Η Θεσσαλονίκη χθες έστειλε ένα ξεκάθαρο, μαζικό και ηχηρό μήνυμα: Το νερό ήταν και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Απρ, 2023

Η πλατεία Αριστοτέλους πλημμύρισε χθες το απόγευμα με χιλιάδες νέους και νέες, γέμισε κόσμο, χαμόγελα, μουσικές και συνθήματα, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν χαρίζουμε το νερό μας, δεν χαρίζουμε την δημοκρατία μας και δεν χαρίζουμε τη ζωή μας. Γιατί ο αγώνας για την υπεράσπιση του νερού, είναι αγώνας για την ίδια τη Δημοκρατία και την ζωή.

Τα μνημονιακά κόμματα προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, δήθεν για το αν ιδιωτικοποιούν και ποιος ιδιωτικοποιεί το νερό. Η πραγματικότητα, όμως, φέρει τις εγκληματικές υπογραφές όλων τους.

Καθώς οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ είναι διαχρονικές και δεν σταματούν μόνο στην Μητσοτάκης Α.Ε.. Η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ενέταξε τις μετοχές των εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ. Η Κυβέρνηση Τσίπρα, στη συνέχεια, και κόντρα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ για το ΤΑΙΠΕΔ και το ιστορικό δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης για το νερό, τις ενέταξε το 2016 στο Υπερταμείο και το 2017 ψήφισε την ΚΥΑ τιμολόγησης νερού.

Σήμερα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί να δώσει το τελειωτικό χτύπημα, με επίμονες προσπάθειες καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας της, ώστε να παραδώσει στην ολιγαρχία το κοινωνικό αγαθό, που είναι απαραίτητο για τη ζωή μας, το νερό.

Για τον λόγο αυτό, η Ν.Δ. ψήφισε και πρόσφατα νόμο για τη συγκρότηση «ανεξάρτητης» Αρχής, τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., η οποία θα ρυθμίζει την αγορά της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Για το λόγο αυτό επίσης, παραβιάζει, προκλητικά και αντιδημοκρατικά, τις αποφάσεις του ΣτΕ και της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ, που πολύ ορθά αποφαίνονται ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν εμπορευματοποιείται και διατάσσουν την κυβέρνηση να επιστρέψει τις μετοχές της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο έως 12/12/2023.

Το ΜέΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ αντιτίθεται πλήρως στις πολιτικές αυτές και στηρίζει τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ για να έχουμε όλες και όλοι δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό και καθαρό νερό, καλώντας όλες και όλους να συστρατευθούν στον αγώνα αυτό, που αφορά την ίδια μας τη ζωή, όπως ακριβώς έγινε χθες με την μεγαλειώδη συναυλία της Θεσσαλονίκης για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.

Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε, γίνεται προσπάθεια να εξαντληθούν όλα τα «όπλα» που διατίθενται, όπως έγινε πρόσφατα και με το αίτημα αναπομπής του νόμου για την ιδιωτικοποίηση του νερού που κατέθεσε η ΚΟ του ΜέΡΑ25 στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την τελευταία δυστυχώς να υπογράφει τελικά το σχετικό ΦΕΚ που καθιστά νόμο του κράτους αυτό το παντελώς αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό, αντιλαϊκό και κατάπτυστο νομοθέτημα.

Δεν το βάζουμε όμως κάτω, συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα μαζί με την κοινωνία και τα σωματεία των εργαζομένων στο νερό, ώστε ο νόμος αυτός της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να μην εφαρμοστεί. Να μην επιτρέψουμε να γίνει πράξη η εκτροπή. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό! Εφαρμό-ΣτΕ τώρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Καμία «ανεξάρτηση ρυθμιστική αρχή» και καμία δημιουργία ψευτοαγοράς στο νερό. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο