλά εξακολουθούν να επιθυμούν την ανθρώπινη σύνδεση. Σε έρευνα της Google, το 61% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας δήλωσε ότι καλεί μια επιχείρηση πριν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές αγορές. Και το 73% των καταναλωτών πιστεύει ότι οι διαδικτυακές διαφημίσεις «πρέπει να προβάλλουν μια μοναδική ιστορία», σύμφωνα με μελέτη της Adobe και του Edelman Berland.

Διαμεσολαβητής ρομπότ

Καθώς οι εταιρικές σχέσεις ρομπότ-ανθρώπων γίνονται πλέον πιο συνηθισμένες, προβλέπεται ότι θα προκύψουν επιπλοκές – οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποιες εκπληκτικές θέσεις εργασίας.

Λίστα με τα 20 πιο ενδιαφέροντα επαγγέλματα του μέλλοντος σύμφωνα με το fastfuture.com :

 • Κατασκευαστές μελών του ανθρώπινου σώματος. Η τεχνολογία θα προχωρήσει αρκετά ώστε να δημιουργούνται ζωντανά ανθρώπινα μέλη με αποτέλεσμα να υπάρξει ανάγκη κατασκευαστών μελών του σώματος, καταστήματα που θα τα πωλούν και θα τα επισκευάζουν.
 • Νανο-γιατροί. Πρόοδοι στον τομέα της νανοτεχνολογίας για τη δημιουργία υπο-ατομικών συσκευών και θεραπειών είναι πολύ πιθανόν να φέρουν αλλαγές στην προσωπική περίθαλψη και έτσι θα χρειαστεί μια νέα γενιά νανο-ειδικών ιατρικής που θα διαχειρίζονται τις νέες θεραπείες.
 • Αγρότες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Οι αγρότες νέας γενιάς θα καλλιεργούν φυτά και θα εκτρέφουν ζώα που θα είναι γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να παράγουν περισσότερη τροφή και να περιέχουν θρεπτικές πρωτεΐνες.
 • Διαχειριστές/ σύμβουλοι ηλικιωμένων. Θα χρειαζόμαστε ειδικούς οι οποίοι θα διαχειρίζονται την υγεία και τις ανάγκες του πληθυσμού ηλικιωμένων. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια σειρά από νέες θεραπείες φαρμάκων, ψυχικής υγείας και εκγύμνασης.
 • Χειρούργοι αύξησης της μνήμης. Χειρουργοί θα μπορούν να προσθέσουν επιπλέον μνήμη σε ανθρώπους και να βοηθήσουν αυτούς που είναι υπερβολικά εκτεθειμένοι σε πληροφορίες και χρειάζονται περισσότερη μνήμη για να αποθηκεύουν την ενέργεια.
 • Ηθικιστές της Νέας επιστήμης. Καθώς η επιστημονική πρόοδος επιταχύνεται σε τομείς όπως η κλωνοποίηση, ενδέχεται να χρειαστεί μια νέα γενιά ανθρώπων που θα καταλαβαίνουν την επιστήμη και θα βοηθούν την κοινωνία να κάνει ηθικές επιλογές εξέλιξης. Δεν θα είναι πια ζήτημα το αν μπορούμε να κάνουμε κάτι αλλά το αν πρέπει.
 • Διαστημικοί πιλότοι, τουριστικοί ξεναγοί και αρχιτέκτονες. Με εταιρείες ήδη πολλά υποσχόμενες στον τουριστικό χώρο, θα χρειαστούμε πιλότους και ξεναγούς του διαστήματος καθώς και αρχιτέκτονες που θα σχεδιάζουν που θα ζούμε και θα εργαζόμαστε. Τρέχοντα έργα στο SICSA (Πανεπιστήμιο του Χιούστον) περιλαμβάνουν ένα θερμοκήπιο στον Άρη, σεληνιακά φυλάκια και οχήματα εξερεύνησης του διαστήματος.
 • Κάθετοι αγρότες. Τα κάθετα αγροκτήματα, σε ουρανοξύστες στο κέντρο των πόλεων θα αυξηθούν εντυπωσιακά μέχρι το 2020.
 • Ειδικοί αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής. Όσο αυξάνονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν μηχανικοί – επιστήμονες για να συμβάλουν στη μείωση ή ανατροπή των αποτελεσμάτων. Το φάσμα των επιστημών και τεχνολογιών που χρησιμοποιούν θα περιλαμβάνει, ενδεχομένως, τη συμπλήρωση των ωκεανών με ρινίσματα σιδήρου και την τοποθέτηση γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου.
 • Εφαρμοστές καραντίνας. Εάν ένας θανατηφόρος ιός αρχίσει να εξαπλώνεται ταχέως, λίγες χώρες, και λίγοι άνθρωποι, θα είναι έτοιμοι. Οι νοσοκόμες δεν θα επαρκούν. Καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται και οι πόλεις θα κλείνουν, κάποιος θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των πυλών.
 • Αστυνομία καιρικών μετατροπών. Η κλοπή σύννεφων για να δημιουργηθεί βροχή, είναι κάτι που ήδη συμβαίνει σε κάποιες γωνιές του πλανήτη και στο μέλλον θα χρειάζονται ειδικά σώματα που θα προστατεύουν τα σύννεφα και θα ελέγχουν ποιος έχει δικαίωμα να ψεκάσει με ιωδίδια (τα ιωδίδια με την πάροδο του χρόνου υφίστανται σε περιορισμένη έκταση διάσπαση, κατά την οποία ελευθερώνεται ιώδιο) αργύρου  για να προκαλέσει βροχή από τα περαστικά σύννεφα.
 • Εικονικοί δικηγόροι. Όσο περισσότερο επικοινωνούμε online, τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για ειδικούς δικηγόρους που θα επιλύουν νομικές διαφορές μεταξύ ατόμων που ζουν σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικά νομικά συστήματα.
 • Εικονικοί διαχειριστές / ψηφιακοί καθηγητές. Ευφυή είδωλα ή χαρακτήρες υπολογιστών (avatar) ενδέχεται να βοηθούν ή ακόμα και να αντικαταστήσουν τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις.
 • Κατασκευαστές εναλλακτικών οχημάτων. Θα χρειαστούμε σχεδιαστές και κατασκευαστές της επόμενης γενιάς μέσων μεταφοράς, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά υλικά και καύσιμα..
 • Προσωπικοί παρουσιαστές ειδήσεων. Καθώς το τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό περιεχόμενο γίνεται όλο και περισσότερο εξατομικευμένο, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για ανθρώπους που θα εργάζονται με παραγωγούς και διαφημιστές ώστε να δημιουργούν ειδήσεις και θέματα ανάλογα με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του καθενός. Η εξατομίκευση θα γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ η παρουσίαση των ειδήσεων θα γίνεται από ανθρώπους.
 • Καθαρίστριες δεδομένων. Καθώς αυξάνονται τα ηλεκτρονικά δεδομένα και οι πληροφορίες για τον καθένα μας, θα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια ειδικές καθαρίστριες – ές που θα ξεφορτώνεται με ασφάλεια ότι δεν χρειαζόμαστε.
 • Οικιακή ηλεκτρονική βοηθός. Οι ηλεκτρονικές βοηθοί θα μας βοηθούν να οργανώνουμε την ηλεκτρονική ζωή μας, θα οργανώνουν τα email μας, θα εξασφαλίζουν την σωστή αποθήκευση των προφίλ, των δεδομένων και των passwords μας.
 • Χρηματιστές χρόνου. Ο χρόνος πάντα ήταν χρήμα και υπάρχουν ήδη άνθρωποι που αναλαμβάνουν διαχείριση χρόνου. Στο μέλλον, ενδεχομένως να προκύψουν και αγορές όπου ο χρόνος θα διαπραγματεύεται ως εναλλακτική νομισματική μονάδα.
 • Υπάλληλοι κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεχομένως να χρειαστούμε εργαζόμενους που θα αναλάβουν ανθρώπους που έχουν υποστεί τραύματα ή έχουν μπει στο περιθώριο της κοινωνικής δικτύωσης.
 • Προσωπικοί μάνατζερ. Αυτή η δουλειά θα είναι προέκταση του ρόλου που σήμερα παίζουν οι στυλίστες και οι μάνατζερς των διασημοτήτων. Θα είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία της προσωπικής μας «μάρκας» χρησιμοποιώντας κοινωνική δικτύωση και άλλα μέσα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΡΑ25

Β2 ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ : ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ – ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ –ΚΑΜΑΤΕΡΟ – ΑΙΓΑΛΕΩ- ΙΛΙΟΝ- ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ-ΧΑΙΔΑΡΙ

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο