Γιάνης Βαρουφάκης στην ΕΡΤ: Λέμε “ελάτε να συζητήσουμε πριν τις εκλογές, γιατί αν έρθετε μετά θα σας μαυρίσουμε”

Συνεντεύξεις - videos
05 Οκτ, 2022
Συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην ΕΡΤ και «ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ» με τον Γιώργο Κουβαρά για ελληνοτουρκικά, συνεργασίες, οικονομία αλλά και το 2015

Δεν έχουμε κάτσει ποτέ οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητήσουμε για την κοινή μας αντιμετώπιση ενός προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος νιώθει την καρέκλα να τρίζει κάτω από τα πόδια του και κάθε φορά που γίνεται αυτό με ένα τουρκικό καθεστώς τραβάει.

Εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον μία συνεννόηση, να υπάρχει μία συνεννόηση. Εμείς έχουμε κάποιες προτάσεις. Τις έχω καταθέσει στον πρωθυπουργό κατ’ ιδίαν. Σ’ αυτές τις λίγες συζητήσεις που είχα, μου είχε πει ότι έχουν ενδιαφέρον και εκεί έμεινε να σας δώσω ένα παράδειγμα. Εμείς στο ΜέΡΑ είμαστε κάθετα εναντίον των διμερών διαπραγματεύσεων, είτε πρόκειται περί Ελλάδας-Τουρκίας, είτε περί Ελλάδας-Αιγύπτου, είτε περί Ελλάδας – Ισραήλ. Γιατί; Γιατί είναι μια παγίδα. Οι διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι μία τεράστια παγίδα, γιατί σου φορτώνει στο τραπέζι της συζήτησης ο Ερντογάν μέχρι και τη Βοιωτία θα ζητήσει, οπότε ουσιαστικά σε οδηγεί να αποσυρθείς από τις διαπραγματεύσεις και μετά όλο το ΝΑΤΟ, ο διεθνής τύπος (λέει) η Ελλάδα που δεν θέλει να συζητάει. Το ίδιο γίνεται και με την ΑΟΖ, με την Αίγυπτο. Γιατί ξέρεις πολύ καλά ότι θα έρθει μετά μια άλλη ΑΟΖ και θα διπλώσει πάνω στη δική σου και μετά είναι το θέμα ποιος είναι διατεθειμένος να καταθέσει τις συντεταγμένες στον ΟΗΕ και να τις υποστηρίξει πολεμικά.

Για το μνημόνιο με την Αίγυπτο

Κοιτάξτε, η Ανατολική Μεσόγειος, αν δούμε τον χάρτη, είναι μια πολύ γεωγραφικά περίπλοκη περιοχή. Όποια διμερής ΑΟΖ και να γίνει θα συμπέσει με κάποια άλλη.

Το οποίο τι σημαίνει; Σημαίνει ότι δεν μπορεί να την υπερασπιστείς..

Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση και θα θέλαμε τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν, να μας πουν που έχουμε άδικο αλλά δεν το κάνουν. Η πρότασή μας είναι οι εξής: όταν έχεις αυτή την πολυμερή πολυμορφική πολυπλοκότητα, φανταστείτε αύριο το πρωί , εμείς το λέμε από τον Ιούλιο το ‘19, όταν μπήκαμε στη Βουλή, ο Έλληνας πρωθυπουργός, όποιος και αν είναι αυτός, δεν έχει σημασία να καλέσει όλους τους αρχηγούς κρατών, πρωθυπουργούς, προέδρους της Ανατολικής Μεσογείου στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη έλεγα εγώ γιατί είμαι και βουλευτής Θεσσαλονίκης και το έχω πάρει σοβαρά, αλλά για μία Περιφερειακή διεθνή συνδιάσκεψη με ένα θέμα στην ατζέντα, στο χαρτί απάνω. Όχι να συμφωνήσουμε, δεν υπάρχει να συμφωνήσουμε, αλλά να δηλώσουν όλοι. Ποιες είναι οι απαιτήσεις τους όσον αφορά τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών υφαλοκρηπίδες, ΑΟΖ και τα λοιπά χωρικά ύδατα και μετά από μια διαπραγμάτευση θα καταλήξουμε σε ένα χάρτη ο οποίος θα έχει βέβαια πάρα πολλές συμπτώσεις και να συμφωνήσουμε ότι θα πάμε μετά με αυτό το χαρτί στη Χάγη για να γίνει η επιδίκαση.

Γιατί πιστεύετε ότι θα το έβλεπε ο Ερντογάν με ένα θετικό τρόπο και θα μπορούσε να το ακούσει;

Εδώ υπάρχουν δύο πιθανότητες και να το πάρουμε λογικά και να μου πείτε που έχω άδικο. Η μία πιθανότητα είναι πολύ μικρή, τόση δα να πει έρχομαι. Μεγάλη επιτυχία γιατί όταν θα έρθει και θα είναι εκεί ο Αιγύπτιος θα είναι και ο Κύπριος. Θα είναι και ο Ισραηλινός και ο Παλαιστίνιος και ο Λιβανέζος δεν θα μπορεί να βάλει θέμα Δωδεκανήσων, δεν θα μπορεί να βάλει θέμα Γαύδου, θα αναγκαστεί να μιλάει για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών και η περίπτωση να μην έρθει ποτέ είναι πιθανότερη.

Πάμε λοιπόν, αν έρθει είναι επιτυχία. Αν δεν έρθει είναι πάλι επιτυχία, γιατί θα έχει αρνηθεί εκείνος τις διαπραγματεύσεις ενός τύπου που θα έχουν απήχηση στη διεθνή κοινή γνώμη και έτσι δημιουργείς και άλλα ερείσματα με τον υπόλοιπο κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν αποκλείεις, δεν λες, εγώ θα είμαι με το Ισραήλ.

Ανησυχείτε για ένα θερμό επεισόδιο;

Από τότε που ήμουν μικρός και ήσασταν και μικρός γιατί είμαστε και συνομήλικοι, ανησυχούμε για θερμό επεισόδιο γιατί αυτό συμβαίνει στη γείτονα χώρα.

Μια στιγμή. Συνεχίζετε παρόλα αυτά, παρότι ανησυχείτε και παρ ότι πάντα ανησυχούσαμε να στηρίζετε, ας πούμε την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας που είναι μια από τις ιδέες του ΜέΡΑ25, το να μην υπάρχουν εξοπλισμοί κτλ.

Δεν είπαμε να μην υπάρχουν εξοπλισμοί, να υπάρχουν λελογισμένοι..

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατιωτική θητεία; Όχι. Το Ηνωμένο Βασίλειο; Όχι. Η Γερμανία; Όχι. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί η στρατιωτική θητεία, γιατί δεν κάνει καλό στο αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού το να έχεις φαντάρους. Είναι και παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων παιδιών που δεν θέλουν να πάνε στο στρατό και καταλήγεις να έχεις αξιωματικούς οι οποίοι τους έχεις σπουδάσει τόσα χρόνια σε σχολές πολέμου κλπ. Να στρώνουν παιδιά τα οποία δεν θέλουν να είναι στο στρατό. Είναι αναποτελεσματικό να έχεις στρατιωτική θητεία.
Εμείς δεν είμαστε κατά των εξοπλισμών. Εμείς τι λέμε; Κούρσα εξοπλισμών δεν πρόκειται να κερδίσουμε ποτέ. Ξέρουμε θα τη χάσουμε μια κούρσα εξοπλισμών. Εδώ νομίζω ότι συμφωνεί και ο κύριος Μητσοτάκης. Δεν μπορείς να κερδίσεις. Όταν άλλος κάνει χτίζει αεροπλανοφόρο. Τι θα κάνουμε; Θα χτίσουμε κι εμείς αεροπλανοφόρο;

Ξέρετε τι με στεναχωρεί στη σημερινή Βουλή, τη Βουλή των τελευταίων τριών ετών δεν γίνεται σοβαρή συζήτηση. Έχω σηκωθεί για το συγκεκριμένο θέμα και έχω πει συγκεκριμένα πράγματα. Έχω πει ότι μετά από συζητήσεις με ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι τι μου λένε εγώ δεν ξέρω, δεν είμαι μηχανικός μαχητικών αεροπλάνων, μου λένε ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τις νέες αγορές. Έχουν ήδη πέντε έξι τύπους μαχητικών αεροπλάνων, δεν τους φτάνουν οι μηχανικοί για να τα κρατήσουν στον αέρα. Έρχεται τώρα και τώρα θα έρθει και το F-35. Οι ίδιοι οι μηχανικοί δεν μπορούν να κάνουν, οπότε τελικά μου λένε οι άνθρωποι της Πολεμικής Αεροπορίας, και πείτε μου αν έχω άδικο εδώ που το μεταφέρω στη Βουλή, εάν ήταν να πουλήσουμε όλα τα παλιά, να πάρουμε τα καινούργια, το καταλαβαίνουμε και να εξειδικευτούμε σ τα καινούργια στα F-35 ή τα pac man αλλά δεν το κάνουμε. Προσπαθούμε να κρατήσουμε και τα Μιράζ και τα F-16 και τα spread και δεν μπορεί η Πολεμική Αεροπορία να το σηκώσει αυτό. Θέτουμε λοιπόν αυτόν τον προβληματισμό στη Βουλή. Σιωπή από την κυβέρνηση.

Για προοδευτική διακυβέρνηση

Οι εκ των υστέρων αποφάσεις αφορούν τα υπουργεία. Προφανώς ένα κόμμα το οποίο παίρνει 3% δεν θα πάρει τα ίδια υπουργεία με ένα κόμμα που παίρνει 10%. Λογικό; λογικό! Όμως ο κ. Μητσοτάκης έριξε το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε όλους εμάς της αντιπολίτευσης, είπε από τη ΔΕΘ και σωστά το έθεσε, δεν συμφωνώ πολύ συχνά με τον κύριο Μητσοτάκη, αλλά έθεσε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, εσείς που υποστήριζε την απλή αναλογική κι αυτό είμαστε κι εμείς στο ΜέΡΑ25, πώς θα κυβερνήσετε; Τι θα κάνετε;

Ναι, θα συνεργαστείτε, αλλά για να κάνετε τι; Ποιο είναι το πρόγραμμά σας; Το δικό μου πρόγραμμα είπε ο κύριος Μητσοτάκης το ξέρετε, το εφαρμόζω τρία χρόνια, το ίδιο θα εφαρμόσουμε. Εσείς;

Το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να πούμε στον ελληνικό λαό ότι αν ψηφίσετε αυτά τα δύο τρία κόμματα, τα οποία μπορεί να κάνουν συγκυβέρνηση στο πλαίσιο της απλής αναλογικής αλλά και της ενισχυμένης, αυτό είναι το πρόγραμμα για τα βασικά ζητήματα, για τα ζητήματα της φορολογίας, οικονομία κτλ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές.

Αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Τσίπρα μετά από το 2015

Ο κόσμος που μας βλέπει εκεί έξω αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια σκοτοδίνη μιας νέας κρίσης διαβίωσης και επιβίωσης που είναι καθημερινά όλο και πιο απάνθρωπη. Δεν ενδιαφέρεται για το Βαρουφάκη, για τον Κουβαρά, για τον Μητσοτάκη, για τον Τσίπρα.

Πάει στην κάλπη να βρει διέξοδο. Εμείς τι λέμε ως δημοκράτες; Ότι η κάλπη μπορεί να φέρει διέξοδο. Δεν θα είναι εύκολο.
Έχουμε ιερή υποχρέωση. Τουλάχιστον εμείς οι οποίοι υποστηρίζουμε την απλή αναλογική να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, αλλά όχι στη βάση του να μοιράσουμε υπουργεία και υπουργικά αυτοκίνητα μεταξύ μας.
Οι προσωπικότητες έχουν ιερή υποχρέωση να υπαχθούν στο κοινό συμφέρον.
Με οποιονδήποτε θα μιλούσα εκτός με ναζιστή.
Μόνο με ναζιστή δεν θα μίλαγα.

Κοιτάξτε στην πολιτική μου καριέρα τη σχετικά σύντομη αλλά και γενικότερα στην ακαδημαϊκή μου καριέρα, στον τρόπο με τον οποίο συναναστρέφομαι πολιτικές προσωπικότητες από το εξωτερικό, αν δείτε ποιοι είναι οι φίλοι μου και συνδαιτυμόνες μου στην Αγγλία, είναι ορκισμένοι ιδεολογικοί μου εχθροί, όπως ας πούμε ο Norman Lamont, που ήταν υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών στη Βρετανία, με τον οποίο έχουμε βρει έναν τρόπο η συζήτησή μας να είναι παραγωγική. Θεωρώ ότι όταν είσαι, όταν λειτουργείς, όχι για τον εαυτό σου, δεν πάμε σε πάρτι, δεν πάμε να περάσουμε ωραία. Αν ήταν να πάω να περάσω ωραία, δεν θα πήγαινα να φάω ποτέ με τον κ. Τσίπρα, το ξεκαθαρίζω, αλλά όταν πρόκειται, εγώ δεν λέω θα κάνουμε κυβέρνηση, εγώ τι λέω; Ελάτε να μιλήσουμε πριν τις εκλογές. Μην περιμένετε την Κυριακή των εκλογών για να δούμε τα ποσοστά γιατί μετά θα σας μαυρίσουμε.

Θα ξαναπαίρνατε το υπουργείο Οικονομικών;

Εξαρτάται. Και θα σας πω από τι. Από το αν έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα πολιτικής, όπως είχαμε συμφωνήσει τον Νοέμβριο του 2014, τον Δεκέμβριο του 2014, τον Γενάρη του ‘15 και μπήκα στην κυβέρνηση και πήρα, πήγα σε μια πολιτική η οποία εμένα ως οικονομολόγο με πείθει ότι θα βάλει το χρέος, το ιδιωτικό και το δημόσιο σε μια πορεία βιωσιμότητας, το φορολογικό σύστημα σε μια πορεία που να μην πνίγει τους μικρομεσαίους και θα δημιουργήσει προοπτικές για την εξασφάλιση του τέλους της προσοδοφορίας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Έχουμε έναν πληθυσμό ο οποίος δεν μπορεί να αναπνεύσει και έχεις 6 ολιγάρχες οι οποίοι διαφημίζουν κέρδη επιπέδου 110% μεγαλύτερα από πέρσι. Αν υπάρχει μια συμφωνία με οποιοδήποτε που να μου δίνει εμένα εμπιστοσύνη ότι υπάρχει μια πιθανότητα, δεν υπάρχουν εγγυήσεις στην πολιτική ζωή, ιδίως στα υπουργεία Οικονομικών, ότι υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, θα το έκανα ως αγγαρεία, γιατί πάντοτε τα υπουργεία πρέπει να τα παίρνεις ως αγγαρεία. .

Αν παίρνετε αύριο το πρωί το υπουργείο Οικονομικών μπορείτε να μου πείτε υπό τις παρούσες συνθήκες τις δύο κινήσεις που θα κάνατε;

ΦΠΑ 15% από το 24% και από το 13% στο 7%. Είναι αστείο στη χώρα μας που είναι σπασμένη να έχουμε 24% ΦΠΑ όταν η Γερμανία έχει 19%. Είναι αστείο. Δεν νοείται αυτό. Ο προϋπολογισμός δεν αντέχει να μην το κάνουμε, γιατί αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μία συνεχή πορεία προς τη συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων, των πραγματικών φορολογικών εσόδων λόγω της ανέχειας και αύξηση της φοροδιαφυγής, όταν άλλος δεν έχει να φάει θα βρει τρόπο να μην πληρώσει το ΦΠΑ. Το ξέρουμε αυτό. Οπότε μειώνεις το ΦΠΑ για να έχεις περισσότερο. Ένα. Κατάργηση προπληρωμής φόρων. Και βέβαια το μεγάλο αγκάθι αυτή τη στιγμή που είναι τα πλαφόν στη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια αφαίμαξη του ελληνικού κοινωνικού ιστού από τους γνωστούς κυρίους τους οποίους αναφέρω με ονοματεπώνυμο στη Βουλή κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

Φταίει η Ευρώπη γι’ αυτό;

Όχι. Είμαι βαθιά ευρωπαϊστής. Μισείτε την Ευρώπη τόσο πολύ που θεωρείτε ότι ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε είναι η Ευρώπη; Μαζί με τους Ευρωπαίους προοδευτικούς ανθρώπους πήγαμε κόντρα στους ανθρώπους όπως ο Ντάισελμπλουμ, όπως ο Σόιμπλε, οι οποίοι έπληξαν καίρια τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει σήμερα. Αυτά που λέγαμε εμείς στο DiEM25, που έλεγα στο υπουργείο Οικονομικών τα έλεγα στο Σόιμπλε έχουν όλα επιβεβαιωθεί. Είδατε ότι είχαμε την κρίση χρέους της Ελλάδας η Γερμανία έβαλε βέτο στο ένα πράγμα που χρειαζόταν η Ευρώπη, που ήταν το ευρωομόλογο και η δημοσιονομική ένωση. Έχουμε κατόπιν την πανδημία μια εξαιρετική ευκαιρία. Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με κορόιδευε εμένα παλιά, όταν μίλαγα για ευρωομόλογο μαζί με τον Μακρόν και άλλους 11, 12, 13 προσυπέγραψαν τη δημιουργία ευρωομολόγου, νάιν είπε η κυρία Μέρκελ και τους έδωσε αυτό το τρισάθλιο ταμείο ανάκαμψης το οποίο είναι πάρτι για ιθαγενείς.

Τίποτε δε θα φτιάξουμε πάνω σε αυτό. Είναι ένα νέο ΕΣΠΑ, το οποίο ουσιαστικά μέσα από τις τράπεζες πηγαίνει στις ίδιες εταιρείες. Δεν πρόκειται να βοηθήσει καθόλου την αναπτυξιακή δυναμική. Είναι χαραμισμένα λεφτά.
Το ταμείο ανάκαμψης έχει φτιαχτεί με έναν τρόπο που ουσιαστικά κατήργησε τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσει την πανδημία ως ένα εφαλτήριο για μια ενοποίηση. Για σκεφτείτε το. Και ο κύριος Μητσοτάκης είχαν ζητήσει το ευρωομόλογο. Η κυρία Μέρκελ είπε όχι και τι τους έδωσε; Τους έδωσε ένα ΕΣΠΑ το οποίο θα πάει μέσα από τις τράπεζες, οι τράπεζες σε ποιον θα δώσουν δάνεια; Δεν θα δώσουν στους μικρομεσαίους. Θα δώσουν στις γνωστές 200 εταιρείες. Η υπόλοιπη οικονομία ουσιαστικά έχεις τον Γερμανό εργαζόμενο, γιατί αυτός πληρώνει τελικά τα σπασμένα. Μακροπρόθεσμα, να δίνει χρήματα στον Έλληνα ολιγάρχη και στον Ιταλό ολιγάρχη. Αυτό δεν είναι καλή συνταγή για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αυτό κάνει την εργατική τάξη στη Γερμανία να ακούει Ενωμένη Ευρώπη και να θέλει να φύγει, να πηγαίνει στο IFD. Γι’ αυτό σας λέω ότι ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ, η Μέρκελ δεν ήταν η Ευρώπη. Εγώ συγκρουστήκαμε με τους ανθρώπους που κάνανε κακό στην Ευρώπη.
Έχω κάνει τρία βασικά λάθη. Το πρώτο ήταν ότι υπέγραψα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Το έκανα καλή τη πίστει, ότι μας δίνει τέσσερις μήνες να διαπραγματευτούμε με κάποια ηρεμία.
Τελικά αυτή η περίοδος δε χρησιμοποιήθηκε για να διαπραγματευτούμε. Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση. Χρησιμοποιήθηκε για να δρομολογηθεί το 3ο μνημόνιο που είναι καταστροφή για μένα, ήταν μια τρίτη πιστωτική κάρτα που την πήραμε για να αποπληρώσουμε τη δεύτερη και τώρα συνεχίζουμε να παίρνουμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να φορτώνουμε στο χρέος. Αυτό ήταν λάθος μου, η 20η Φεβρουαρίου. Ένα άλλο μεγάλο λάθος που έκανα είναι ότι δεν ήμουν πιο ανοικτός απέναντι στον ελληνικό λαό για το τι σημαίνει ρήξη, ότι μπορεί και να σήμαινε έξοδο από το ευρώ, έπρεπε να είμαι πιο ξεκάθαρος σε αυτό. Δεν ήθελα να βγούμε από το ευρώ.
Αν είχαμε βγει από το ευρώ σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα.

Το τρίτο λάθος μου είναι ότι δεν έβγαλα τα πρώτα μαγνητοφωνημένα ηχητικά του Eurogroup την ίδια μέρα, την ίδια μέρα. Σκεφτείτε το λίγο τώρα αυτή τη στιγμή ως κεντρώος ευρωπαϊστής, έχεις την κυρία Λαγκάρντ, η οποία λέει ξεκάθαρα μέσα στο Eurogroup ότι ο Βαρουφάκης έχει δίκιο, το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Βγαίνει ο Ντάισελμπλουμ  μετά έξω και λέει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους θεσμούς. Δηλαδή και το ΔΝΤ και η κυρία Λαγκάρντ είναι δίπλα του και δεν λέει κουβέντα και λέει ότι είπα πράγματα εκεί μέσα που δεν είπα, έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη. Να μου πουν ότι αυτά που είπα είναι ανοησίες, να μου το πουν, να μου το πούνε εκεί μέσα όμως, όχι να βγαίνουν και να διαρρέουν και να λένε πράγματα τα οποία δεν έγιναν εκεί. Το μόνο που τους ενδιέφερε εκείνη την περίοδο ήταν να μη γίνει τίποτα, να παγώσει, να μην υπάρχουν προτάσεις.

Ποιος σας παρακολουθούσε και γιατί;

Το είπαν οι ίδιοι, το είπαν οι ίδιοι. Θυμάμαι ήταν πρέπει να ήταν Μάιος του 15. Ήταν δύο η ώρα. Το πρωί είχα γυρίσει από το υπουργείο στο σπίτι και μιλούσα στο τηλέφωνο με τον πολύ γνωστό καθηγητή Τζέφρι Σακς που ήταν εδώ την περασμένη βδομάδα. Πολύ γνωστός άνθρωπος που έχει δουλέψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με όλες τις κυβερνήσεις Αμερικής που ήταν βοηθός, ήταν με βοηθούσε. Ήταν φίλος και συνεργάτης. Μαζί είχαμε δει το George Bush. Τέλος πάντων, το παίρνω τηλέφωνο να του πω ότι τελικά πήραμε την απόφαση ότι την επόμενη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να την καταβάλουμε γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε μποϋκοτάζ πραγματικό μποϋκοτάζ στις διαπραγματεύσεις και οποιαδήποτε δεν έχει σημασία αν ήταν σωστό ή όχι αυτό που του είπα. Ο Τζέφρι Σακς μου λέει μπράβο, Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί επιτέλους πρέπει να ξελασπώσουν αυτές τις διαπραγματεύσεις και να μάθει και ένα μάθημα το ΔΝΤ. Κλείνουμε το τηλέφωνο, έγειρα και με πήρε λίγο ύπνος. Δέκα λεπτά, δέκα λεπτά της ώρας. Μετά χτυπάει το τηλέφωνο του Τζεφ Σακς και γελάει. Του λέω γιατί Ελλάδα μου λέει δεν μπορείς να φανταστείς τι έγινε. Με πήραν το Λευκό Οίκο από τον ασύρματο σεκιούριτι, κανένας από το Λευκό Οίκο να με ρωτήσουν αυτό που σας είπε μόλις τώρα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πιστεύετε ότι το πιστεύει;

Άλλο τι κάνει η NSA και άλλο να έχεις έναν πρωθυπουργό, τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος το πρώτο πράγμα που κάνει με το που παίρνει το χρίσμα του πρωθυπουργού που διορίζεται ορκίζεται είναι να πάρει την ΕΥΠ υπό την σκέπη του, υπό την ευθύνη του να βάλει δικούς του ανθρώπους μέσα και μάλιστα έναν αρχηγό της ΕΥΠ, ο οποίος έπρεπε να τον βάλει πρέπει να αλλάξει και τον νόμο ουσιαστικά. Ο κύριος Παυλόπουλος κάποτε είχε πει στη Βουλή στη Βουλή 2008 ως υπουργός Εσωτερικών ότι είναι απαράδεκτο για πρωθυπουργό να πάρει υπό την ευθύνη του την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το έκανε, άρα είναι υπεύθυνος. Δεν μπορεί μετά να λέει ότι δεν ήξερα, είναι απόρρητο, δεν μου λένε, δεν θα μάθω.

Γιατί είναι σήμερα ο Βαρουφάκης στην πολιτική;

Πρώτον, δεν είχα κανένα σκοπό να μπω στην πολιτική. Είναι ιστορικό ατύχημα. Αν δεν είχε πτωχεύσει η Ελλάδα, δεν υπήρχε πιθανότητα να είμαι στην πολιτική. Δεύτερον. Και απαντάω ξεκάθαρα, γιατί τον Γενάρη του 2005 είχα πάρει 140.000 ψήφους στη Β’ Αθηνών και ένιωσα μια υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Να μη φύγω, να πάω στην Αμερική, να γυρίσω στα γραπτά μου, στα πανεπιστήμια μου και μετά βλέποντας ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Νέα Δημοκρατία να έχουν ουσιαστικά αποδεχθεί το ίδιο αφήγημα, ότι η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων, είναι σε βιώσιμη πορεία, αλλά είναι θέμα ποιος από αυτούς θα το κάνει καλύτερα -όταν για μένα η Ελλάδα μπαίνει όλο και πιο βαθιά σε μια σκοτοδίνη μη βιωσιμότητας- θεώρησα ότι έχουμε υποχρέωση έστω αυτό το 3-4% να είναι εκεί σαν ένα κεράκι μέσα στο σκοτάδι, γιατί ένα κεράκι μπορεί να γίνει και λαμπάδα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο