Ηρώ Διώτη: Γιατί με την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά την Κυριακή

Αναδημοσιεύσεις, Προς τις 9 Ιουνίου...
06 Ιούν, 2024

Αναδημοσίευση άρθρου από την εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Η αποφασιστική ενίσχυση της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά και η είσοδός της στο Ευρωκοινοβούλιο, που μοιάζει πολύ πιθανή με βάση τις τελευταίες μετρήσεις, θα αποτελέσει ένα μήνυμα ότι μέσα στην καρδιά μιας σκοτεινής ευρωπαϊκής νύχτας, μια διαδικασία κοινωνικής και πολιτικής αναγέννησης με αριστερό πρόσημο έχει επίσης ξεκινήσει.

Στις διπλές εκλογές του 2023, καταγράφηκε ένα επίπεδο δεξιάς ηγεμονίας πρωτοφανές για τα δεδομένα της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, αυτή την ηγεμονία μπορούσε και μπορεί κανείς να τη διαπιστώσει και ανεξάρτητα από εκλογικά αποτελέσματα. Οι θέσεις που δείχνει να παίρνει η κοινωνία σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, η αδυναμία των αντιστάσεων να αποκτήσουν συλλογικό χαρακτήρα και να ενωθούν μεταξύ τους, το είδος ακόμα ακόμα των θεμάτων που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο, συνηγορούν σε αυτό.

Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι ελληνικό. Σε όλη την Ευρώπη, η Αριστερά αντιμετωπίζει τις συνέπειες της αποτυχίας ή και της απροθυμίας της ενίοτε, της να αποτελέσει την ουσιαστική εναλλακτική δύναμη της κοινωνίας κατά την περίοδο της κρίσης. Κάτι που επαναλήφθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς και με τον πόλεμο. Στην Ελλάδα, επιπλέον, η συνθηκολόγηση του 2015, δυσφήμισε στρατηγικά την έννοια και την παρουσίασε ως δύναμη αναξιόπιστη.

Ωστόσο, είναι ακριβώς μέσα σε αυτή τη συνθήκη που οφείλουμε να παρουσιάσουμε έναν αριστερό λόγο οξύ, καθαρό και εύληπτο, που να μη συναινεί με τα σημεία των καιρών και να μην αποδέχεται τα κατά συνθήκη ψεύδη τους. Να μην αποδέχεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, πέρα από τον φιλελευθερισμό και την φτώχεια.

Η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά παρουσίασε στην κοινωνία ένα σχέδιο, το οποίο εκτιμάμε ότι μπορεί να αλλάξει από σήμερα, από εδώ που βρισκόμαστε τους όρους της ζωής, και να γίνει –για να θυμηθούμε μια παλιά φράση- «η πραγματική κίνηση που καταργεί τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων».

Μιλήσαμε για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, τις αυξήσεις στους μισθούς, τη μείωση του χρόνου εργασίας.

Για τις πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα για όλες και όλους.

Για την οικολογία, και την ανάγκη να αντιταχθούμε συνολικά στο παραγωγικό μοντέλο και το οικονομικό σύστημα που καταστρέφει τον πλανήτη.

Για την ειρήνη, για το δίκιο των Παλαιστίνιων, για τη γενοκτονία στη Γάζα με το όνομά τους.

Μιλήσαμε και για αυτά που ακούγονται ακραία, μα είναι η πραγμάτωση του Μέτρου: Για την ανάγκη να πέσει το δολοφονικό τείχος στον Έβρο, για την ανάγκη να αρνηθούμε συνολικά τις εξορύξεις. Για τα καρτέλ στις αγορές και τα τραστ των μεγαλοεπιχειρηματιών, με ονόματα.

Πληρώσαμε το τίμημα για αυτά, αλλά είμαστε περήφανες και περήφανοι που τα έχουμε στη σημαία μας. Και θα συνεχίσουμε.

Και μιλήσαμε για όλα αυτά, έχοντας αποδείξει ότι δεν θα τα αφήσουμε στην άκρη για να αρχίσουμε να λέμε άλλα αν χρειαστεί να κρατήσουμε τις θέσεις μας.

Και ότι πρωταγωνίστρια σε αυτήν δεν είναι η Αριστερά της συνθηκολόγησης και του πραγματισμού απέναντι στη δυστοπία που ζούμε, αλλά μια Αριστερά που δεν κρύβει τις θέσεις και τις προθέσεις της.

Πριν έναν χρόνο, λίγες χιλιάδες ψήφοι, κράτησαν τον χώρο μας εκτός Βουλής. Αυτή είναι ήδη μια αισθητή απουσία. Μεγαλώνοντας τη συμμαχία μας και οξύνοντας τις αιχμές μας, είμαστε βέβαιες και βέβαιοι ότι αυτή τη φορά θα τις βρούμε.

Και ζητάμε τη συμβολή όλων των προοδευτικών ανθρώπων για αυτό.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο