Το Υπουργείο Παιδείας, του περί πολλά τυρβάζοντος και ρέκτη κ. Πιερρακάκη, δημοσίευσε τη βαθμολογία μιας προκήρυξης για ερευνητικά έργα, με τον μεγαλόσχημο τίτλο «Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας» (σιγά!) της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου. Το έργο θα χρηματοδοτήσει συμπράξεις μεταξύ πανεπιστημιακών τμημάτων κι επιχειρήσεων, με 88 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, χρηματοδοτούνται 97 προτάσεις, ενώ κόβονται άλλες 634, οι περισσότερες να μην πιάνουν καν τη βαθμολογική βάση.
Η προκήρυξη του έργου ήταν από την αρχή προβληματική. Όπως επεσήμαινε η ΠΟΣΔΕΠ ήδη από τον Απρίλιο του 2024, η προκήρυξη δεν εξασφάλιζε την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία της αξιολόγησης. Με έναν μόνο αξιολογητή ανά πρόταση – με μόνο προσόν την εμπειρία σε αξιολόγηση, πολλώ δε μάλλον διδακτορικό, χωρίς καν από εγκεκριμένο μητρώο, με 1,5 μήνα προθεσμία για υποβολή προτάσεων μέχρι 1,8 εκ. ευρώ, με τα κονδύλια να μην καλύπτουν καθόλου εξοπλισμό, παρά μόνον επιμίσθια και μισθούς, τα έργα υποτίθεται ότι μέσα σε 16-20 μήνες θα δημιουργούσαν ερευνητικές συστάδες με τη μορφή κοινοπραξιών μεταξύ πανεπιστημιακών ερευνητικών ομάδων των ΑΕΙ και Επιχειρήσεων, που θα επιτύχουν «να αναπτύξουν καινοτόμα, διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης που θα εφαρμοστούν στην πραγματική οικονομία».
Όταν τελικά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και οι εκθέσεις αξιολόγησης έφθασαν στα χέρια των αξιολογητών, διαπιστώθηκε ότι το κείμενο της αξιολόγησης ήταν ταυτόσημο και για τις 731 προτάσεις με μόνο το όνομα της πρότασης και της βαθμολογίας να διαφέρει! Το Υπουργείο ψέλλισε ότι αυτό έγινε για οικονομία χρόνου, λες και ήταν το μόνο μεμπτό σε αυτήν την άθλια προκήρυξη.
Στην Ελλάδα της αριστείας, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας και της έρευνας όπου τα ερευνητικά κονδύλια περνούν μέσα από τα χέρια ιδιωτών που υπερτιμολογούν τη συμμετοχή τους – αυτό μάλλον εξηγεί πως βρέθηκαν 38 εκ. ευρώ για συμμετοχή των επιχειρήσεων για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων μέσα σε 16-20 μήνες – σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει πάψει πλέον να κρατάει και τα προσχήματα. Το πόσο νοιάζεται για την έρευνα φάνηκε στη «Βραδιά του Ερευνητή» στο ΕΜΠ τον Σεπτέμβρη όταν οι κατ’ εξοχήν φορείς της αριστείας, οι νέοι ερευνητές και οι νέες ερευνήτριες, αποκλήθηκαν «μη συμβατό μόσχευμα» από τον πρύτανη του ΕΜΠ και αντιμετωπίστηκαν με ΜΑΤ, προσαγωγές και ξύλο.
Καταστολή, αδιαφάνεια και μάσα το τρίπτυχο της έρευνας και της αριστείας της κυβέρνησης των ολιγαρχών.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.