Κρ. Αρσένης στο TPP: Ζητάμε 30ετή απαγόρευση «επενδύσεων» σε δάση που κάηκαν από εμπρησμό

Αναδημοσιεύσεις
10 Αυγ, 2021

Σε τρία συγκεκριμένα μέτρα, η υλοποίηση των οποίων θα μειώσει τις πυρκαγιές, στάθηκε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του TPP. Αυτά είναι η «ολοκλήρωση άμεσα των δασικών χαρτών, ο αφοπλισμός των κινήτρων των εμπρηστών και η οργάνωση της δασοπυρόσβεσης». Τόνισε μάλιστα ότι από το 1998, «στην πραγματικότητα είναι δεν έχουμε δασοπυρόσβεση» καθώς η αρμοδιότητα των πυρκαγιών στα δάση μεταφέρθηκε στην Πυροσβεστική, χωρίς την κατάλληλη εξειδίκευση αλλά και με παροπλισμό των δασαρχείων. «Αυτό που ζητάει το ΜέΡΑ25 και εγώ προσωπικά, είναι 30ετής απαγόρευση «επενδύσεων» σε δάση που κάηκαν από εμπρησμό. Να μπουν ξεκάθαρες διατάξεις. Πρέπει να αφοπλίσουμε τα χέρια των εμπρηστών. Η κλιματική αλλαγή απειλεί πραγματικά τα δάση μας, αλλά δεν ήταν η κλιματική αλλαγή που μας κόστισε τα δάση» τόνισε επίσης.

Υπάρχουν κάποια φαινόμενα που λειτουργούν ταυτόχρονα, εξήγησε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, μιλώντας στο ραδιόφωνο του TPP. Αρχικά θύμισε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, που η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε την άνοιξη του 2020. «Αυτός ο νόμος άλλαζε ουσιαστικά τις προδιαγραφές των δασικών χαρτών, προκειμένου να προσαρμοστούν σε διάφορες ανάγκες που είχε εκτιμήσει το Υπουργείου, κατά τη γνώμη μου αρκετά φωτογραφικές. Παράλληλα, έστελνε στις καλένδες την υλοποίηση των χαρτών. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έκανε και ο νέος υπουργός, ο κ.Σκρέκας» υποστήριξε ο Κρίτων Αρσένης, ενώ στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στο «διαχρονικό φαινόμενο» της ανύπαρκτης δασοπυρόσβεσης, που όπως υποστηρίξε ισχύει πλέον εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες:

«Ταυτόχρονα υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο είναι διαχρονικό. Είναι ότι το γεγονός ότι παρόλο που οι πυροσβέστες μας λειτουργούν πολλές φορές αυτοθυσιαστικά, η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε δασοπυρόσβεση. Από το 1998 και μετά, όταν η τότε κυβέρνηση επέλεξε να καταργήσει στην ουσία τα δασαρχεία, να στείλει όλη την ευθύνη για τη δασοπυρόσβεση στην πυροσβεστική των πόλεων. Τότε αρχίσαμε να έχουμε μεγάλες φωτιές, να καίγονται οικισμοί.

Ενσωματώθηκε η δασοπυρόσβεση σε ένα σώμα που έχει συνείδηση πυρόσβεσης της φωτιάς στην πόλη. Ποτέ δεν προσαρμόστηκε αυτό το σώμα στις νέες ανάγκες, που είναι δασοπυρόσβεση και στην πόλη και στο δάσος. Παρά δηλαδή την υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών, δεν έχουν ούτε την επαρκή εξειδίκευση. Και κυρίως, σε επιτελικό επίπεδο, δεν υπάρχει τεχνογνωσία των δασών, δεν γνωρίζουν οι πυροσβέστες τα δάση που επιχειρούν, όπως συνέβαινε για χρόνια με τα δασαρχεία. Οι δασάρχες δεν συμμετέχουν. Είδαμε και τη φοβερή καταστροφή στο Μάτι και αντί να βελτιωθεί το Σώμα και η Πολιτεία να πάρει μέτρα, το μόνο που βλέπουμε είναι εκκενώσεις οικισμών».

«Αφήνουμε τα δάση, χωρίς σχέδιο δασοπυρόσβεσης, χωρίς να μπορούν να επέμβουν τα δασαρχεία που γνωρίζουν τις περιοχές, για παράδειγμα τις ρεματιές, με τους πυροσβέστες μας να μην γνωρίζουν τον τόπο και να μην ξέρουν τι να πρωτοκάνουν» πρόσθεσε στη συνέχεια. «Αυτό που κάναμε το 1998 δεν το κάνουμε σήμερα, γι αυτόν είδαμε να καίγεται η Κινέτα, είχαμε το Μάτι, τα Γεράνεια να καίγονται Μάιο και τώρα η Αθήνα».

«Αν δεν αποκτήσουμε δασοπυρόσβεση στην πράξη, αν δεν σταματήσουν οι κυβερνήσεις, όπως η σημερινή που το έκανε σε πολλές περιπτώσεις, να οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών με κίνητρα κι αν δεν μπουν απαγορεύσεις για επενδύσεις, εντός εισαγωγικών, μαζί με την κλιματική αλλαγή θα χάσουμε τα δάση μας» συνέχισε ο Κρίτων Αρσένης, ενώ ζήτησε επανειλημμένα «ξεκάθαρες ρυθμίσεις από την Πολιτεία».

Σχετικά με τις ανεμογεννήτριες, σχολίασε: «Να υπενθυμίσουμε κάτι. Η Νότια Εύβοια, είχει ήδη 500 ανεμογεννήτριες και σχεδιάζεται να μπουν άλλες 300. Θα φτάσουμε περίπου τις 800 και. Αυτήν τη στιγμή έχει υπάρξει αδειοδότηση για τη Δίρφη και για άλλες περιοχές, σχεδόν όλες τις βουνοκορφές της Εύβοιας. και μάλιστα έχουν ενταχθεί στις «στρατηγικές επενδύσεις», δεν θα υπάρξει δηλαδή διαβούλευση κλπ. Την ίδια στιγμή έχουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας έχει στείλει αιτολογημένη γνώμη, να είμαστε δηλαδή στον προθάλαμο τις καταδίκης, μετά τις περιοχές Natura και για την αδειοδότηση των αιολικών στην Εύβοια. Πρέπει δηλαδή στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να γίνουμε σύννομοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και με αυστηρότερη ελληνική νομοθεσία. Παραβιάζεται η νομοθεσία στην Εύβοια, στα Κύθηρα. Βάζουν να περνάνε τα αυτοκίνητα κάτω από τα πτερύγια των ανεμογεννητριών, γεγονός που είναι πολύ επικίνδυνο και έχουν σημειωθεί ατυχήματα».

«Αυτό που ζητάει το ΜέΡΑ25 και εγώ προσωπικά, είναι 30ετής απαγόρευση «επενδύσεων» σε δάση που κάηκαν από εμπρησμό. Να μπουν ξεκάθαρες διατάξεις. Πρέπει να αφοπλίσουμε τα χέρια των εμπρηστών. Η κλιματική αλλαγή απειλεί πραγματικά τα δάση μας, αλλά δεν ήταν η κλιματική αλλαγή που μας κόστισε τα δάση. Με τόσο χαμηλό άνεμο, σε περιοχές όπου οι κάτοικοι ήξεραν α προστατεύσουν τις περιουσίες τους…Είναι οι κυβερνητικές και διοικητικές αστοχίες μαζί με τα κίνητρα σε εμπρηστές που οδήγησαν σε αυτό το φαινόμενο» τόνσιε επίσης ο βουλευτής, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο τρίπτυχο των άμεσων μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών.:

«Αν κάνουμε το τρίπτυχο: Ολοκλήρωση άμεσα των δασικών χαρτών, αφοπλισμό των κινήτρων των εμπρηστών και οργάνωση της δασοπυρόσβεσης, θα έχουμε λιγότερες πυρκαγιές».

Πηγή: thepressproject.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο