Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta): Διαδικτυακή εκδήλωση για την σεξουαλική βία και κακοποίηση

Συνεντεύξεις - videos
03 Μαρ, 2021

Σε άμεση ανταπόκριση προς τα θέματα που αναδεικνύει τις ημέρες αυτές στη δημόσια συζήτηση η “υπόθεση Λιγνάδη” και όχι μόνο αυτή, το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta) έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στην διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021, ώρα 18.30-20.30, με θέμα:

Σεξουαλική βία και κακοποίηση των ευάλωτων: Διαχρονικά προβλήματα με επίκαιρη αφορμή

Τι αναδεικνύει το φαινόμενο της σεξουαλικής βίας εναντίον εφήβων και ευάλωτων νέων ενηλίκων σε σχέση με τις μορφές και δομές εξουσίας στην ελληνική κοινωνία; Ποια τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοποίησης των ανηλίκων στη χώρα μας και διεθνώς; Πώς δυσχεραίνεται το έργο της προστασίας τους, από κοινωνικά στερεότυπα, έλλειψη κατάλληλων πρωτοκόλλων και αθεράπευτα κενά στην κρατική αντιμετώπιση του φαινομένου; Πως το μικροκομματικό παιχνίδι συσκοτίζει και αποπροσανατολίζει τις σκληρότερες όψεις της σεξουαλικής βίας εναντίον των ευάλωτων;

Συζητούν:

Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, δημοσιογράφος της ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας The Manifold.

Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος.

Μαρία Καρακίτσου, ηθοποιός.

Γιώργος Νικολαϊδης, ψυχίατρος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παιδική κακοποίηση.

Παρέμβαση:

Σαράντος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος, Δ.Σ. mέta.

Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Ράπτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του mέta.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ζωντανά την εκδήλωση στο κανάλι YouTube του mέta. Ερωτήσεις θα συγκεντρώνονται μέσω e-mail στη διεύθυνση: [email protected]

Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού – mέta

Βρισκόμαστε ήδη στα πρώτα στάδια μιας εποχής που μπορεί να περιγραφεί μόνο από αυτήν την οποία διαδέχεται: ζούμε ήδη σε μια μετακαπιταλιστική εποχή. Αυτή ενδέχεται να αποδειχθεί δυστοπική, ουτοπική ή οτιδήποτε ενδιάμεσο. Μέσω της έρευνας και της τέχνης, του επιχειρήματος και της ποίησης, το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού, εργάζεται στην κατεύθυνση της ρήξης με το θλιβερό παρόν ούτως ώστε να συλλάβει και να φανταστεί τον κόσμο εκ νέου. Να κατανοήσει την τρέχουσα ιστορική μας στιγμή και να υποστηρίξει τα προοδευτικά κινήματα στην εύρεση μιας διεξόδου από τον αναδυόμενο δυστοπικό μετακαπιταλισμό προς έναν άλλον για τον οποίο αξίζει να αγωνιστεί κανείς — στον οποίο αξίζει να ζήσει κανείς.

Το Κέντρο Μεταπιταλιστικού Πολιτισμού ιδρύθηκε το 2020 ως μη-κερδοσκοπικός οργανισμός ακαδημαϊκών και καλλιτεχνικών δράσεων για την ενίσχυση της κίνησης ιδεών σε ριζοσπαστική κατεύθυνση και την τροφοδοσία του ΜΕΡΑ25, του DiEM25 και της Προοδευτικής Διεθνούς (Progressive International). Το Διοικητικό Συμβούλιό του αποτελούν οι: Δανάη Στράτου (πρόεδρος), Σίσσυ Βελισσαρίου (αντιπρόεδρος), Ελένη Σπετσιώτη (γραμματέας), Μιχάλης Χατζηθεοδώρου (ταμίας), David Adler, Σαράντος Θεοδωρόπουλος, Ivana Nenadović (μέλη).

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο