Να ακυρωθεί η απόφαση Μενδώνη για το κτίριο του ΣΕΑ — Εκφράζουμε τη στήριξή μας στον ΣΕΑ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Αυγ, 2023

Το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στο Θησείο, αποτελεί κύτταρο πολιτισμού, που μέσα από τις εκδηλώσεις, τις βιβλιοπαρουσιάσεις, τα φεστιβάλ, και τις συζητήσεις που φιλοξενεί, δίνει ζωή και περιεχόμενο στη γειτονιά και την καθημερινότητα μας.

Η απόφαση της Μενδώνη να ανακαλέσει την παραχώρηση από το ΥΠΠΟ του δημόσιου κτιρίου στον Σύλλογο Ελληνων Αρχαιολόγων, αποτελεί δημοκρατική και θεσμική εκτροπή και μας προβληματίζει για τους σκοπούς που θέλει να πετύχει η Υπουργός με αυτή της την κίνηση:

Ο ΣΕΑ πριν λίγες ημέρες είχε φιλοξενήσει μια εξαιρετική και σημαντική εκδήλωση για το ναυάγιο της Πύλου, στην οποία συζήτηση είχαν αποδοθεί ευθύνες, κυβερνητικές και ευρωπαϊκές. Αμέσως μετά την εκδήλωση, η Υπουργός είχε εκδηλώσει τη δυσαρέσκεια της. Δυσαρέσκεια για το περιεχόμενο της εκδήλωσης ή για το γεγονός ότι ο χώρος φιλοξενεί εκδηλώσεις;

Πρόκειται για κυβερνητικό αυταρχισμό αισχίστου είδους, αφού με την κίνηση αυτή η Υπουργός επιχειρεί να θέσει κάτω από κρατικό έλεγχο όχι μόνο όσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε δημόσια κτίρια, αλλά συνολικά κάθε αντικυβερνητική εκδήλωση με δημόσιο βήμα.

Δεν θα πρέπει να δεχτούμε την αυθαίρετη και αντιδημοκρατική απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού για επιστροφή του χώρου του Συλλόγου Αρχαιολόγων στο Υπουργείο. Ο κήπος του ΣΕΑ και το εμβληματικό κτίριο στο Θησείο είναι δημόσια κτίρια, με μεγάλη κοινωνική και πολιτιστική/πολιτισμική προσφορά και θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση του Συλλόγου Αρχαιολόγων.

Δηλαδή ανοιχτός και ελεύθερος χώρος στην γειτονιά και τους κατοίκους της Αθήνας.

Ως ΜέΡΑ25 καταδικάζουμε την απόφαση της Λίνας Μενδώνη, ζητάμε την άμεση ακύρωση της. Εκφράζουμε την απεριόριστη αλληλεγγύη και στήριξή μας στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Δηλώνουμε την διαθεσιμότητα μας για την ανάδειξη όλων των αιτημάτων που κατά καιρούς έχουν θίξει, αλλά και τη διάθεση για συνάντηση μαζί τους, ώστε να τεθούν τα θέματα σε ουσιαστικό διάλογο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο