Με την κοινωνία μουδιασμένη, φέρνουν το μεγάλο πλιάτσικο στην περιουσία των πολιτών.

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Μαρ, 2021
Ως γνωστόν, τα μνημόνια δεν μένουν πια εδώ, η χώρα μας είναι μνημόνιο free. Απλώς αύριο, στο προγραμματισμένο Eurogroup, θα λάβει χώρα η ένατη αξιολόγηση της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, στο κλασικό μοτίβο που έχουμε συνηθίσει από το 2010: μεταρρυθμίσεις (βλ. απορρυθμίσεις και πλιάτσικο) με αντίδωρο τις δόσεις που οφείλει η χώρα στους καλούς της δανειστές.
Όπως διαρρέεται στον τύπο, οι υπουργοί οικονομικών θα χαιρετίσουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς, βλ. Ηρακλης και Πτωχευτικός – δλδ το θεσμικό πλαίσιο του πλιάτσικου στην ιδιωτική περιουσία, ενώ θα τεθεί και ο οδικός χάρτης για την 10η αξιολόγηση, τα παρακάτω βήματα δηλαδή πάνω στους ταξικούς καρπούς της προηγούμενης, με «καροτάκι» τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει παρακρατήσει η ΕΚΤ. Στόχος αυτή τη φορά είναι η επιτάχυνση των πλειστηριασμών και η ταχύτερη αδειοδότηση επενδύσεων, τουτέστιν εξώσεις πολιτών από τα σπίτια τους με τα ΜΑΤ-ΔΙΑΣ-ΔΡΑΣΗ και fast track αδειοδοτήσεις “επενδύσεων” όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές, οι οποίες α προπο βρίσκονται ήδη στη Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση.
Εχουμε τονίσει με κάθε τρόπο πως η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πάνω στα κόκκινα δάνεια είναι καταστροφική για τους πολίτες και την κοινωνία, ευνοώντας μόνο τα αρπακτικά funds και τους ημέτερους που έχουν σχέση με αυτά. Ήδη πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκλήρωσε το δώρο των 2δισ ευρώ ζεστού δημόσιου χρήματος προς την Πειραιώς, δώρο που φέρει σφραγίδα και υπογραφή Τσίπρα-Τσακαλώτου. Άλλωστε, ο πυρήνας του σχεδίου Ηρακλής, η δυνατότητα πώλησης δηλαδή των κόκκινων δανείων των χειμαζόμενων πολιτών στα αρπακτικά funds, είναι έργο Τσίπρα-Τσακαλώτου.
Μέσα στα απόνερα λοιπόν της πανδημίας, με την κοινωνία μουδιασμένη όσο ποτέ άλλοτε, το μνημονιακό τόξο ετοιμάζεται για το μεγάλο πλιάτσικο στην ιδιωτική περιουσία του λαού. Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει συγκεκριμένη, αναλυτική και άμεσα εφαρμόσιμη εντός των κοινοτικών πλαισίων πρόταση για την κοινωνικά βέλτιστη επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.
Στον Ηρακλή του μνημονιακού τόξου εμείς αντιτάσσουμε τον Οδυσσέα, μια νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που τερματίζει την πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία, καταργεί τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας και των εν λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγώνει τα κόκκινα δάνεια (χωρίς ο δανειολήπτης να χάνει το ποσοστό ιδιοκτησίας που έχει) και σταματά την εξαγωγή υπεραξιών από τα αρπακτικά ταμεία στο εξωτερικό.
Αναλυτικότερα τα βήματα:
  • Κατάργηση του ν.4649/2019 («Ηρακλής»), τερματισμός της πώλησης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε ταμεία και αναίρεση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς αυτά.
  •  Ίδρυση εταιρείας, υπό την επωνυμία «ΟΔΥΣΣΕΑΣ – Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών», στην οποία μεταφέρονται τα κόκκινα δάνεια και οι τίτλοι ιδιοκτησίας.
  • Απόδοση στις τράπεζες τίτλων και δημόσιων εγγυήσεων από την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».
  • Μόνιμη προστασία της κύριας κατοικίας και των μικρομεσαίων με την καταβολή μηνιαίου παγίου που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των καθαρών εισοδημάτων και το ύψος του οποίου θα προσδιορίζεται από τις δημοτικές αρχές.
  • Διατήρηση του ποσοστού ιδιοκτησίας των δανειοληπτών, έως την έναρξη της κανονικής αποπληρωμής των δανείων, μετά από τα «κουρέματα» που θα συμφωνηθούν με την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».
  • Συγκρότηση κατά τόπο επιτροπών, σε συνεργασία με την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με αντικείμενο τη διαλεύκανση των περιπτώσεων στρατηγικών κακοπληρωτών

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο