Mια οφειλόμενη απάντηση και τοποθέτηση για την ΕΡΤ (ΕΝ ΤΑΦΩ)…

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Μάι, 2019

Χθες βράδυ σε πάνελ στο Action24 παρακολούθησα την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Βίκυ Φλέσσα, υποψήφια Ευρωβουλευτή της ΝΔ, η οποία αφού αρχικά τοποθετήθηκε επισημαίνοντας «πως οι ευρωεκλογές είναι πανελλαδική αναμέτρηση και απαιτείται σταυρός, οι αγανακτισμένοι της Πλατείας Συντάγματος είναι τώρα μέσα στην Βουλή κ.α», μετά τη δευτερολογία της, να απαντά σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την περίεργη συμπεριφορά από την ΕΡΤ στο πρόσωπό της: εγώ είμαι υπάλληλος της ΕΡΤ από παλιά, δεν είμαι από αυτούς που ήρθαν τώρα με τη νέα Κυβέρνηση… Αυτοί θα φύγουν τώρα μόλις αλλάξει η κυβέρνηση)”.

Αν η κ. Φλέσσα πιστεύει πως η αξιολόγηση του προσωπικού θα γίνει βάση “παλαιότητας” ή υποψηφιότητας ή πολιτικής ταυτότητας, σημαίνει πως δεν έχει τίποτα καινούριο να προτείνει το κόμμα της. Αυτά τα παλαιοκομματικά κριτήρια που χρησιμοποιούσαν χρόνια τώρα τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ- ΝΔ , είναι αυτά που έφτιαξαν τον υπάρχοντα προβληματικό μηχανισμό, που δυστυχώς δεν μπόρεσε να ξηλώσει ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 που έγινε κυβέρνηση. Αντίθετα τον υιοθέτησε, τον συντήρησε και τον ενδυνάμωσε. Αυτοί όλοι είναι υπαίτιοι για την κατάσταση της ΕΡΤ σήμερα.

Διαβάζοντας το βιβλίο “ΕΡΤ, ΕΝ ΤΑΦΩ” του πρώην Εντεταλμένου Σύμβουλου της ΕΡΤ Σπύρου Κρίμπαλη (διορισμένου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), που κυκλοφόρησε από το Βήμα της Κυριακής προχθές, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, μη έχοντας πραγματικά κάτι να προτείνει αλλά χρησιμοποιώντας λασπολογία , επίθεση επί του προσωπικού και αρκετές φορές χυδαίο λόγο, μόνο κακό μπορεί να κάνει. Συνεχίζει και ενδυναμώνει την διαίρεση των εργαζομένων σε στρατόπεδα, αποδυναμώνοντας την όποια συλλογική προσπάθεια. Μόνο εργαζόμενοι και πολίτες με ένα οργανωμένο σχέδιο και όραμα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξυγίανση της δημόσιας τηλεόρασης. Όλοι μαζί, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και πολίτες, μετά την εμπειρία του «μαύρου» (η μόνη λύση που είχε να προτείνει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ!), γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά πως αν η ΕΡΤ δεν απεγκλωβιστεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δεν θα γίνει ποτέ πραγματικά δημόσια, ποτέ ανοιχτή στην κοινωνία.

Το ΜέΡΑ 25 έχει συγκεκριμένη πρόταση στο εκλογικό του πρόγραμμα, προτείνοντας μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση: Τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού, π.χ. της ΕΡΤ, της πολεοδομίας, των πολιτιστικών φορέων, ακόμα και της ΔΕΗ, σε αυτό που ονομάζουμε ΔΙΑΣΚΕΠ (ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΛΗΡΩΤΩΝ & ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ) σε κάθε τέτοιο τομέα. Τα ΔΙΑΣΚΕΠ θα αποτελούνται κατά πλειοψηφία από κληρωτούς «ενόρκους» (πολίτες που κληρώνονται για αυτό τον σκοπό) και κατά μειοψηφία από εκλεγμένους /διορισμένους ειδικούς. Τα ΔΙΑΣΚΕΠ θα αποφασίζουν και θα διορίζουν τα εκάστοτε ΔΣ και Συμβούλους. Στόχος τους η ακηδεμόνευτη επόπτευση των δημόσιων θεσμών για τους οποίους ιδρύθηκαν – π.χ. για τα ΜΜΕ, για τις Εφορίες.

Ούτε ιδιωτικοποίηση ούτε κρατισμός: Κοινωνική απελευθέρωση όλων των κρατικών θεσμών από την ολιγαρχία και την κακώς εννοούμενη δημοσιο-υπαλληλική νοοτροπία. Η κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο απλά θα δημιουργήσει εναλλασσόμενες
κομματικές ορδές στο Δημόσιο (φύγετε εσείς ελάτε οι άλλοι). Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από δημόσιους υπάλληλους δεν θα αλλάξει τίποτα, αυξάνοντας την δύναμη των παλαιότερων φαύλων επί νεότερων δημοσίων υπαλλήλων. Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από όργανα της ολιγαρχίας θα παραδώσει το Δημόσιο στην ολιγαρχία. Αυτό ήταν και είναι το πολιτικό αφήγημα της ΝΔ και της κ.Φλέσσα.

της Ντέπυς Βρεττού, εργαζόμενης στην ΕΡΤ, Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο