Η υπονόμευση των υποδομών δεν αφορά μόνο τα τρένα – Καταθέτουμε 3 ερωτήσεις στη Βουλή

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Μαρ, 2023

Αγροτικές υποδομές: ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Ηπείρου 

Ζήτημα δημοσίου συμφέροντος η διακοπή ρεύματος στον ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς

Με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος &Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εσωτερικών, η Κ.Ο του ΜέΡΑ25 θέτει το σοβαρό ζήτημα δημοσίου συμφέροντος που έχει ανακύψει, από την διακοπή της παροχής ρεύματος στον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πεδιάδας Παραμυθιάς.

Η ΔΕΗ, υπογραμμίζεται στην ερώτηση, έχει σταματήσει την παροχή ρεύματος λόγω απλήρωτων χρεών ύψους 1,6 εκ. Ευρώ. Ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ αρδεύει συνολική επιφάνεια 28.000 στρεμμάτων καλλιέργειας, 3.538 μελών-ιδιοκτητών οι οποίοι καταβάλλουν τους λογαριασμούς κανονικά ωστόσο πρόκειται για οφειλή που έχει δημιουργηθεί από το παρελθόν.

Η ΔΕΗ παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και από την Περιφέρεια Ηπείρου αρνείται τη διευθέτηση του ζητήματος μέσω διακανονισμού του χρέους.

Το πρόβλημα, επισημαίνεται στην ερώτηση της Κ.Ο του ΜέΡΑ 25, αφορά τους γεωργούς αλλά και τους κτηνοτρόφους. Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν χωράφια και καλλιεργούν ζωοτροφές και δεν μπορούν να προχωρήσουν στην σπορά αν δεν υπάρχει νερό άρδευσης. Το γεγονός αυτό έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες, που ζουν κι εργάζονται στην περιοχή ενώ στις καλλιέργειες της περιοχής στηρίζεται ουσιαστικά ολόκληρη η τοπική οικονομία

Χωρίς δε την παροχή νερού όλες οι αρδευόμενες εκμεταλλεύσεις καταδικάζονται ενώ οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις πλήττονται δυσβάσταχτα, οδηγώντας σε οικονομικό αφανισμό αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής, εμπορικές και μεταφορικές, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Εξαιτίας της παύσης λειτουργίας του ΤΟΕΒ, όλοι οι παραγωγοί που έχουν ενταχθεί σε Σχέδια Βελτίωσης κινδυνεύουν να απενταχθούν από τα προγράμματα, επιστρέφοντας τις οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν, ενώ αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετωπίζουν όλοι οι ΤΟΕΒ της χώρας καθώς το κόστος της ηλεκτροδότησης έχει γίνει δυσβάσταχτο. Ερωτάται λοιπόν ο Υπουργός αν θα εξασφαλιστεί η ρύθμιση των οφειλών του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς και άλλων ΤΟΕΒ της χώρας προς τη ΔΕΗ, αν προτίθεται να εξετάσει την υιοθέτηση μιας περισσότερο ευνοϊκής τιμολογιακής πολιτικής για αυτό το θέμα δημοσίου συμφέροντος που αφορά στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας ή η αγωνία του Υπουργείου περιορίζεται στη διασφάλιση των bonus των golden boys της ΔΕΗ;

Πυροσβεστικά κλιμάκια: Μέρα25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Βορείου Αιγαίου 

Προσβλητικές για το Πυροσβεστικό Σώμα οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Π.Κ Πλωμαρίου

Τις απαράδεκτες κτιριακές εγκαταστάσεις στέγασης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πλωμαρίου που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αναδεικνύει με αναφορά προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρίστο Στυλιανίδη η Κ.Ο του ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με την επιστολή της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «το συγκεκριμένο κτήριο όχι μόνο δεν πληρεί τις προδιαγραφές για τη σωστή λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου και την ασφαλή διαμονή των υπαλλήλων αλλά προσβάλει την αξιοπρέπεια των υπαλλήλων που αναγκάζονται να διαβιούν σε τέτοιες συνθήκες και εκθέτουν την εικόνα του Πυροσβεστικού Σώματος.»

Όπως προκύπτει από την επιστολή, στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο καταρρέει: «Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν παρατηρηθεί πτώσεις υλικών τοιχοποιίας και επιχρισμάτων ακόμη και ανάμεσα στα πυροσβεστικά οχήματα που σταθμεύουν δίπλα στο κτίριο αφού δεν υπάρχει χώρος στέγασης των υπηρεσιακών οχημάτων..Μέσα δε στο κτίριο παρατηρούνται φθορές, διαρροές σε σωληνώσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, καλοριφέρ, νοβοπάν αντί για παράθυρο.. Ύπαρξη τρωκτικών και εντόμων σε χώρους που σιτίζονται οι συνάδελφοι. Επίσης υπάρχει μόνο ένας κοινός κοιτώνας ενώ στο κλιμάκιο υπηρετούν και γυναίκες υπάλληλοι. Η έντονη δε σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή αυξάνει την ανησυχία μας για την ασφάλεια των συναδέλφων και σίγουρα κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης μεταστέγασης.»

«Η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται το Π.Κ Πλωμαρίου» προστίθεται στην επιστολή «έχει κατά πολύ μεγάλο βαθμό επιδεινωθεί λόγω της εγκατάλειψης και της ελλιπούς χρηματοδότησης, αποτέλεσμα του νομοθετικού πλαισίου που έχει μετακυλήσει όλες τις ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.»

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ήδη από το 2019 η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, έχει επισημάνει μέσω υπομνήματος προς την πολιτική και τη φυσική ηγεσία του Π.Σ την ανάγκη μετεγκατάστασης των Πυροσβεστικών Κλιμακίων. Εκκλήσεις στις οποίες η πολιτική και φυσική ηγεσία του Π.Σ κώφευσαν.

Αυτή είναι η αντιμετώπιση της διακυβέρνησης Μητσοτάκη προς τους «ήρωες της φωτιάς», όπως ο ίδιος τους αποκάλεσε τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.

Διευθύνσεις δασών: ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Κέρκυρας και Ιονίων Νήσων 

Θύματα της φούσκας του επιτελικού κράτους ο δασικός πλούτος και οι υπάλληλοι

Η πομφόλυγα του επιτελικού κράτους, οι αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες ρυθμίσεις και η μετακύλιση ευθυνών προς απόκρυψη της βαθιάς αναποτελεσματικότητας του, αναδεικνύονται από την ερώτηση της Κ.Ο του ΜέΡΑ 25 προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πριν από δυόμιση χρόνια και ενώ μεγάλες πυρκαγιές κατέκαιγαν τη χώρα αποτεφρώνοντας 1,5 εκ στρέμματα δασικής και αγροτικής βλάστησης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, εν μέσω της ανάρτησης των δασικών χαρτών , τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ. Παρά την τραγική υποστελέχωση τους και τη μη κάλυψη των θέσεων προϊσταμένων των οργανικών μονάδων των νέων δομών, οι δασικές υπηρεσίες ολοκλήρωσαν το μεγάλο έργο της οριοθέτησης των δασικών εκτάσεων με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στο σύνολο της επικράτειας.

Ωστόσο η πρόχειρη, αποσπασματική και αλληλοαναιρούμενη νομοθέτηση, μέσω νέων διευκρινιστικών εγκυκλίων, που προκάλεσε σύγχυση στους πολίτες της Λευκάδας, σύγχυση που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν οι τοπικοί κυβερνητικοί πολιτευτές, είχε τελικά ως θύμα έναν υπάλληλο, τον αν. Προϊστάμενο της Δ/νσης Δασών Λευκάδας.

Το «έγκλημα» του αν. Προϊσταμένου της Δ/νσης Δασών Λευκάδας ήταν εφαρμογή της νομοθεσίας ,όπως αυτή ερμηνεύτηκε, διά της αρχικής εγκυκλίου. Κάπως έτσι ο εν λόγω υπάλληλος αν και ο μοναδικός Δασολόγος στη Δ/νση Δασών Λευκάδας, μετατέθηκε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Λευκάδα, στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας.

Η ηγεσία του Υπουργείου αδυνατώντας να εφαρμόσει τη νομοθεσία που η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε, με εγκύκλιες οδηγίες που αναιρούνται μετά από λίγους μήνες, με τη μετάθεση των ευθυνών σε υπαλλήλους που καλούνται να την εφαρμόσουν, προσπαθεί να κρύψει τις σοβαρές δικές της κυβερνητικές ευθύνες για την προστασία του δασικού πλούτου αλλά και της περιουσίας των πολιτών

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο