Γιώτα Μασουρίδου, δικηγόρος: Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια βασίζεται στην ψευδοθεωρία περί συνδρόμου γονεϊκής αποξένωσης

Συνεντεύξεις - videos
18 Μάι, 2021

Πλήθος αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, που αυτή την εβδομάδα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η δικηγόρος Γιώτα Μασουρίδου εξηγεί στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει τέτοια ένταση:

Ο υπουργός τελικά δέχθηκε να φέρει μόνο τρεις επουσιώδεις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια που συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, οι οποίες είχαν κατατεθεί από τις βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέτα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη. Αφορούν τη συνήθη διαμονή του παιδιού για επίδοση δικογράφων, την υποχρεωτική διαμεσολάβηση κατά τη διάρκεια της διάστασης του έγγαμου βίου και θα προστεθεί επίσης και μία αναφορά στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ο κ. Τσιάρας ακολουθεί το δρόμο που έχει χαράξει ένα συγκεκριμένο λόμπυ, που στηρίζεται σε έναν αντιεπιστημονικό μη ορθό λόγο, ο οποίος βρίσκει πρόσφορους υποστηρικτές από διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Σε αυτό ακριβώς το λόμπυ στηρίχθηκε και κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην κοινοβουλευτική επιτροπή, αναφέροντας ότι διάφορες οργανώσεις είναι υπέρ των αλλαγών που προωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο υιοθετεί την ψευδοθεωρία του συνδρόμου γονεϊκής αποξένωσης, που έχει βρει απήχηση και εφαρμόζεται στην αμερικανική κοινωνία, στην οποία όμως κυριαρχούν τελείως διαφορετικές συνθήκες από την ελληνική. Για να το θέσουμε απλά, πρόκειται για μια κερδοφόρα επιχείρηση είτε για δικαστικούς πραγματογνώμονες – ψυχίατρους, που αμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στις δίκες, είτε για κέντρα θεραπείας όπου με υπέρογκες αμοιβές εμφανίζονται ότι θεραπεύουν ζητήματα αυτού του συνδρόμου.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αλλαγές που προωθούνται δεν είναι προς όφελος κανενός. Αυτό που λέγεται, ότι σήμερα υπάρχουν γονείς, κυρίως πατέρες, οι οποίοι υποφέρουν από το ισχύον σύστημα και θα επωφεληθούν από το νέο νομοσχέδιο είναι μια παραπληροφόρηση.
Έχει δημιουργηθεί σκοπίμως μια πόλωση. Υπάρχει μια διάχυτη ρητορική μίσους, που διανθίζεται με διάφορες προσωπικές ιστορίες που βρίθουν από ασύστολα ψεύδη.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο