Γιάνης Βαρουφάκης στον Real FM: Έχουμε ένα κράτος που νοιάζεται για το δίκιο του ολιγάρχη

Συνεντεύξεις - videos
13 Μαρ, 2023

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου

Για την επίθεση εναντίον του

Να ευχαριστήσω από το βάθος της ψυχής μου τους ανθρώπους στον Ευαγγελισμό, μόλις γύρισα εκεί από τη 2η επίσκεψη μετά την Παρασκευή το βράδυ. Ήταν εξαιρετικοί. Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν όχι συγχαρητήρια, αξίζουν στήριξη από όλους μας, από την κοινωνία, από την Πολιτεία.

Σήμερα, ελπίζω να καταθέσω στον ανακριτή. Εγώ θα περιμένω να μιλήσει η Δικαιοσύνη και όταν μιλήσει η Δικαιοσύνη θα τοποθετηθώ. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα που ο καθένας μας έχει άποψη, είτε είναι υπουργός είτε είναι βουλευτής είτε είναι δημοσιογράφος, την ώρα που εξελίσσεται η διαδικασία της Δικαιοσύνης, νομίζω ότι είναι μεγάλο πλήγμα για την Δικαιοσύνη.

Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι, ναι ήταν 6-7 και είδα ποιος με τραυμάτισε. Έχω το πρόσωπό του στο μυαλό μου μέσα χαραγμένο και σε διαβεβαιώ ότι δεν ήταν 17χρονος, ήταν τουλάχιστον 25χρονος και μάλιστα εξασκημένος στη χειρουργική βία. Αλλά δε θα υποκαταστήσω εγώ τον ανακριτή, τον εισαγγελέα, του δικαστές, τους ενόρκους όπως κάνει ο κ. Θεοδωρικάκος που λέει ότι τα έλυσε όλα μόνος του και είναι και δικαστής και ένορκος και εισαγγελέας και ανακριτής. Εγώ θα παραμείνω πιστός στη διαδικασία τη θεσμοθετημένη, θα περιμένω να δω τη δικογραφία και μετά θα τοποθετηθώ.

Για τις εκλογές στη σκιά των Τεμπών

Δεν το βλέπω ως δίλημμα. Δεν είναι ή μιλάμε για τα Τέμπη και τους 57 νεκρούς μας ή μιλάμε για τα σοβαρά ζητήματα της οικονομίας, της κοινωνίας. Είναι ένα και το αυτό.

Αν δεις τα νέα παιδιά, που διαδηλώνουν εκεί έξω, σε ολόκληρη τη χώρα, και μην κάνουμε το λάθος να νομίζουμε ότι άγονται και φέρονται από κόμματα, είναι αυθόρμητα. Δεν γίνονται αυτές οι διαδηλώσεις ούτε από το ΜέΡΑ, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από το ΚΚΕ, ούτε από κανέναν.

Αυτά τα νέα παιδιά, έτσι όπως τα αφουγκράζομαι, απορρίπτουν την παλιά Ελλάδα, την Ελλάδα της δικιάς μας γενιάς, τα δικά μας λάθη, τη διαφθορά, την εξάρτηση, την εκμετάλλευση, την αναξιοκρατία, την έλλειψη επενδύσεων είτε είναι από τον δημόσιο είτε είναι από τον ιδιωτικό τομέα, της ολιγαρχίας, της ιδιωτικομανίας, του κρατισμού. Τα απορρίπτουν όλα αυτά.

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για εκλογές στις οποίες, τιμώντας τους 57 νεκρούς, τιμώντας τη νεολαία που είναι εκεί έξω, μπορούμε να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση, για το τι τρένα θέλουμε, για το τι ρεύμα θέλουμε, για το τι Πανεπιστήμια θέλουμε, για το πώς πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα της πράσινης μετάβασης. Για όλα αυτά ανοίγει διάπλατα μπροστά μας ένας δρόμος για σοβαρό διάλογο των πολιτικών δυνάμεων ενόψει των εκλογών.

Μετά την Κυριακή των εκλογών θα γίνει ένα αλισβερίσι, ένα παζάρι εδρών πολύ βρώμικο και πάρα πολύ άσχημο. Σαν χώρα, σαν κοινωνία έχουμε μία ευκαιρία, να τιμήσουμε τους νεκρούς μας και να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, που δεν έχει γίνει, για τις επενδύσεις…

Για την ασφάλεια και αν μπορεί να είναι προτεραιότητα

Η ασφάλεια τι σημαίνει; Σημαίνει ότι πρέπει να έχεις ένα δίκτυο σιδηροδρομικό που είναι σχεδιασμένο ως δίκτυο, ως μία ενιαία οντότητα, όπως γίνεται σε σοβαρές χώρες που έχουνε σοβαρά σιδηροδρομικά δίκτυα. Τρεις χώρες έχουν σοβαρά τρένα, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Κίνα. Ένας ενιαίος φορέας έφτιαξε αυτά τα υπερσύγχρονα τρένα που τρέχουν με 350 χλμ την ώρα, με ασφάλεια.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 αυτό θα κάνουμε, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, θα τιμήσουμε τους 57 νεκρούς, τις οικογένειές τους μετατρέποντας το θρήνο σε μια μεγάλη ευκαιρία για να γίνει, επιτέλους, η συζήτηση. Μετά την Κυριακή, δυστυχώς, θα αρχίσουν να μετράνε τα ψηφαλάκια τους για να γίνουν υπουργοί, στο οποίο αλισβερίσι εμείς δεν θα συμμετάσχουμε.

Για τη στάση του ΜέΡΑ25 την επόμενη ημέρα των εκλογών

Ενάμιση χρόνο τώρα λέγαμε, επειδή τιμάμε την απλή αναλογική είμαστε ανοικτοί στο διάλογο σε όλους, να βάλουμε κάτω τα πρώτα 5-10 νομοσχέδια που πρέπει να περάσουν σε αυτήν τη χώρα. Μας κλείσανε την πόρτα όλοι, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ελάτε μετά τις εκλογές, το ΚΚΕ δεν πάει με κανέναν, το ΠΑΣΟΚ για εμάς δεν υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Επειδή εγώ ξεκίνησα τη δεκαετία του ’70, ως πολύ νέος μέσα σε εκείνο το κόμμα, ε αυτό που υπάρχει σήμερα είναι κάτι το οποίο είναι αγνώριστο και δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Μητσοτάκης βασικά του στελέχη.

Εμείς δεν είμαστε για τα αξιώματα και τα υπουργικά αυτοκίνητα, θέλουμε να γίνουν κάποια πράγματα στον τόπο.

Για την άποψη των Ελλήνων του εξωτερικού μετά το δυστύχημα

Το brain drain συνεχίζεται, όχι μόνο δεν έχουμε επιστροφή έχουμε και άλλους νέους ανθρώπους που φεύγουν γιατί η επιλογή για έναν νέο άνθρωπο, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα είναι ή να ζήσει σκυφτά εδώ με τους μισθούς των 700 ευρώ σε μια χώρα που δε σου φτάνουν να ζήσεις, χωρίς επενδύσεις, χωρίς τις νέες τεχνολογίες. Πού είναι η πράσινη μετάβαση; για την οποία όλοι μιλάμε.

Όλα αυτά το μπλάνκο, τα φαξ είναι αποτέλεσμα μιας συστημικής αποτυχίας, μιας υποεπένδυσης. Δεν έχουν επενδυθεί χρήματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο, αυτό ήταν επιλογή εδώ και καιρό. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει τέτοια μεγάλη έμφαση στην δημιουργία αυτοκινητοδρόμων με διόδια. Ο σιδηρόδρομος είναι ανταγωνιστικός στους αυτοκινητόδρομους, πολύ πιο φιλικός στο περιβάλλον, πολύ πιο ορθολογικό μέσον αλλά έχουμε ένα κράτος στο οποίο, τελικά, αυτό που μετράει είναι το δίκιο του ολιγάρχη, ο οποίος θέλει να χτίσει τους αυτοκινητόδρομους και δεν θέλει ένα καλό τρένο.

Σε ερώτηση ακροατή για το αν το ΠΑΣΟΚ του 2023 είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάρα πάρα πολύ γρήγορη, την ένιωσα μετά το δημοψήφισμα του 2015. Το ΠΑΣΟΚ πασοκοποιήθηκε πριν από 20 χρόνια, γιατί άλλο ήταν το ΠΑΣΟΚ που ήξερα στη δεκαετία του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και άλλο το ΠΑΣΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του ’90 – αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά τους πήρε 20 χρόνια για να γίνει αυτή η μετάβαση. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με το που κάνει το ΟΧΙ, ΝΑΙ, μέσα σε δύο εβδομάδες δεν αναγνώριζα τους ανθρώπους που θεωρούσα ότι ήμασταν στο ίδιο μήκος κύματος. Η μεταστροφή σε μία πασοκική νοοτροπία ήταν, για μένα, συντριπτική ψυχολογικά.

Για τη δυσκολία του αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ χώρου να συνεργαστεί

Είναι μία πολύ θλιβερή νοοτροπία. Εμείς κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Έχουμε ανοίξει την αγκαλιά μας, έχουμε ανοίξει τις πόρτες μας. Προσπαθούμε στο ΜέΡΑ25 να το υπερβούμε και το υπερβαίνουμε με πραγματική ειλικρίνεια και καλή πίστη μιλώντας με όλους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο