Η επιστολή του Πρωθυπουργού στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι η αρχή της συγκάλυψης και της παραβίασης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Μαρ, 2023

Διαβάσαμε ότι ο Πρωθυπουργός απέστειλε την με Α.Π. 1204/06.03.2023 επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία α) του υποδεικνύει την ανάγκη για άμεση διαλεύκανση «όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη» και την προτεραιοποίησή τους, β) ζητά την ανάθεση των υποθέσεων «στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο» και γ) τον ενημερώνει ότι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές «για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».

Η επιστολή του Πρωθυπουργού δεν είναι πράξη ευθύνης, ή ευαισθησίας . Είναι ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και πράξη υπονόμευσης του κύρους της Δικαστικής Εξουσίας.

Η αναφορά του πρωθυπουργού σε πλήθος ποινικών υποθέσεων είναι ευθεία πρόταση προς τον Εισαγγελέα του ΑΠ να διατάξει το χωρισμό της υπόθεσης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος σε επιμέρους περισσότερες, προκειμένου να παταχθεί η «μαρίδα» και να γλιτώσουν οι «καρχαρίες».

Επιπλέον, αναρμοδίως απαιτεί ο πρωθυπουργός την ανάθεση των υποθέσεων στο υψηλότερο ανακριτικό επίπεδο, τον διορισμό δηλαδή ειδικού εφέτη ανακριτή, καθώς η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην ολομέλεια του αρμόδιου Εφετείου Λαρίσης (28 ΚΠΔ) και σε κανέναν άλλον.

Ειδικότερα με το άρθρο 30 παρ.3 παλαιού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που έχει καταργηθεί, δινόταν δυνατότητα στο Υπουργό Δικαιοσύνης (ποτέ όμως στον Πρωθυπουργό) «να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του ΑΠ να παραγγείλει τη διενέργεια ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ` απόλυτη προτεραιότητα».

Ο πρωθυπουργικός «φετφάς», ότι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της ποινικής δικογραφίας, συνιστά προκαταβολική παρέμβαση στο έργο και την ταχύτητα διενέργειας της εκκρεμούς κύριας ανάκρισης, αφού και πάλι οι ενδεχόμενες πραγματογνωμοσύνες, αλλά και το τι θα ληφθεί υπόψη αποτελεί αρμοδιότητα μόνο του Ανακριτή και κανενός άλλου.

Οι εντολές του επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας που διαλαμβάνονται στην ως άνω επιστολή, στερούνται νομιμοποιητικής βάσης και πλήττουν την εικόνα και το κύρος της Δικαστικής Εξουσίας , που φέρεται ως να δέχεται διαταγές από τον Πρωθυπουργό!

Απαιτούμε άμεση ποινική διαλεύκανση της υπόθεσης χωρίς τις πατερναλιστικές ακροβασίες και ύποπτες παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο