Κέρδη Τραπεζών: Απαιτείται δημιουργία Δημόσιου Τραπεζικού πυλώνα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Δεκ, 2024

€3.5 δισ τα καθαρά κέρδη των τραπεζών για το 9μηνο του 2024. Άνω των €4 δισ αναμένονται τα κερδη του 2024 για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ποιές οι πηγές αυτών των κερδών;

Καταρχάς, η διαφορά επιτοκίων. Όταν η ΕΚΤ αύξανε το επιτόκιο κατά 3%, οι τραπεζίτες το αύξαναν κι εκείνοι για τους δανειζόμενους αλλά όχι για τους καταθέτες. Και τώρα που η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια, οι τραπεζίτες τα μειώνουν κατά πολύ λιγότερο και πολύ πιο αργά. Πολλά δισεκατομμύρια στις τσέπες των τραπεζιτών.

Και βέβαια, οι προμήθειες! Οι τράπεζες έχουν στήσει ένα ληστρικό καρτέλ που μας χρεώνει χαράτσια για κάθε συναλλαγή. Ως καταναλωτές για κάθε πληρωμή λογαριασμού, για μεταφορές, για πληρωμές, ως επαγγελματίες για κάθε πληρωμή που δεχόμαστε!

Η κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της ΤΙΝΑ, διαγκωνίζονται δήθεν για τη φορολογία των κερδών. Εμείς λέμε: Τα παρασιτικά αυτά κέρδη πρέπει να είναι μηδενικά!

Όσο οι τραπεζίτες κρατούν το μονοπώλιο στο σύστημα πληρωμών, τα κέρδη τους θα αυξάνονται. Απαιτείται δημιουργία Δημόσιου Τραπεζικού πυλώνα – Απαιτείται Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών.

Το Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών που είχαμε καταθέσει στη Βουλή ως Πρόταση Νόμου, εξασφάλιζε δωρεάν συναλλαγές. Ακριβώς επειδή στερούσε τεράστια παρασιτικά κέρδη από τους τραπεζίτες, χλευάστηκε από κυβέρνηση και συστημικά ΜΜΕ. Χλευάστηκε δυστυχώς κι από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος σχολιάζοντας την Πρόταση Νόμου του ΜέΡΑ25, μίλησε απαξιωτικά, κατονομάζοντας τα χαράτσια ως “σέντσια”… Θα περίμενε κάνεις ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να στεκόταν απέναντι στο τραπεζικό σύστημα, όχι να απολογείται για αυτό.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο